Slovensko plne podporuje členstvo Moldavska v EÚ
19 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Slovensko plne podporuje členstvo Moldavska v Európskej únii (EÚ) a v súvislosti s prístupovým procesom mu ponúka aj expertíznu pomoc. Uviedol to v stredu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár po stretnutí so svojím moldavským kolegom Mihaiom Popsoiom, informuje TASR.

"Budeme naozaj pripravení vám napomôcť vo vašom integračnom a transformačnom procese a ako som už spomínal, sme pripravení vám poskytnúť aj expertíznu pomoc," povedal Blanár svojmu moldavskému kolegovi. Zároveň ho upozornil, aby bol Kišiňov pri "prístupových rokovaniach opatrný a hájil svoje záujmy".

Šéf slovenskej diplomacie ocenil veľmi dobré bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré podľa jeho slov vytvárajú veľký priestor na rozvoj ekonomickej spolupráce. Dodal, že stredajšia schôdzka nadviazala na dialóg, ktorý obaja ministri začali pred niekoľkými mesiacmi na diplomatickom fóre v tureckej Antalyi.

Pripomenul, že premiér Robert Fico v januári pozval na návštevu predsedu moldavskej vlády Dorina Receana. Verí, že termín bude známy hneď, ako sa zlepší Ficov zdravotný stav po májovom atentáte. V súvislosti s ním poďakoval moldavskej vláde za prejav solidarity. "Veľmi si to vážime," dodal.

Prezident chce naprávať renomé Slovenska. Len či sa mu to po tom ohováraní od progresívcov podarí!
Prezident Peter Pellegrini chce aj v úrade dbať na kvalitný život občanov a vyrovnávanie regionálnych rozdielov, upozornil i na nové výzvy, akými sú moderné technológie. V rámci agendy sa plánuje venovať nielen domácej, ale tiež zahraničnej... Čítať ďalej
19 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Medzi Moldavskom a Slovenskom sa začína rozvíjať aj parlamentná spolupráca, uviedol. Vyzdvihol, že v máji sa uskutočnila historicky prvá návšteva slovenskej parlamentnej delegácie v Moldavsku.

Popsoi poďakoval Slovensku za podporu v náročných chvíľach. Podľa vlastných slov verí, že slovenský premiér sa po atentáte čím skôr zotaví, pretože násilie nie je odpoveďou na rozdielne názory. Dodal, že Kišiňov chce využiť ponuku SR na pomoc pri prístupovom procese do EÚ.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik