Praktický mainstreamový prekladový slovník
14 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Bolo by to na pobavenie, ak by sa z takej a toľkej propagandy čitateľovi, divákovi či poslucháčovi nerobilo mdlo. Princíp ohlupovania a dehonestácie zo strany mediálneho hlavného prúdu je však trápne priehľadný a dokonca už aj fádne monotónny. Poukazuje na to na sociálnej sieti spisovateľ a publicista Gustáv Murín.

Na vysvetlenie - takzvaný "kalk" je slovo alebo slovné spojenie, vytvorené z prvkov domáceho jazyka napodobnením štruktúry slova či slovného spojenia v cudzom jazyku. Klišé je zas ustálený slovný obrat, ktorý stereotypným a mechanickým používaním stratil svoju údernosť a a pôvodný význam.

Klišéovitý kalk mediálneho (samozvaného) hlavného prúdu

Alebo - ideologická masáž, zabalená do vzletných fráz majiteľov jedinej pravdy a jediného správneho názoru. To, že význam slov fašista či nacista mnohí naši "politici" nadužívaním absolútne zmenili, je iba dôkazom ich hlúposti. Nemeňme si však hlúposť za zámer.

Mediálna propaganda vo významovej praxi

- Krajne pravicové, tak zámerne a zdanlivo jednoducho nazýva mainstream úplne zideologizovane všetko národné a vlastenecké.

- Extrémistický je podľa mediálneho hlavného prúdu každý, kto je pri (vlastných) zmysloch, racionálny a najmä samostatne uvažujúci.

- Liberálny a progresívny je iba fajnová slovná zástierka na prekrytie zvrátenosti, bezbožnosti a odpornej neprijateľnosti.

- Americká mierová misia - v slovníku k smrti oddaných amerikano a bruselofilov neznamená nič iné, ako vojnovú agresiu, genocídu, vyhubenie.

- Ruská agresia - podľa mainstreamu. V praxi to nie je nič iné,  ako špeciálna vojenská operácia, zameraná na zachovanie obranyschopnosti Ruska po bezmedznej expanzii NATO na východ.

Koniec demagógie! Elektromobilita sa prehodnotí
Keby ekologickým aktivistom skutočne išlo o ušľachtilé ciele, tak by v prvom rade dbali na to, aby sa nepredávali veľké autá so širokými pneumatikami (SUV), ktoré pri výrobe, likvidácii a spotrebe produkujú oveľa viac CO2. Teraz vypustený oxid... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik