Putin ponúka rokovania. Zelenskyj odmieta, Amerika tiež
14 | 06 | 2024 I Milan Laca

"Budúcnosť bude iná." Čo Putin ponúkol Ukrajine a Západu.

Putin: Rusko predkladá ďalší skutočný návrh na urovnanie na Ukrajine.

Ruský prezident oznámil diplomatom nové mierové iniciatívy, týkajúce sa ukrajinského konfliktu. Moskva je pripravená na dialóg s akýmikoľvek krajinami, pokiaľ nejde o imitovanie procesu urovnania, ale o podrobný rozhovor.  

Nemenná pozícia
Moskva od prvých dní konfliktu ponúka možnosti diplomatického riešenia ukrajinskej krízy. "Vždy sme sa snažili o mier," zdôraznil Putin. „Vyzerá to idiotsky, na jednej strane majú zakázané s nami rokovať, ale vyzývajú nás, aby sme rokovali, ba dokonca naznačujú, že rokovať odmietame,“ povedal ruský prezident. "Úplný návrat k bezpečnostným návrhom z rokov 2021-2022 nie je možný, ale základné princípy zostávajú nezmenené", dodal Putin.
Spojené štáty informovali o tom, od čoho závisí prežitie Zelenského
Bývalý námestník tajomníka Pentagonu pre medzinárodné bezpečnostné záležitosti Chas Freeman informoval o tom, od čoho závisí prežitie Volodymyra Zelenského. V rozhovore pre kanál YouTube Dialogue Works, z ktorého výňatky cituje RIA Novosti,... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Ivan Mihale
Čo žiada Putin
V novembri 2021 Putin vyslovil zásadnú podmienku: NATO vráti svoju vojenskú infraštruktúru na pozície z roku 1997. V tom roku Moskva a Severoatlantická aliancia podpísali Zakladajúci akt, ktorý naznačil, že sa navzájom nepovažujú za protivníkov a vytvárajú „mechanizmus pre konzultácie, koordináciu a spoločnú činnosť“. Už v roku 1999 však do NATO vstúpili Maďarsko, Poľsko a Česká republika. V roku 2004 - Bulharsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Estónsko. V roku 2009 - Albánsko a Chorvátsko, v roku 2017 - Čierna Hora a v roku 2020 - Severné Macedónsko.
Jasné podmienky
Ruský prezident zdôraznil, že ukrajinskú krízu nie je možné vyriešiť bez úprimného dialógu s Ruskom. Vyslovil požiadavku - úplné stiahnutie ukrajinských ozbrojených síl z regiónov DĽR, LĽR, Chersonu, Záporožia a odmietnutie vstupu do NATO. Potom Moskva okamžite zastaví paľbu a začne rokovania. Zdôraznil, že zásadnou požiadavkou Moskvy je neutrálny, nezúčastnený a bezjadrový štatút Ukrajiny, jej demilitarizácia a denacifikácia.
Niet s kým rokovať?
Moskva má s kým z Kyjeva rokovať. S odvolaním sa na základný zákon Ukrajiny ruský prezident objasnil, že Najvyššia rada zostáva na Ukrajine legitímna. Zelenského legitimitu nemožno obnoviť žiadnymi trikmi.
Zelenskyj nechce

Ukrajinský prezident Voloedymyr Zelenskyj označil návrh za ultimátum. Tak odpovedal na talianskom televíznom kanáli Sky TG24 na otázku o iniciatíve ruského vodcu Vladimira Putina, obnoviť mierové rokovania s Kyjevom. „Tieto vyhlásenia sú ultimátum. Nie je v nich nič iné okrem ultimát, ktoré existovali už predtým,” povedal Zelenskyj. Poradca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Michail Podoljak predtým napísal na sociálnu sieť X príspevok, v ktorom odmietol podmienky Moskvy. V ohlásených iniciatívach, podľa neho, nie sú žiadne nové návrhy.

Posielajú hrozbu!

Po mierovom návrhu Vladimira Putina čaká Rusov „veľmi ťažká noc“. Túto reakciu ukrajinského prezidenta Zelenského  na slová ruského lídra predpovedal vo svojom telegramovom kanáli poslanec tamojšej Najvyššej rady Maxim Bužanskij. „Ak aspoň trochu poznám ukrajinského prezidenta, Rusi budú mať dnes veľmi ťažkú ​​noc, pohrozil poslanec.

Ani USA nechcú

Šéf Pentagonu Lloyd Austin odmietol plán prezidenta Putina na urovnanie konfliktu s Ukrajinou s tým, že ruský vodca nemá právo klásť Kyjevu mierové podmienky. Podľa agentúry Reuters povedal - „Myslím, viete, z môjho pohľadu nemá právo diktovať Ukrajine, čo má robiť, aby dosiahla mier“. Austin tiež dodal, že Západ je pripravený rokovať s Ruskom len vtedy, ak sa ruské sily stiahnu.

RUSI VARUJÚ: Letiská mimo Ukrajiny sa stanú naším legitímnym terčom!
Lietadlá F-16 a vojenské letiská mimo územia Ukrajiny sa stanú legitímnymi terčmi pre Rusko, ak sa budú podieľať na bojových misiách proti ruským silám, vyhlásil šéf branného výboru dolnej komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov. S odvolaním sa... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik