Remišová má vážne obavy o právny štát. Už zase
20 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Veronike Remišovej (Za ľudí / býv. OĽaNO) sa nepáči návrat justície k podľa nej šikane, aká v súdnictve vládla počas Harabina. Odborníčka na všetko Remišová zrejme nepostrehla, že sudca, ktorého ministri Susko a Kaliňák (Smer-SSD) na tlačovej besede kritizovali, bol súčasťou senátu, na ktorý sa hrnú sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva.

Remišová si okrem „papalášizmu“ vládnych činiteľov (do Frankfurtu leteli nie len na zápas) všimla aj tlačovú besedu dvoch ministrov, ktorá sa venovali sudcovi Najvyššieho súdu (NS). Remišová hovorí o návrate k spôsobom, aké v justícii panovali počas vedenia NS Štefanom Harabinom, navyše dnes sa vládni činitelia podľa nej vyhrážajú spravodlivým, nestranným sudcom, akým Kliment podľa nej je. Remišová znovu hovorí o likvidácii právneho štátu, pritom si nespomína na to, čo sa dialo počas vlády, v ktorej sama pôsobila. Neodpustila si ani kritiku podľa nej papalášizmu, kedy vládni predstavitelia leteli do Frankfurtu nad Mohanom, kde sa okrem iného zúčastnili aj futbalového zápasu.

„Chúďatko“ sudca...

„Let papalášov z Hlasu a SNS vládnym špeciálom na futbal úplne zatienil jednu  mimoriadne dôležitú udalosť – tlačovú konferenciu ministra obrany  Kaliňáka a ministra spravodlivosti Suska, na ktorej sa vyhrážali sudcovi Najvyššieho súdu. Chcú ho vyzliecť z talára a vyštvať z justície. Túto šikanu začali disciplinárnym konaním voči nemu,“ píše v statuse Remišová a pripomína časy Harabina ako predsedu Najvyššieho súdu. V justícii vtedy tam podľa nej vládla šikana a trestanie nepohodlných sudcov.. 

„S jediným rozdielom, že to išlo priamo zvnútra sudcovského prostredia – sudcovskej samosprávy. Sudcovia sa s tým napokon vysporiadali, vďaka odvážnym jedincom, ktorí sa nebáli ozvať.

Ex-operatívec NAKA Káľavský NA ROVINU: Cieľom čurillovcov bolo "uje*ať skur*ených smerákov a Fica" (VIDEO)
S ex-operatívcom NAKA Jánom Káľavským sa z Rozhovorov s Mimi Šramovou dozviete aj o tom, že pre štát pracoval takmer 30 rokov. Už dva roky je zo strachu o život a bezpečnosť seba a svojej rodiny, na úteku v Bosne a Hercegovine pred vlastnými... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Dnes je vraj situácia násobne horšia

„Dnes sudcov nešikanuje predseda Súdnej rady, ale sudcovi sa vyhrážajú dvaja politici – ministri. Sudca Kliment, ktorý čelí šikane a vyhrážkam nie je nejaký “opozičný” sudca. Je to sudca, ktorý mal na stole veľké korupčné kauzy z najvyšších poschodí. Na stole mu skončili mnohé kauzy, ktoré sa týkajú niektorých ľudí veľmi blízkych vládnej koalícii,“ soptí Remišová a na Klimentovu „obranu“ píše, že tento sudca kritizoval aj Máriu Kolíkovú, ako ministerku spravodlivosti.

Veronika Remišová, Mária Kolíková, foto: TASR

Aké jednoduché... Stačilo to vedieť aj počas minulého volebného obdobia

„Keď sa politici vyhrážajú sudcom, treba spozornieť, pretože tu končí demokratický a právny štát a začína totalita. Ak nie je nezávislá justícia, neexistuje právny štát. Tak jednoduché to je,“vysvetľuje Remišová, ktorá si nepamätá, ako sa za vlády, v ktorej sedela aj ona, doslova „lámali“ obvinení vo väzbe a ako sa zneužíval systém spolupracujúcich obvinených, z ktorých sa „vyrábali“ udavači.

Ďalšia červená čiara?

„Robert Kaliňák s Borisom Suskom včera prekročili tú povestnú červenú čiaru. Ak mala Európska komisia pochybnosti o tom čo sa u nás deje, verejné vyhrážky a disciplinárne stíhanie pre nepohodlných sudcov zo strany politikov sú jasným dôkazom útokov na právny štát a antidemokratických tendencií. Proti tomu, čo sa stalo včera u nás, je Maďarsko a niekdajšia situácia v justícii v Poľsku prechádzkou ružovou záhradou,“ myslí si Remišová, podľa ktorej je Smer sústredený akurát na oslobodenie „svojich ľudí“ od trestných stíhaní.

Susko avizuje disciplinárny návrh v súvislosti s činnosťou senátu 5T NS SR
Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) avizuje podanie disciplinárneho návrhu v súvislosti s činnosťou senátu 5T Najvyššieho súdu (NS) SR. Dôvodom majú byť porušenia práv, ktoré senátu vytkol Ústavný súd SR a Európsky súd pre ľudské... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Čo sa jej nepáči?

Minister spravodlivosti SR Boris Susko avizuje podanie disciplinárneho návrhu v súvislosti s činnosťou senátu 5T Najvyššieho súdu (NS) SR. Dôvodom majú byť porušenia práv, ktoré senátu vytkol Ústavný súd SR a Európsky súd pre ľudské práva.

„Podáme disciplinárne návrhy, ako aj ďalšie právne kroky na vyvodenie zodpovednosti," priblížil Susko. Poukázal na rozhodnutia najvyšších súdnych autorít o porušení základných ľudských práv a slobôd senátom 5T NS SR. Napríklad na minulotýždňové rozhodnutie ESĽP, ktorý konštatoval porušenie práv sťažovateľky pri rozhodnutí o trvaní väzby. Robert Kaliňák na predmetnej tlačovej besede a vizoval aj podanie trestných oznámení na bývalého predsedu Súdnej rady SR Jána Mazáka či exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (SaS).

Nepochopila

„Na rozdiel od nich si politici Hlasu a SNS chcú len papalášsky užiť pokiaľ môžu.  Trochu podojiť štát, zalietať si špeciálom na futbal, porobiť pár kšeftov, zrúbať nejaké lesy, aby bol biznis. No Smeru ide o jediné – zničiť každú jednu zložku v štáte, každého jedného človeka, ktorý dozerá nestranne a spravodlivo na výkon práva a stráži spravodlivosť. Už sa im to podarilo s policajtami, prokurátormi, teraz sú na rade sudcovia. Nesmieme to dovoliť, ani to prehliadať,“ uzatvára svoj status Remišová.

Ako je to s tým papalášizmom

Vládnym špeciálom podľa vyjadrení ministerstva vnútra cestovali do Nemecka zástupcovia policajných zložiek, ktorí sa spolu s nemeckými bezpečnostnými orgánmi spolupodieľajú na bezpečnostných opatreniach v rámci futbalového šampionátu. Súčasťou cesty boli aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády i primátorom Frankfurtu nad Mohanom. Rozhodnutie letieť hromadne do Frankfurtu vládnym špeciálom sa podľa rezortu udialo po dôkladnom bezpečnostnom a ekonomickom posúdení. Náklady na let proporčne rozdelia medzi päť rezortov.

„Tento druh dopravy je v našich podmienkach úplne bežný. Aj v minulosti pravidelne štátni predstavitelia za každej vlády opakovane využívali služby Leteckého útvaru MV SR na účasť na reprezentačných udalostiach, ako sú olympijské hry, majstrovstvá sveta a podobne, s čím ráta aj štátny rozpočet," ozrejmil rezort.

Vládny špeciál letel do Nemecka! Opozícia zúri, ministerstvo a mediálny expert majú jasno
Opozícia kritizuje koaličných politikov za let vládnym špeciálom do Nemecka na futbalový zápas slovenskej reprezentácie na európskom šampionáte. Ministerstvo vnútra reaguje. Mediálny expert, ktorého meno sa spája aj so SFZ tvrdí, že politické... Čítať ďalej
18 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.