Loď sa potápa, utekajú už aj Matovičovi verní
21 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Zdá sa, že politický život hnutia Igora Matoviča prežíva posledné fázy. Pád bol rýchlejší, ako by ste sa nazdávali – veď ešte pred štyrmi rokmi nás líder OĽaNO trápil niekoľko hodín trvajúcimi tlačovkami s nezmyselnými opatreniami podávanými na spôsob „odvolávam čo som nariadil, nariaďujem, čo som odvolal“. O skorom konci hnutia hovoria nie len prieskumy, ale fungovať v politickej izolácií nebaví už ani jeho najvernejších spolupracovníkov.

Hneď po predčasných parlamentných voľbách sa hnutie Igora Matoviča dostalo do politickej izolácie, keď s ním nerátali ani opozičné strany. Ešte vo februári ho opustilo množstvo verných členov, ktorým sa nepáčil Matovičov autoritársky prístup. Aj s volebnými preferenciami to ide prudko z kopca, veď len nedávno od neho "odskočil" aj jeden zo zakladajúcich členov. Je to koniec hnutia?

Politická izolácia

Koalícia už dlhšie priestoru v rokovacej sále NR SR, kde sedia poslanci bývalého hnutia OĽaNO hovoria „kút hanby“. Nečudo – často sa odtiaľ ozývajú zúrivé pokriky poslanca Pročka, nebotyčná arogancia jeho kolegu Ľubomíra Galka, či invektívy ich šéfa Igora Matoviča. Práve pre to, že OĽaNO v politike pôsobí ako „neriadená strela“, nespolupracujú s nimi ani ostatné opozičné strany. PS, SaS a KDH ich, rovnako ako mimoparlamentných Demokratov neprizývali k účasti na organizácii protestov, nefunguje opozičná spolupráca

Gyimesi: Dúhová organizácia na škole? Ale rodič má držať hubu! (VIDEO)
Ak vás niekto bude presviedčať, že indoktrinácia mládeže cez školský systém je nezmysel na úrovni plochej Zeme, či octovania povetria proti chemtrails, podpredseda Maďarskej aliancie Győrgy Gyimesi ho veľmi rýchlo vyvedie z omylu. Na Facebooku... Čítať ďalej
21 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Veľký februárový únik

Peter Kremský, bývalý poslanec a predseda Výboru pre hospodárske záležitosti NR SR; Mária Šofranko, bývalá poslankyňa a podpredsedníčka Výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport NR SR; Veronika Gmiterko, bývalá generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva financií SR; Vojtech Tóth, bývalý poslanec NR SR a komunálny poslanec; Peter Liba, bývalý poslanec NR SR a komunálny poslanec; Ján Marosz, bývalý poslanec NR SR a bývalý riaditeľ Slovenského pozemkového fondu a ďalší bývalí poslanci a členovia, ktorí nechcú byť menovaní,napísala ešte vo februári na svoju facebookovú nástěnku bývalá líderka kandidátky do volieb 2020 pedagogička zo Spiša Mária Šofranko. Jedna z tých, ktorá s Matovičom na jar a v lete 2023 absolvovala množstvo stretnutí „Bez ochranky“.

Mária Šofranko. FOTO - TASR

Prečo sa tak rozhodli

„Po viacerých neúspešných pokusoch o zmenu fungovania v rámci hnutia Slovensko (bývalé OĽANO), sme sa rozhodli ukončiť členstvo a spoluprácu s hnutím Slovensko pod vedením Igora Matoviča. Dôvodom je chýbajúci kritický prístup a ochota férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. Tými sú najmä nedotiahnutá kampaň, netransparentné skladanie kandidátky a nepriaznivý výsledok parlamentných volieb, politická izolácia hnutia a nepremyslené kroky vedenia, ako napríklad uponáhľaná zmena názvu hnutia,“ napísala vtedy Šofranko s tým, že do hnutia vstupovali kvôli rozvoju a zlepšovania života na Slovensku, ako aj kvôli očiste verejného života.

Populizmus ako jeden z dôvodov

„Za posledný rok sa však do politiky bývalého OĽANO dostalo stále viac populizmu, konfliktnosti a politického obchodovania. Vedenie hnutia žiaľ nie je otvorené diskusii a kritické pripomienky ignoruje alebo bagatelizuje. Z autentického protikorupčného hnutia sa tak stalo prostredie, kde prevládajú individuálne záujmy, v ktorom o všetkom rozhoduje pár spriaznených ľudí a nefunguje vnútorná kontrola,“zdôvodnila vo februári Šofranko, pričom poslednou kvapkou bolo rozhodnutie Matoviča kandidovať za prezidenta, aj keď ním vôbec nechcel byť.

PRIESKUM: Smer napriek útokom Progresívcov rastie a Matovičovcom by zostali už iba slzy pre plač
Ak by sa parlamentné voľby konali v júni 2024, vyhral by ich opäť Smer. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý agentúra FOCUS uskutočnila pre TV Markíza v týždni medzi 5. až 12. júnom. Tento prieskum priniesol oproti aprílovému prieskumu niekoľko... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Prieskumy

Do parlamentu sa koalícia OĽaNO / Za ľudí a Kresťanská únia dostala vďaka hlasom, pri ktorých je podozrenie z ich „kupovania“ v osadách, s výsledkom 8,9 percent. Ako koalícia by sa v apríli 2024 už nedostali, podľa prieskumu agentúry FOCUS by dosiahli len 5,2 percenta hlasov. FOCUS pre Markízu vykonal v júni ďalší prieskum, v rámci ktorého by túto koalíciu volilo len 4,1 percenta voličov.

Zdroj - Facebook | Igor Matovič

Najskôr platforma, teraz odchod

Len nedávno – 12. júna Slovensko prekvapil jeden zo zakladajúcich členov hnutia. Predseda Trnavského samosprávneho kraja a Matovičov bratranec Jozef Viskupič „ohlásil prestup“ z Matovičovho hnutia do Progresívneho Slovenska. Nie je pritom tajomstvom, že o ich politických nezhodách sa hovorilo už pred rokom.

„Slovensko je na križovatke a myslím si, že demokratické strany sa majú skôr spájať ako rozdeľovať. Preto som podporil kandidátku a v rámci nej platformu umiernených liberálov. Ale zároveň si myslím, že na križovatke je aj OĽaNO,“ uviedol v polovici júla, pri predstavovaní kandidátky do predčasných parlamentných volieb Viskupič. Ten už dlhšie kritizoval fungovanie hnutia, ako nesprávne.

Zvoní hnutiu politický umieráčik?

Až k personálnej vyprahnutosti a nezvoliteľnosti to dotiahol muž, ktorý bol pred štyrmi rokmi jedným z najvyšších ústavných činiteľov. Zdá sa, že až na pár najvernejších sa jeho hnutie rozpadáva. Mnohí ekonómovia si pri pohľade na niekoľko sto percentný nárast dlhu zrejme povzdychnú, že škoda, že až teraz.

Čo hovoria najnovšie prieskumy? Pre potvrdenie

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v júni vyhrala strana Smer-SD so ziskom 23,8 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko (PS) s podporou 22,8 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 15,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj 24.

Do parlamentu by sa dostali aj KDH (6,8 percenta) a Republika (šesť percent). Hranicu zvoliteľnosti by prekročili aj SaS (5,3 percenta) a SNS (päť percent).

Pred bránami parlamentu by zostali koalícia hnutie Slovensko (bývalé OĽANO), Za ľudí a Kresťanská únia (4,7 percenta), strana Demokrati (4,1 percenta) aj Maďarská aliancia (3,4 percenta).

Do NR SR by sa nedostali ani Sme rodina (2,1 percenta), My Slovensko (0,4 percenta), Zdravý rozum (0,2 percenta) či Fórum (0,2 percenta).

Na základe prieskumu by Smer-SD v parlamente získal 42 kresiel, PS 40 a Hlas-SD 27. S 12 poslancami by v NR SR bolo KDH a s 11 zase Republika. SaS aj SNS by získali deväť mandátov.

Prieskum sa realizoval od 11. do 18. júna na vzorke 1000 respondentov.

Príde po voľbách rozkol v OĽaNO? Nevylučuje to ani politológ
Väčšina politických subjektov na to, aby si zvolila predsedu, využíva stranícke snemy. OĽaNO sa rozhodlo ísť inou cestou – voliči v parlamentných voľbách totiž nebudú rozhodovať len o tom, kto a či vôbec bude hnutie reprezentovať v parlamente, ale... Čítať ďalej
18 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.