VRAJ SANKCIE! Dovoz ruského plynu do EÚ predbehol americké dodávky
22 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Ruský dovoz zemného plynu do Európskej únie prekonal dovoz zo Spojených štátov prvýkrát za takmer dva roky po zavedení sankcií Bruselu za inváziu na Ukrajinu, informuje americký portál Breitbart News.

Potrubný plyn a skvapalnený zemný plyn (LNG) z Ruska predstavovali v máji približne 15 percent celkového dovozu do EÚ, zistila analýza Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Po energetických sankciách Bruselu a jednotlivých členských štátov Spojené štáty v septembri 2022 predbehli Rusko a začali dodávať EÚ približne jednu pätinu dovozu zemného plynu, pričom prevažnú väčšinu tvorí LNG prepravovaný v tankeroch cez Atlantik. Minulý mesiac však dodávky z USA predstavovali len 14 percent, čím zaostali za Ruskom a Nórskom.

Je to až zarážajúce
„Je zarážajúce vidieť trhový podiel ruského plynu (a skvapalneného zemného plynu) vyšší v Európe po tom všetkom, čím sme prešli, a všetkom úsilí vynaloženom na oddelenie a odstránenie rizika dodávok energie,“ povedal šéf analytiky plynu v ICIS Tom Marzec-Manser pre Financial Times.
 

Aj keď poradenská firma uviedla, že minulý mesiac bol v niektorých ohľadoch jedinečný a zvrátenie trendu „pravdepodobne nevydrží“, vzhľadom na faktory, ako je výpadok špičkového amerického zariadenia na LNG a ruské zvyšujúce sa dodávky do Európy cez Turecko pred plánovanou údržbou, májové preskočenie ukázalo pokračujúcu závislosť od ruského plynu v EÚ.

Môže za to Green Deal?

Pokračujúca závislosť od Ruska – a vlastne aj od Spojených štátov – pochádza z veľkej časti kvôli honbe za takzvanými zelenými formami energie, zatiaľ čo aktívne odmietanie domáceho frakovania zemného plynu a odmietnutie investovať do životaschopných uhlíkovo neutrálnych foriem energie, ako je napr. jadrová energia.

VRÁŤTE NÁM VOĽBY! Na ukrajinskej vlajke na zápase so Slovenskom. Netrvalo dlho a bola preč
Na futbalovom zápase majstrovstiev Európy medzi Slovenskom a Ukrajinou sa objavila ukrajinská vlajka s veľkým nápisom „Vráťte nám voľby“. Nápis zrejme narážal na fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v máji skončiť v úrade, ale... Čítať ďalej
22 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Nemecko, najväčšia európska ekonomika a priemyselná veľmoc, sa už dlho chváli tým, že vedie zelené poplatky, pretože sa vo veľkej miere spoliehalo na dovoz ruského plynu, a to nielen ako zdroja energie, ale aj ako kľúčovej zložky vo výrobe.

Napriek tomu, že zemný plyn je kritickou zložkou vo veľkej časti jeho výrobnej základne, Nemecko spolu s ďalšími významnými európskymi mocnosťami ako Francúzsko a Španielsko zakázalo frakovanie zemného plynu pre jeho diskutované vplyvy na životné prostredie. Naopak, Spojeným štátom sa v priebehu posledných dvoch desaťročí podarilo znížiť emisie uhlíka vďaka revolúcii bridlicového plynu, vďaka ktorej sa krajina stala v podstate energeticky nezávislou.

Prílišné spoliehanie sa na dovoz

Medzitým len šesť percent jeho spotreby zemného plynu pokrývali domáce dodávky v roku 2023 v Nemecku. Odmietnutie čerpať z vlastných prírodných zdrojov a prílišné spoliehanie sa na dovoz spôsobili, že Nemecko je zraniteľné voči rozmarom zahraničných kapitálov a dostalo sa napríklad do energetickej krízy, keď Vladimir Putin dramaticky znížil dodávky potrubím po sankciách Západu v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu a následnej sabotáži ropovodov Nord Stream z Ruska, ktoré sú čiastočne vo vlastníctve Nemecka.

Nord Stream, ilustračný obrázok/pixabay

Okrem toho, že nemecká vláda do značnej miery pripravila svojich občanov o domáci zdroj zemného plynu, považovala za vhodné aj postupné ukončenie používania svojej starnúcej flotily jadrových reaktorov bez plánov nahradiť ich novými zariadeniam

Deje sa tak napriek tomu, že jeho sused a najvýznamnejší regionálny spojenec vo Francúzsku demonštruje životaschopnosť jadrovej energie pri udržiavaní modernej spoločnosti. Francúzsko skutočne vyrába toľko jadrovej energie, ktorá zabezpečuje približne 70 percent celkových energetických potrieb krajiny. 

Na rozdiel od svojho berlínskeho náprotivku, francúzsky prezident Emmanuel Macron – kedysi odporca jadrovej energie – v kampani pred predčasnými parlamentnými voľbami predniesol verejnosti jednu zo svojich mála prezentácií, aby vyzval na zdvojnásobenie jadrovej energie a prisľúbil, že postaví aspoň 14 nových jadrových reaktorov.

Väčšina Čechov nebude brániť svoju krajinu v prípade konfliktu. Ako sú na tom Slováci?
Len tretina obyvateľov Českej republiky je pripravená vziať do rúk zbrane a brániť krajinu. Svedčia o tom údaje štúdie CEDMO Trends. Podľa výsledkov prieskumu je v prípade útoku 32,9% Čechov pripravených brániť krajinu so zbraňami v rukách. Na... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik