Medveď BEŽAL len kúsok od vyplašených ĽUDÍ v TOP turistickej lokalite
14 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Na sociálnej sieti sa objavilo video s medveďom, ktorý behal v Tatranskej Štrbe len pár metrov od ľudí. Šelmu videli aj v obci neďaleko známeho hradu. Zrazenú šelmu našli tiež na koľajniciach.

Vo štvrtok (13.6.) sa na sociálnej sieti šírilo video medveďa, ktorý behal blízko dvoch turistov v Tatranskej Štrbe. Vidieť na ňom, ako medveď behá popri ceste a smeruje k lesu očividne vystrašený z celej situácie.

Rovnako vyplašení však pôsobí aj pár turistov, ktorí kráčajú neďaleko po chodníku. Hneď ako zbadali medveďa, takisto začali utekať chrbtom otočení k nemu. Tam však video skončilo a vyzeralo, že tentoraz medveď nemal v pláne útočiť.

Pár kilometrov od hradu bol tiež zaznamenaný

Na výskyt medveďa upozornila aj obec Medzany na svojom webe v okrese Prešov. “Na základe informácie od p. starostu obce Lažany upozorňujeme občanov našej obce, že bol spozorovaný pohyb medveďa hnedého v katastrálnom území obce Lažany, konkrétne v lokalitách Stavenec – Úboč – Lažanské pastvisko. Je to lesný porast medzi Lažanmi, Ostrovanmi a Medzanami. Zároveň nie je vylúčený výskyt a pohyb medveďa aj v iných lokalitách,” píše obec.

Táto lokalita sa nachádza len pár kilometrov od jedného z najrozsiahlejších stredovekých hradov na Slovensku, hradu Šariš. “Momentálne situáciu rieši poľovnícky zväz. Prosíme obyvateľov, aby zvýšili pozornosť pri vykonávaní voľnočasových aktivít v lese a minimalizovali tak možnosť stretu s medveďom,” varujú Medzany.

Medveďa zrazil vlak

Medveďa, tentokrát však mŕtveho, našli aj na trati blízko obce Gánovce v okrese Poprad. Na snímke, ktorú pridala obec na sociálnej sieti, bol “uhynutý medveď po zrážke s vlakom nad švábovskou “kolóniou”.” Obec vyzvala svojich občanov a návštevníkov na neustálu obozretnosť.

Gánovce koncom mája informovali o kadévroch jelenice a jelenčaťa. Podľa obce ich zabila šelma v lokalite medzi sadom a gánovským cintorínom, ktorá je obľúbeným miestom na prechádzky. Prípad bol vtedy nahlásený Zásahovému tímu pre medveďa hnedého.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik