Peter Pellegrini si želá si čo najskoršie obsadenie pozície predsedu parlamentu
16 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová/TASR

Prezident SR Peter Pellegrini sa chystá postupne navštíviť všetky susediace štáty, vrátane Ukrajiny. Vyplýva to z jeho vyjadrenia počas nedeľnej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12. Zopakoval, že ako prvú navštívi Českú republiku.

Prezident opakovane poukázal na dôležitosť členstva SR v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii

"Jedna nám zabezpečuje náš ekonomický rozmach, slobodu pohybu, máme spoločnú menu. (...) A Slovensko je príliš malé na to, aby sa dokázalo brániť prípadnej agresii, a preto nám Severoatlantická aliancia dáva ochranný dáždnik, vďaka ktorému sa môžeme cítiť bezpečnejšie. Takto to z geopolitického hľadiska do budúcna musí aj zostať," podotkol.

Naznačil, že na pondelkovom (17. 6.) neformálnom samite lídrov EÚ v Bruseli bude operovať s menom Maroša Šefčoviča v súvislosti s prípadným obsadením niektorého z postov v rámci Európskej komisie. Formálne však prípadnú nomináciu musí podľa jeho slov odsúhlasiť koaličná rada.

V súvislosti s vnútropolitickým dianím Pellegrini deklaroval, že bude nadstraníckym prezidentom a dokáže sa povzniesť nad záujmy strany Hlas-SD, ktorú zakladal. "Pri rozhodovaní nebudem uprednostňovať nominantov len pre to, že pochádzajú zo strany, v ktorej som predtým pôsobil," povedal. Politické skúsenosti považuje za výhodu. Vzťah s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) označil za korektný. "Vieme komunikovať o veciach, ktoré pred Slovenskom sú. Ja nie som človek, ktorý v sebe nosí nejakú zášť alebo hnev," zdôraznil.

Peter Pellegrini si želá si čo najskoršie obsadenie pozície predsedu parlamentu

"Keď sa pomery poslancov a silové pomery v koalícii nemenia, nedáva mi logiku výzva najmenšej koaličnej strany požadovať druhý najvyšší ústavný post. Počkajme si, ako sa na jeseň poslanci v parlamente dohodnú," dodal.

V strane Hlas-SD je podľa jeho slov všeobecná zhoda, že kandidátom na funkciu predsedu parlamentu by mal byť Richard Raši (Hlas-SD).

Na Islande havaroval autobus s českými turistami: Prilepil sa mu ROZTOPENÝ asfalt na kolesá?
Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami. Po nehode museli s vážnymi zraneniami hospitalizovať niekoľko ľudí, potvrdilo v nedeľu české ministerstvo zahraničných vecí. Podľa spravodajského portálu Novinky.cz. informuje... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik