Tri prešľapy Zuzany Čaputovej podľa Jána Richtera
17 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Bývalý minister práce, dnes poslanec NR SR Ján Richter (Smer-SSD) nie je z tých, ktorých tvár na nás „vybehne“ z médií s pravidelnosťou správ o počasí, tentokrát však využil zmenu na poste hlavy štátu, aby stručne zhodnotil päťročný mandát Zuzany Čaputovej. Aj on si všimol nekritickosť médií napriek tomu, že aj chýb, ktorých sa za päť rokov dopustila je podľa Richtera dosť. Zhrnul ich v statuse na sociálnej sieti.

Richter bývalej prezidentke vyčíta, že keď sa na Slovensku porušovala demokracia, ona mlčala. Nevypočula ani volanie po predčasných voľbách a čuduje sa rozpolteniu spoločnosti. Pritom aj ona, ako prezidentka, mohla svojou nestrannosťou prispieť k jej zjednocovaniu, uzatvára Richter trio prešľapov. Čaputová však svoju úlohu prezidentky-ľudomilky dohrala až do konca. Otázne je, či jej to Slovensko verí.

Tri najvýraznejšie

„Odchádza prezidentka, ktorá celý čas hovorila o demokracii, ale keď bývalá vládna koalícia porušovala ľudské práva a kriminalizovala vtedajšiu opozíciu, mlčala,“ začína Ján Richter.

„Prezidentka, ktorá odignorovala volanie ľudí po predčasných parlamentných voľbách a nevyhlásila referendum. A potom sa čudovala, do akého stavu sa krajina dostala predlžovaním chaosu, ktorý každodenne vytvárala Matovičova aj Hegerova vláda,“ pripomína ďalej Richter.

„Prezidentka, ktorá sa čuduje, že spoločnosť je rozpoltená, keď namiesto toho, aby sa po predčasných voľbách k viacerým témam postavila ako prezidentka, postavila sa k nim ako hovorkyňa opozície a spolu s ňou prilievala olej do ohňa,“ dodáva do tretice poslanec.

Prezident zastúpi premiéra na samite v Bruseli
Prezident SR Peter Pellegrini v pondelok popoludní odcestuje do Bruselu na neformálny samit premiérov a prezidentov, na ktorom zastúpi predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Témou diskusií bude obsadenie hlavných funkcií v inštitúciách Európskej... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Prečo len tri

„To je len zopár prešľapov, bolo ich však omnoho viac. Našťastie, sú už minulosťou, no my na ne nezabudneme,“ uzatvára Richter svoj status.

Verí jej to niekto?

„Moje milované Slovensko! Prešli sme spolu náročných päť rokov. Mohla som zblízka vidieť tvoju bolesť, ale aj radosť a potenciál v úžasných ľuďoch, ktorí tu žijú. Mohla som vidieť tvoje krásy a ukázať ich iným štátnikom. Si rozdelené, zranené, ale vždy v ťažkých chvíľach schopné sa spojiť v ľudskosti," skonštatovala dosluhujúca hlava štátu deň pred tým, ako odovzdala kľúče od Prezidentského paláca Petrovi Pellegrinimu. Či niekto veril jej slová o spoznaní Slovenska a o tom, že je jej milované nevedno. Slováci však vedia, že pani Čaputová sa v zahraničí Slovenska nezastala, ani keď tak urobiť mohla.

Zuzana Čaputová sa lúči! Moje milované Slovensko...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová praje Slovensku pokojnejšie časy, múdre vedenie a viac ľudskosti. Taktiež viac sebavedomých, hrdých ľudí, ktorým nechýba pokora. Zároveň jej bolo cťou slúžiť Slovensku päť rokov. Uviedla to vo svojom poslednom... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.