Rusi sledujú Nemcov! Čo ich zaujíma?
22 | 06 | 2024 I Milan Laca

Rusko vyslalo k brehom Nemecka prieskumnú loď – Nemci sa čudujú prečo.

Ruská prieskumná loď Vasilij Tatiščev sa nachádza v neutrálnych vodách Baltského mora pri pobreží Nemecka. Informoval o tom telegramový kanál Bild.

Čo tam robia?

Prečo tam stál, nie je jasné, poznamenáva Bild. "Vasily Tatiščev" opustil Kaliningrad, preplával pozdĺž severného pobrežia Nemecka a teraz sa nachádza v neutrálnych vodách Baltského mora medzi Kielom a ostrovom Fehmarn. Ruskú prieskumnú loď sprevádzal hliadkový čln dánskeho námorníctva a nemecká policajná loď. Nezasahovali do jej pohybu, pretože ruská loď nevstúpila do teritoriálnych vôd týchto krajín.

Škodlivé satelity
Satelity ako Starlink môžu poškodzovať ozónovú vrstvu. Satelity Starlink a iné im podobné, môžu podľa nového výskumu z University of Southern California, poškodiť ochrannú ozónovú vrstvu Zeme píše The Independent. Horia a znečisťujú Na konci... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Milan Laca

Sledujú aj manévre

„Vasily Tatiščev“ sledoval každoročné cvičenia NATO BALTOPS, tvrdia noviny Kieler Nachrichten. "Prečo loď stála medzi Kielom a Fehmarnom, nie je jasné". Podľa niektorých správ má Rusko technológie, ktoré mu umožňujú odpočúvať telefónne signály a rušiť komunikáciu a GPS navigáciu. Už predtým boli na severe Nemecka problémy s lodnou dopravou kvôli poruchám navigácie“.

Alebo iný dôvod?

Dánsko zvažuje možné opatrenia na obmedzenie prepravy ruskej ropy „tieňovou flotilou“ tankerov cez Baltské more. Podľa ministara zahraničných vecí Larsa Løkkeho Rasmussena, "existuje široký konsenzus, že tieňová flotila je medzinárodný problém a že sú potrebné medzinárodné riešenia", napísala agentúra Reuters. Minister zahraničných vecí poznamenal, že po tom, čo Západ zaviedol cenový strop na ruskú ropu, Moskva zvýšila používanie starnúcich tankerov, ktoré nevlastnia západné spoločnosti, na prepravu surovín.

Je ich viacero

Rasmussen tiež poznamenal, že Dánsko zhromaždilo skupinu spojeneckých krajín, ktoré hodnotili opatrenia, zamerané na zamedzenie prepravy ropy z Ruskej federácie. Do rokovaní sa, podľa neho, zapojili krajiny Baltského mora a členovia Európskej únie.  

Aliancia sa pripravuje na Trumpa
NATO sa pripravuje na Trumpa. Ako chce Aliancia zmeniť pomoc Ukrajine a kto je proti. Ako sa postarať o Ukrajinu "Paradoxom je, že čím dlhšie plánujeme pomáhať Ukrajine vo vojne a čím viac dlhodobých záväzkov si dáme, tým kratšia vojna môže byť... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.