Súdna rada v reakcii na lex atentát adresuje vláde výzvu
17 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Súdna rada SR nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie bez predchádzajúcej odbornej diskusie v prípade tzv. lex atentát, ktorý minulý týždeň schválila vláda na svojom rokovaní.

Dôvodom je ustanovenie návrhu zákona o opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie, ktoré sa týka rozšírenia skutkových podstát trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia aj o stav, keď je osobe právoplatne uložená povinnosť uhradiť pokutu a osoba bez vážneho dôvodu túto povinnosť nesplní. Informovala o tom na svojom webe. Vyzýva preto vládu, aby dané ustanovenie z návrhu zákona vypustila.

"Súdna rada Slovenskej republiky dnes prijala uznesenie k návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike, ktoré doručila podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a podpredsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Petrovi Žigovi (Hlas-SD)," priblížila Súdna rada s tým, že Národnú radu SR vyzvala na neprijatie novely Trestného zákona obsiahnutej v predmetnom ustanovení návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.

Tzv. lex atentát schválila minulý týždeň vláda

Zákaz zhromaždení by mohol platiť v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. V prípade Ústavného súdu SR by mal platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla. Návrh počíta aj s novými dôvodmi na zákaz zhromaždenia. Chce napríklad zamedziť protestom pred obydliami. Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť". Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

Tento prezidentov poradca sa "majiteľom pravdy" páčiť nebude!
Ej, to bude kriku a zlosti! Peter Pellegrini si zrejme dovolí nevídanú vec – do zboru svojich poradcov mieni „povolať“ aj spisovateľa a bývalého politika s nálepkou konšpirátora Jozefa Banáša. Ten by mal prezidentovi radiť v mediálnej a kultúrnej... Čítať ďalej
17 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.