Preč s Hurbanom z foyer NR SR, šup tam s bustou Čaputovej!
14 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Ešteže do inaugurácie nového prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho zostáva už iba niekoľko hodín. Šialenstvo, ktoré spustil liberálno-progresívny samozvaný mediálny hlavný prúd v súvislosti s končiacim sa prezidentským obdobím má totiž konkurenciu iba ak v ére Stalinovho kultu osobnosti. Teda v období, keď médiá zverejňovali iba oslavné ódy na vodcu, ktoré im dodával ústredný výbor strany.

Kult osobnosti je neprirodzené zveličovanie vlastností (v krajnom prípade aj nadprirodzených) a zásluh osobnosti. Uplatňoval sa v ranom období vývoja ľudstva, v súčasnosti v diktátorských režimoch s nízkou vzdelanosťou a politickou kultúrou más, napríklad ide o kult Kim Čong-una v Severnej Kórei. Pamätáme si aj na obdobie kultu osobnosti Josifa Vissarionoviča Stalina, ako sa neskôr zrazu "ukázalo", bezcitného chladného monštra.

Prišiel odniekiaľ príkaz? Z ktorej straníckej centrály? Z ktorej ambasády?

Je záhadné, prečo slovenský mainstream začína s budovaním kultu osobnosti Zuzany Čaputovej práve niekoľko hodín pred jej definitívnym koncom v úrade hlavy štátu. Že by sa takto obracal na svoju čitateľskú základňu s nízkou vzdelanosťou a politickou masovou nekultúrou? Ani jednému nášmu prezidentovi, ktorému sa končilo funkčné obdobie, sa až takto časť médií nepodlizovala a zároveň ho nevynášala až do nebeských výšin. Zásluhy Zuzany Čaputovej u istej skupiny nášho obyvateľstva musia byť nesmierne, keď jej mainstream obnovil v súvislosti s ňou kult osobnosti, známy najmä z odporne zideologizovaných päťdesiatych rokov minulého storočia.

Mali sme už viacero hláv štátov

Dokonca aj zastupujúcu - Vladimíra Mečiara. Každá z nich mala svoj "tábor" fanúšikov i svoj "tábor" odporcov. Z paláca však ani jeden prezident neodchádzal tak velebovaný časťou médií, ako Zuzana Čaputová. Až by sa čakalo, že posledný večer v jej prezidentskom kresle rozžiari prezidentský palác svätožiara nad jej hlavou.

Zásluhy? Nájdete nejakú zásluhu pre Slovensko?

Mainstream sa pominul na zmysloch a v posledných dňoch nám v priamom prenose pred očami vyrába sväticu. A nielen mainstream. Zrazu sa zo strany rôznych mimovládok a najmä "Sorosom" financovaných projektov dozvedáme, aká bola geniálna, uznávaná, v zahraničí mimoriadne oceňovaná a vyzdvihovaná za mimoriadne zásluhy vo svetovej diplomacii. A čo tak, keby sa niekde zjavilo aspoň trošičku reálnejšie hodnotenie jej päťročného "pontifikátu" na čele Slovenska? V prospech CELÉHO Slovenska?

Z poučky zrazu obraz progresívnej reality

Najčastejším predpokladom na vznik kultu osobnosti je krízová situácia. Väčšinou ide o vnútornú krízu určitého spoločenského systému či dokonca jeho rozpad, vojnu alebo revolúciu, v ktorej sa budúca uctievaná vedúca autorita nejakým spôsobom angažuje. Nemáme tu práve vysvetlenie mimoriadnej angažovanosti Zuzany Čaputovej za slovenské novodobé ideologizmy liberalizmu a progresivizmu?

Aj u nás nepostrádateľnú úlohu zohrali a zohrávajú pri budovaní kultu osobnosti vybrané masové médiá. Bez lojálnych médií, čiže aj umelcov, spisovateľov, osvetových pracovníkov a podobne, by vznik kultu nepripadal vôbec do úvahy, pretože by nebolo možné o vodcovskej autorite systematicky a pravidelne šíriť informácie v radovom obyvateľstve, ktoré je, čo sa verejnej mienky týka, na médiá odkázané.

Výroba svätice v priamom prenose

Matka Tereza bola šuviks. V súvislosti s konštrukciou heroickej legendy Zuzany Čaputovej dochádza aj k jej "dovybaveniu" ideálnymi vlastnosťami, vďaka ktorým mohla vôbec dosiahnuť také úspechy. (Mimochodom, aké?)

Tieto charakterové vlastnosti bývajú častokrát prehnane zdôrazňované, niekedy dokonca úplne vymyslené. Do popredia vystupujú najmä usilovnosť, vytrvalosť, odvaha, skromnosť, cieľavedomosť, priebojnosť, strategické schopnosti, príkladný patriotizmus alebo ochota obetovať sa za svoje ideály.

Univerzálny vodca pre progresivizmus

Vodca je obvykle univerzálne talentovaný, je tým najlepším, čo daná spoločnosť či hnutie kedy stvorili, a všetci ľudia by sa ním v záujme lepšej budúcnosti mali inšpirovať.

Tlač „chrlí“ jeden oslavný článok za druhým, masovo sa vydávajú nové či revidované spisy vodcu, prípadne aj jeho biografia, a organizujú sa rôzne sviatočné besedy a prednášky, čím sú legenda, monumentálnosť a nasledovaniehodnosť jeho osoby naďalej udržiavané v povedomí spoločnosti alebo sú ešte viac ukotvované a postupne vštepované ďalším generáciám.

Alebo, ak nejde o sprostý kult osobnosti, o čo teda ide?

Bude to fakt dobrý prezident, ak ho odmietajú matovičovci
Charaktery našej politiky. Nie je nič zábavnejšie, ako porovnávať v čase, priestore a okolnostiach výrokové piruety našich voličsky "pomazaných hláv". Ak mal niekto pochybnosti, aký bude nastupujúci prezident Peter Pellegrini, Igor Matovič mu ich... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik