Na Islande havaroval autobus s českými turistami: Prilepil sa mu ROZTOPENÝ asfalt na kolesá?
16 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Na severe Islandu havaroval v piatok autobus s českými turistami. Po nehode museli s vážnymi zraneniami hospitalizovať niekoľko ľudí, potvrdilo v nedeľu české ministerstvo zahraničných vecí.  Podľa spravodajského portálu Novinky.cz. informuje portál Dnes.sk.

Ilustračný obrázok k článku Na Islande havaroval autobus s českými turistami: Prilepil sa mu ROZTOPENÝ asfalt na kolesá?

Zdroj: Facebook.com/Lögreglan á Norðurlandi eystra

„Môžeme potvrdiť, že na severe Islandu v oblasti Akureyri prišlo v piatok k nehode autobusu s českými občanmi. V autobuse bolo 20 českých turistov a dvaja českí vodiči,“ uviedla hovorkyňa českého rezortu diplomacie Mariana Wernerová.

Skončili v nemocnici

Zároveň dodala, že ťažko a stredne ťažko ranených turistov hospitalizovali v nemocniciach v meste Akureyri a hlavnom meste Reykjavík.

„V nemocnici zostáva deväť pacientov. Zvyšné osoby s ľahšími zranenia sa chystajú naspäť do Česka,“ uviedla hovorkyňa.

České zastupiteľské úrady sú podľa Wernerovej v kontakte s nemocnicou a aj s cestovnou kanceláriou zodpovednou za zájazd. Zranených Čechov pritom v nemocnici už navštívila česká konzulka.

Roztopený asfalt?

Zájazd organizovala cestovná agentúra CK Adventura, podľa ktorej zriadil Islandský Červený kríž pre českých občanov, ktorí neboli hospitalizovaní, centrum krízovej pomoci.

Turisti, ktorí už boli prepustení z nemocníc alebo hospitalizovaní neboli, sa vrátia v riadnom termíne späť do Česka, uviedol riaditeľ CK Adventura Petr Novotný s tým, že zájazd sa končí už v nedeľu.

Podľa islandského portálu Iceland Review havaroval autobus s Čechmi v horskej oblasti na ceste tiahnucej sa pozdĺž údolia Öxnadalsheidi. Autobus sa podľa portálu pri nehode prevrátil. V dôsledku nehody museli uzavrieť aj cestu.

Na miesto nehody však rýchlo dorazili záchranári, ktorí zistili, že nikto nezomrel. Väčšinu zranených následne previezli do nemocnice v Akureyri. Päť ľudí s najvážnejšími zranenia priviezli zase vrtuľníkom do Reykjavíku.

Portál Novinky.cz uviedol, že pravdepodobnou príčinou nehody bol roztopený asfalt na vozovke. K jeho roztopeniu pritom prišlo pre vysoké teploty vzduchu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik