Otrasné zistenie: K výbuchu v Chorvátsku vôbec nemuselo dôjsť!
21 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Podľa najnovších informácií chorvátskej polície, v súvislosti so stredajším výbuchom pri meste Obrovac je vyšetrovaný 46- ročný český občan.  Výbuch usmrtil dieťa a ďalšie osoby zranil. Po vykonaní príslušných úkonov bude muž vzatý do väzby. Zadržanie Čecha potvrdil ČTK hovorca českého ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake. Podľa kriminalistov muž dovolil, aby si dieťa odnieslo výbušné zariadenie, nájdené na vojenskom cvičisku.

Prvé informácie hovorili o výbuchu z nezisteného dôvodu. Chorvátska polícia ešte v stredu informovala o prevezení niekoľkých ľudí do nemocnice. Najnovšie informácie hovoria o tom, že otec dieťaťu dovolil vziať do auta výbušné zariadenie z nebezpečného vojenského cvičiska. Cestou odtiaľ auto zastavilo a dieťa výbušninu aktivovalo, následkom čoho nastal výbuch. Jeho otec je podozrivý z niekoľkých trestných činov, no polícia viac informácií bude vedieť poskytnúť až po obhliadke miesta a ukončení vyšetrovania

Prvotné informácie

„Z nezisteného dôvodu došlo k výbuchu v oblasti Obrovace. Pri tejto udalosti bolo usmrtené jedno dieťa, zatiaľ čo dve ženy boli prevezené sanitkou do Všeobecnej nemocnice v Zadare k ďalšej lekárskej pomoci,“ informovala chorvátska polícia , s tým, že vo štvrtok ráno polícia informovala, že je podozrenie, na výbuch spôsobený nástražným zariadením: 

„Existuje podozrenie, že k výbuchu došlo v dôsledku aktivácie neznámeho výbušného zariadenia, ktoré sa nachádzalo v aute s českou poznávacou značkou, ktoré vlastnil český občan a ktoré zastavilo kvôli poruche na odpočívadle pozdĺž okresnej cesty ŽC-6025, v oblasti Bilišane,“ doplnili.

TRAGÉDIA v Chorvátsku! Pri výbuchu auta zomrelo 9-ročné dieťa z Česka
V stredu 19. júna sa stala v Chorvátsku veľká tragédia. Pri výbuchu auta v Chorvátsku zahynulo dieťa z Českej republiky, dve ženy sú zranené V oblasti mesta Obrovac zastavila rodina kvôli poruche auta pri krajnici.Keď rodina zastavila, mala... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Navštívili cvičisko v Knine

ČTK uvádza, že muž s rodinou a priateľmi aj napriek výrazným písomným upozorneniam navštívil  „označené nebezpečné vojenské cvičisko" v oblasti mesta Knin. Navyše dieťaťu dovolil, aby so sebou vzalo nájdené výbušné zariadenie, ktoré následne podozrivý osobne uložil do auta.

„O niečo neskôr, kvôli poruche na automobile vozidlo zastavili pri ceste a dieťa z vozidla vybralo výbušné zariadenie, ktoré v jednej chvíli explodovalo," uviedla vo vyhlásení zadarská polícia, ktorá vo štvrtok neskoro večer vykonala na mieste výbuchu aj vo vojenskom cvičisku kriminalistickú expertízu.

Podozrivý zo všeobecného ohrozenia a tiež z ohrozenia života a majetku nebezpečným konaním

„Môžem potvrdiť zadržanie českého občana v súvislosti so stredajším výbuchom v Zadarskej župe. S ohľadom na skutočnosť, že pri incidente zomrelo dieťa, nebudeme poskytovať žiadne informácie. Náš zastupiteľský úrad je v kontakte so všetkými relevantnými inštitúciami," poznamenal hovorca českej diplomacie Drake.

O zadržaní Čecha informujú aj chorvátske médiá. Polícia ešte predtým uviedla, že na mieste zomrelo 9-ročné dieťa a traja dospelí (49, 34 a 39 r.) občania ČR boli prevezení do nemocnice v Zadare.

Zatiaľ viac informácií neposkytnú

Polícia zatiaľ neoznámila, o aké výbušné zariadenie sa jednalo ani akým spôsobom bolo aktivované. Odpovede na tieto otázky by podľa zadarskej polície mali poskytnúť experti zo Záhrebu na základe poznatkov zhromaždených počas ohliadky miesta výbuchu.

Polícia prijala v piatok oznámenie o bombovej hrozbe na všetkých súdoch
Polícia prijala v piatok telefonické oznámenie o údajnom uložení výbušného systému na všetkých súdoch. Policajti aktuálne vykonávajú na jednotlivých súdoch potrebné úkony. TASR informáciu potvrdila hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.