AKTUALIZOVANÉ Právna analýza neexistuje, Ministerstvo obrany SR podáva trestné oznámenia
21 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) má zarobené na poriadny problém! Ministerstvo obrany (MO) SR podáva trestné oznámenie v súvislosti s darovaním stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub Ukrajine, ku ktorému došlo v marci 2023 počas mandátu dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera.

Aktualizované 14:20

"Trestné oznámenia, smerované voči kabinetu Eduarda Hegera i samotnému exministrovi Jaroslavovi Naďovi podáme v priebehu piatka," uviedol na tlačovej konferencii. Krok Hegerovho kabinetu označil za protiústavný, rovnako v rozpore so zmluvnými ustanoveniami, ktoré sa týkali vojenskej techniky. "Po tomto rozhodnutí ostalo nechránené nebo a občania v riziku," vyhlásil Melicher. Podanie trestného oznámenia bude podľa jeho slov sprevádzať právna argumentácia a nové právne fakty.

Melicher zopakoval, že žiadna oficiálna právna analýza, autorizujúca odovzdanie vojenskej techniky kabinetom v dočasnom poverení, neexistuje. Materiály prezentované exministrom Naďom nespĺňali podľa neho atribúty oficiálneho dokumentu, riadne zaevidovaného v agende ministerstva.

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera v marci 2023 rozhodla, že Ukrajine poskytne 13 stíhačiek MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Krok vyvolal v politických i právnických kruhoch diskusiu, či mal dočasne poverený kabinet na takéto rozhodnutie kompetenciu. Exminister Naď sa vyjadril, že rozhodnutie darovať stíhačky Ukrajine by urobil spolu s vládou znova, keďže zachraňujú životy a Slovensku majú byť preplatené z Európskeho mierového nástroja.

Štátny tajomník MO Igor Melicher v piatok potvrdil, že trestné oznámenie sa týka:

  • podozrenie zo spáchania sabotáže,
  • zneužitie právomoci verejného činiteľa a
  • porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Odznelo na TB:

Igor Melicher potvrdil, že  Analýza nemá registračné číslo, nie je vedená nikde v spisoch, nikde na iných útvaroch. Pán Naď sa zamotáva do svojich klamstiev.

Že Analýza nie je nikde na MO, potvrdil to aj verejný ochranca práv.

Disponuje pán Naď šablónou MO? Predtým to bolo na klasickom papieri, po pol roku je už na hlavičkovom papieri MO.

Video:

Otrasné zistenie: K výbuchu v Chorvátsku vôbec nemuselo dôjsť!
Podľa najnovších informácií chorvátskej polície, v súvislosti so stredajším výbuchom pri meste Obrovac je vyšetrovaný 46- ročný český občan. Výbuch usmrtil dieťa a ďalšie osoby zranil. Po vykonaní príslušných úkonov bude muž vzatý do väzby.... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.