Spor v koalícii sa zamotáva. Ide o post šéfa parlamentu
20 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Súboj o post šéfa parlamentu v koalícii pokračuje. Hlas-SD sa funkcie logicky nechce vzdať ani po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca, strana by vo vedení NR SR rada videla Richarda Rašiho. Zalúsk na lukratívnu funkciu si však robí aj šéf SNS Andrej Danko, ktorý sa zatiaľ môže opierať iba o verbálnu podporu Smeru-SSD.

Takto to vidí strana Hlas-SD

RICHARD RAŠI JE JASNOU A ADEKVÁTNOU VOĽBOU HLASu NA POST PREDSEDU PARLAMENTU

"Slovensko a hlavne parlament SR potrebuje dôstojného nástupcu na post predsedu parlamentu po zvolení Peter Pellegrini za prezidenta. Som presvedčený, že takýmto nástupcom je práve Richard Raši," napísal Kamil Šaško, štátny tajomník ministerstva hospodárstva na margo postu predsedu parlamentu s tým, že minister Raši má schopnosť pomenovať veci jasne, zrozumiteľne, no zároveň odborne, pričom sa nevyhýba odpovediam aj na tie najzávažnejšie otázky, je pre mňa znakom toho, že je tým najadekvátnejším kandidátom na post predsedu parlamentu.

"Rišo Raši je nielen kompetentný a skúsený, ale aj rešpektovaný medzi svojimi kolegami a verejnosťou. Práve tieto aspekty ho priam predurčujú, že do parlamentu prinesie stabilitu a zodpovedný prístup k legislatívnym procesom.Preto som presvedčený, že Richard Raši je správnym človekom na post predsedu parlamentu," doplnil.

Tibor Gašpar (Smer-SSD) teraz zamiešal karty ešte viac

Hneď po prezidentských voľbách si na kreslo šéfa parlamentu začal brúsiť zuby aj šéf SNS Andrej Danko. Ten je aktuálne jeden z podpredsedov parlamentu. Zdá sa, že na svojej strane má aj najsilnejšiu koaličnú stranu Smer-SSD. Hlas-SD všaj trvá na rešpektovaní koaličnej zmluvy a postu sa vzdať nemieni.

V rozhovore na rádiu Expres v relácii Braňo Závodský Naživo  Tibor Gašpar (Smer-SSD) v stredu uviedol, že pre zmenu na poste predsedu parlamentu sa zrejme otvorí koaličná zmluva. Tá bola nastavená po voľbách na vtedajšiu situáciu. „Dnes je dôvod na to, aby sa otvorila,“ povedal. „Chápem aj Hlas a chcem veriť, že majú dosť skúseností aj politických rokov na to, aby sa dohodli,“ povedal. Otázku chcú vyriešiť vo vnútri koalície. „To nie je o uspokojení nejakého jednotlivca. Ako koalícia musíme zabezpečiť to, aby sa naďalej stabilne presadzoval program vlády tak, ako bol schválený. Ak má tomu pomôcť aj istá úprava personálnych vzťahov, tak som za takúto úpravu," odkázal. 

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám
Časť zamestnancov RTVS vo štvrtok opäť vstúpila do časovo obmedzeného štrajku. Protestným pochodom spred budovy telerozhlasu k sídlu Národnej rady SR vyjadrili desiatky zamestnancov nesúhlas s chystanými zmenami vo verejnoprávnom médiu. Protestný... Čítať ďalej
20 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.