V letných horúčavách nie je vhodné konzumovať ťažké a mastné jedlá
20 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

V letných mesiacoch sa odporúča konzumovať ľahšie jedlá. Strava má byť ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, ale s dostatkom živín. Nie sú vhodné ťažké a mastné jedlá. Poukázali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky a na jednoduché sacharidy. Strava by mala obsahovať dostatok ovocia a zeleniny, najmä sezónnych, ktoré okrem tekutín obsahujú množstvo cenných živín, ako sú vitamíny, minerálne látky, enzýmy a vláknina," poznamenala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

V lete je vhodné konzumovať zeleninové šaláty, polievky, ryby, čerstvú zeleninu, z mäsa je najvhodnejšia hydina. "Neodporúčajú sa konzumovať ťažké a mastné jedlá. Takéto pokrmy zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým a ťažkým jedlám sa vyhýbajte hlavne na večeru. Plný a ťažký žalúdok v spojení s vyššími teplotami prostredia môžu spôsobiť nekvalitný spánok," doplnil vedúci odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik.

Apeloval na ľudí, aby jedli častejšie a v menších dávkach. "Nie je vhodné jesť ani príliš veľa, ani príliš málo. Niektorí seniori v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla, opatrní by mali byť aj diabetici, tieto skupiny populácie by mali mať pravidelnú dostatočnú stravu," skonštatoval. Treba sa podľa neho vyhýbať kaziacim sa potravinám, akými sú napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky. Upozornil, že môžu byť zdrojom infekcie.

Odborníci poukázali na to, že slnečné žiarenie spotrebúva pri dlhšom vystavení sa slnku antioxidanty v organizme. Ide podľa nich najmä o vitamíny A, C, E a lykopén. Apelovali preto na ľudí, aby ich stravou dopĺňali. Treba tiež nahrádzať straty tekutín a minerálnych látok, a to správnym pitným režimom.

Na známu banku na Slovensku ÚTOČIA hackeri! Klienti hlásia PROBLÉMY
Klienti známej banky môžu v týchto dňoch pocítiť nepríjemnosti v súvislosti s výpadkami služieb. Na Fio banku totiž útočia hackeri. Ako informuje portál regióny.sk, Fio banka oznámila, že už niekoľko dní čelí útokom hackerov. Jej slovenskí aj... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.