Komáre sa tešia, Vallo je spokojný, len Bratislavčan zúri a ešte si za to aj platí
22 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Deväť z desiatich komárov by volilo Team Vallo! Prišiel jún, na jeho začiatku povodeň a po nej zákonite doslova záľahy komárov. To, ako sa s nimi vysporadúva naša metropola, si všimla novinárka Anka Žitná. Tá na Facebooku konštatuje, že po ústupe rozvodneného Dunaja sa ich vykotili milióny. Pištia a štípu ráno, na obed aj večer, sú ich plné záhrady, o lese či parkoch ani nehovoriac.

Mesto na svojej stránke na Facebooku informovalo, že akonáhle opadla voda, nastúpil postrek a monitoring. Mesto robí všetko pre elimináciu komárov, no vyzýva aj občanov, aby „neskladovali“ vodu v otvorených nádobách či sudoch. Žitná vo svojom statuse píše, že v obci len kúsok od Bratislavy žiadne komáre nemajú. Popisuje skúsenosť, ako sa cez infolinku dostala ku kompetentnému človeku, ktorý jej poradil písať podnety a tak žiada Bratislavčanov, nech sa za svoje nie malé dane nenechajú doslova vycicať. Nie politikmi, komármi, samozrejme.

Veď striekali ... pred 10-timi dňami

„Vo veľkom zasahujeme dronmi, z člnov a aj z chrbtových chrličov, aby sme po záplavách zlikvidovali čo najviac komárov,“informovala facebooková stránka Bratislava – hlavné mesto SR ešte 13. júna s tým, že okrem toho robia aj monitoring liahnisk a od skorej jari postrekujú larvicídom BTI. Po vyliatí Dunaja a Moravy zasahujú „ešte výrazne viac“ a to v lokalítách, ako Devín, Devínska Nová Ves, Petržalka, Rusovce, Podunajské Biskupice, či Dúbravka.

Ján Mažgút pre HD: Schválený zákon umožní zrušiť Vallov cyklopruh (VIDEO)
Parlament schválil nový zákon, Vajanského nábrežie sa vráti do normálu. Vallovmu cyklopruhu na Vajanského nábreží v Bratislave, ktorý väčšina obyvateľov nechcela a nechce, zvoní umieráčik. Ignorovaním názorov odborníkov a pokynov polície primátor... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Robia všetko pre elimináciu

„Robíme všetko pre to, aby sme eliminovali čo najviac lariev komárov, no treba povedať, že napriek týmto účinným zásahom nejaké komáre v Bratislave, obzvlášť po záplavách, vždy budú,“ uvádza stránka hlavného mesta a pripomína, že na mnohých miestach v okolí mesta sú veľké poochy v najvyššom stupni ochrany a komáre sa s vetrom radi premiestňujú aj z mimobratislavského územia, kde dosah mesto nemá. Pripomínajú tiež, ako sa môže sám občan pričiniť o to, aby bolo komárov menej. Človeku z toho vychádza – my monitorujeme obrovské liahniská, ale vy si vylejte stolitrový sud...

Facebook / Obec Veľké Leváre | Komáre - ilustračné foto

Inde to funguje

„U nás v Dunakiliti niet ani jedného, obec nám to normálne postriekala a nemáme problém, hovorí mi včera náš miestny zeleninár Feri. Feri žije, býva a platí dane z nehnuteľnosti v Maďarsku. Pani Edit, čo je tamojšia starostka, vie, čo sa patrí a stará sa. Nie o komfort komárov, ale o pohodu a zdravie svojich občanov,píše novinárka o skúsenostiach z obce na vzdialenosť, čo by od Bratislavy kameňom dohodil.

Tri stovky na daniach mestu

„Tak som dnes ako občan, ktorého štípu tie malé lietajúce piskľavé mršky, skúsila nájsť pomoc. Zavolala som na infolinku magistrátu, ktorému platíme dane. Mimochodom, just dnes som si bola vyzdvihnúť na poštu výmer. Bez dvoch eur zaplatím rovných 300. Viem, podľa magistrátu to nie je veľa. Ani poriadny vianočný večierok si za to neurobia, ani nové farbičky na asfalt za to nenakúpia. Na komáre by to ale azda mohlo vydať,“ ironizuje Žitná.

POZOR! Na Slovensko sa valia búrky s vetrom a krúpami!
Meteorológovia upozorňujú, že čoskoro na naše územie príde ochladenie. Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu (22. 6.) búrky. Meteorológovia preto vydali pre viaceré okresy výstrahu druhého aj prvého stupňa. Slovenský... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Na infolinke takmer nepochodila

„Aj mňa štípu. To, čo pre vás ja môžem urobiť, je, že posuniem váš podnet vyššie a oni vypracujú k nemu stanovisko," vraví mi ochotná osoba na infolinke. Prepočítavam...podnet pošlem v piatok, dostanú ho v utorok, dva-tri dni podumajú, to už je piatok, odpoveď vypracujú a možno takto o desať dní sa dozviem, že s komármi sa progresívne kamarátime, ergo nestriekame. Tak som si vypýtala kontakt na šéfa oddelenia životného prostredia, ktorý túto agendu má na starosti. Po chvíľke overovania, či ten kontakt je verejný a zistení, že je verejný. som sa k nemu dostala,“ pokračuje Žitná. Pravdou je, že väčšina občanov by skončila pri sľube, že podnet pôjde vyššie. Novinár Žitnej rangu sa však nedá.

Facebook Anka Žitná Lučaiová | Anka Žitná Lučaiová

Monitorujú

„Pán Michal Stano telefón doštípanej občianke aj zdvihol a veľmi slušne vysvetlil, že mestská politika je NESTRIEKAŤ. A nič sa na nej nezmení ani keď tu máme v dôsledku povodne na Dunaji komáriu kalamitu. Dokonca bol v teréne, teda priamo v našej dedine, zažil to na vlastnej koži a rozhodli sa situáciu v liahniskách komárov monitorovať. Argument, že po prietržiach a veľkej vode je celá oblasť jedno veľké liahnisko a toľko tabliet na bioboj s larvami tých malým smradov ani nemajú, nezavážil. Dostala som na dôvažok dobrú radu – nech si teda postriekam svoju záhradu,“ píše rozhorčená Žitná, ktorej na možnosť zákazu preletu komárov od susedov úradník neodpovedal, zato jej poradil napísať podnet.

A tak píšte podnety!

„Chcú podnet, budú ho mať. Ak aj vám pijú krv (komáre, nie úradníci), napíšte podnet aj vy. Adresa je verejne dostupná, [email protected]. Pokojne dajte do kópie aj [email protected],“ uzatvára svoj status Žitná.

Eduard Chmelár: Robo, vráť sa, chýba tomu vedenie!
Politológ a člen poradného tímu premiéra Roberta Fica si myslí, že téma akéhosi neurčitého politického zmieru sa bude čoraz viac zneužívať a obe strany sa budú voči tej druhej vymedzovať kto a ako ten zmier porušuje. Chmelár vidí problém v... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.