Denisa Saková: Do Šurian mieri druhá najväčšia investícia v histórii Slovenska
20 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Zhruba 7 mesiacov po podpísaní memoranda medzi SR a firmami Gotion a InoBat Batteries (GIB) je druhá najväčšia investícia na Slovensku realitou. O výstavbe závodu na výrobu bateriek s poldruha tísícom pracovných miest informuje ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Memorandum o porozumení podpísala Saková s premiérom Robertom Ficom (Smer-SSD) a spoločnosťou GIB ešte koncom novembra 2023. Saková si vtedy od Memoranda sľubovala upevnenie pozície Slovenska, ako automobilovej veľmoci. Dnes ministerka hovorí o reálnom postavení závodu. Saková hovorí o druhej najväčšej investícii v histórii Slovenska, ktorá vytvorí medzi Novými Zámkami a Nitrou viac, ako 1300 pracovných miest.

Memorandum podpisovali v novembri

„So spoločnosťami GIB sme v stredu (22. novembra 2023, pozn. red.)  spolu s predsedom vlády SR Robertom Ficom podpísali Memorandum o porozumení o investícii do prvej veľkej baterkárne na Slovensku,“ informovala ešte koncom novembra Saková s tým, že vďaka moderným technológiám vznikne v Šuranoch (okr. Nové Zámky) 1500 pracovných miest, čim Slovensko potvrdí svoju pozíciu automobilovej veľmoci.

PRVÁ VEĽKÁ INVESTÍCIA! Na Slovensku vyrastie veľká "baterkáreň" (GALÉRIA)
Okres Nové Zámky je známy skôr poľnohospodárskou produkciou. Do budúcna sa v Šuranoch ráta so závodom na výrobu batérií do elektromobilov. Jej kapacita má byť spočiatku 20 gigawatthodín batérií ročne s tým, že je možné dvojnásobné zdvojnásobenie... Čítať ďalej
23 | 11 | 2023 | Eka Balaskova

Zmluva je na svete

„Touto zmluvou nám na Slovensku vznikne jedna obrovská fabrika na výrobu batérií, ktoré sa budú používať pri výrobe a produkcii elektromobilov,“prezradila Saková. GIB sa zaviazali aj k vytvoreniu vedecko-výskumného centra priamo v meste Šurany. Celá investícia dosahuje 1.233.500.000 eur.

Facebook / Denisa Saková

Saková vyčíslila, že pri plnej prevádzke baterkáreň zamestná cez 1.300 ľudí, čo je rozrátané na niekoľko etáp. Už o rok tu nájde prácu 105 ľudí, o rok neskôr k nim pribudne 340 zamestnancov a v roku 2027, kedy sa očakáva plná výroba, cez 860 ľudí. V obrovskom priemyselnom parku nájdu priestor aj subdodávatelia pre túto fabriku.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.