AKTUÁLNE FOTO Silné BÚRKY zanechali SPÚŠŤ! Obľúbené KÚPALISKO museli ZAVRIEŤ, v meste je KRÍZOVÝ stav
16 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Búrky s intenzívnymi zrážkami, ktoré sa v noci prehnali Slovenskom, zanechali po sebe značné škody. Najviac zrážok spadlo na severozápade územia. Zaplavilo cesty, pivnice, záhrady, no vytopilo aj kúpalisko v Nitre. V zasiahnutých lokalitách zasahujú hasiči, informuje portál Regióny.

Nitrianske kúpalisko preto už po prvom dni prevádzky zatvorili. “V dôsledku nočného prívalového dažďa prišlo k zaplaveniu časti technického zariadenia kúpaliska. Z uvedeného dôvodu budú zasiahnuté bazény dočasne zatvorené. Na odstránení poruchy aktívne pracujeme. Po nevyhnutnom zásahu otvoríme dnes 16.6.2024 plavecký bazén a detské bazény o 15.00 hod,” informovalo kúpalisko na sociálnej sieti. Vstupné bude nižšie, ako býva po šestnástej hodine. Kúpalisko po prvý raz v tejto sezóne otvorili len v sobotu.

Ako informuje TASR

Prívalový dážď, ktorý v noci zo soboty na nedeľu zasiahol Nitru, spôsobil po nedávnych záplavách ďalšie problémy. Pocítili ich najmä obyvatelia mestskej časti Kynek, ale aj návštevníci mestského kúpaliska, na ktorom sa počas tohto víkendu začala letná sezóna.

Voda v noci zaplavila časť technického zariadenia na kúpalisku. "Zasiahnuté bazény budú dočasne zatvorené. Na odstránení poruchy aktívne pracujeme," informovalo kúpalisko. Jeho pracovníci v priebehu dňa odčerpávali vodu zo strojovne, výšku škôd zatiaľ nevyčíslili.

Prívalový dážď opäť zaplavil aj mestskú časť Kynek, najmä ulicu Nad Hrabinou. Práve tam ešte nestihli obyvatelia odstrániť škody, ktoré spôsobil silný dážď v pondelok 10. júna. Vtedy vyhlásilo mesto mimoriadnu situáciu, na mieste zasahovali nielen hasiči, ale aj pohotovostná vojenská jednotka. Voda s blatom zatopila domy a pivnice, dostala sa aj do áut.

Necelý týždeň po prvých záplavách sa situácia zopakovala. Na mieste opäť zasahujú hasiči a dobrovoľníci, ktorí pomáhajú miestnym obyvateľom. Primátor Marek Hattas zvolal na pondelok (17. 6.) krízový štáb, ktorý bude hľadať riešenie, aby sa situácia v lokalite neopakovala.

Mestskú časť zaplavilo opäť, ľudia sú zúfalí

Problémy zasiahli v Nitre aj obyvateľov domov. Mestskú časť Kynek v nedeľu opäť zaplavila voda s bahnom. Ľudia ešte ani nestihli odstrániť škody z pondelka. Primátor Marek Hattas hovorí o krízovom stave. Zajtra zasadne krízový štáb, informuje My Nitra.

„Zopakovala sa nám tu situácia, ktorú sme mali pred niekoľkými dňami. Prišiel prívalový dážď a opäť máme zatopenú ulicu aj s areálom, ktorý je cez cestu,“ povedal primátor Marek Hattas.

Najhoršia situácia bola v pondelok na ulici Nad Hrabinou, kde zatopilo domy a záhrady, voda sa dostala aj do áut. Situácia sa zopakovala po niekoľkých dňoch, ľudia sú zúfalí. Problémom je lokalita, nové ulice vyrástli takpovediac „na roli“.

Značné škody na majetku

Silný lejak sa v noci zo soboty na nedeľu prehnal najmä severozápadom Slovenska, kde napáchal veľké škody v okolí Skalice aj Senice. V obci Prievaly je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity.

Ako informovala obec na sociálnej sieti, búrka spôsobila značné škody na majetku obce, občanov a VÚC. Voda zatopila cesty, pivnice, záhrady, dvory, rodinné domy a všade zostali nánosy blata.

Ihrisko v obci Prievaly. Zdroj: FB/Footballgolf Park

Zdroj: FB/DHZ Prievaly

Zdroj: FB/DHZ Prievaly

Zdroj: FB/DHZ Prievaly

Zdroj: FB/DHZ Prievaly

Voda naplno prejavila svoju silu aj medzi obcami Rohov a Rybky v okrese Senica. Cestu medzi obcami zaplavilo a stala sa na istý čas neprejazdná, približuje portál iMeteo. Doobeda sa našťastie situácia na západe upokojila a dažde ustali. Voda sa z cesty medzi obcami Rohov a Rybky postupne stiahla, na ceste však zostali nánosy blata.

Zdroj: FB/Dopravný servis

Bahno na ceste musia odstraňovať aj v obci Smrdáky v okrese Senica, kde podľa miestnych cestu čistia aj tamojší hasiči.

Zdroj: FB/Dopravný servis

Popoludnie prinesie búrky

Ako predpovedá iMeteo, búrkam sa nevyhneme ani dnes. Na západe by však už mal byť pokoj. “Búrky sa tak začnú najskôr ozývať v oblasti stredného Slovenska a postupne sa začnú presúvať smerom na východ, kde hrozia až do večerných hodín,” píšu odborníci.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik