Mierové rokovania o Ukrajine by mali pokračovať aj za účasti Ruska
16 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku je výnimočný, pretože sa na ňom zúčastňujú predstavitelia na najvyššej úrovni, uviedol v nedeľu slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Zároveň vyjadril nádej, že mierové rokovania o konflikte na Ukrajine budú pokračovať za účasti všetkých dôležitých krajín, vrátane Ruska, informuje TASR.

Blanár reprezentuje na prebiehajúcom summite vo Švajčiarsku Slovensko, pričom pripomenul, že zastupuje slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Pevne verím, že tento summit bude naozaj konštruktívny a bude vytvárať priestor pre ďalší pokračujúcu summit, ktorý bude konečne viesť k mierovému rokovaniu so všetkými dôležitými partnermi, ktorí sú potrební za stolom, a to sú krajiny globálneho juhu, ale predovšetkým Ruská federácia," povedal Blanár vo videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie je summit vo Švajčiarsku výnimočný tým, že sa na ňom zúčastňujú hlavy štátov a premiéri na rozdiel od predchádzajúcich podobných stretnutí, ktoré boli na úrovni politických a bezpečnostných poradcov.

Výnimočnosť prebiehajúceho summitu okrem toho spočíva aj v tom, že sú na ňom rozoberané konkrétne témy. "Je to jadrová bezpečnosť, potravinová bezpečnosť a rovnako aj humanitárne aspekty. Ja osobne sa zúčastním panelu týkajúceho sa jadrovej bezpečnosti, pretože veľmi dobre vieme, že táto bezpečnosť je veľmi dôležitá," uviedol Blanár s tým, že akákoľvek jadrová nehoda na Ukrajine by mohla mať dosah aj na Slovensko.

Blanár sa v sobotu (15. 6.) zúčastnil na otvorení plenárneho zasadnutia a v nedeľu vystúpi na plenárnom rokovaní, priblížilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí v príspevku na sociálnej sieti.

Medvedev o Orwellovej Farme zvierat, alebo o švajčiarskom "mierovom" samite
„Farma zvierat“: Tak nazval Dmitrij Medvedev „mierový samit“ vo Švajčiarsku. Bývalý ruský prezident ironicky podľa webu svpressa.ru dodáva, že "nikto z účastníkov samitu vo Švajčiarsku o riešení situácie na Ukrajine nevie, čo tam robí a aká je tam... Čítať ďalej
16 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik