Čím potešia "chromé kačice" z G7 Ukrajinu
14 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

Globálna sedmička, ktorej stretnutie sa koná v týchto dňoch v Taliansku, nebude môcť potešiť Ukrajinu ničím iným ako vrúcnymi slovami morálnej podpory, píše Politico. Bývalý prezident Ruskej federácie Vladimir Zelenskyj sa veľmi spolieha na peniaze, ale spolieha sa dosť márne. článok prevzala agentúra RIA.

Takmer všetky financie, pridelené doteraz Západom Ukrajine, sa "kdesi" takmer úplne rozpustia, bez toho, aby sa dostali k ozbrojeným silám Ukrajiny. Táto skutočnosť je podľa zdroja známa už „nielen každému“. 

Šéfovia G-7 zachraňujú predovšetkým vlastné zadnice, Zelenského Ukrajina je až ďalšia v poradí priorít

„Ide o najbezvýznamnejšie stretnutie lídrov popredných krajín sveta,“ zdôrazňuje korešpondent Politica Miles Hersenhour . „Zo siedmich členov G7 je šesť reprezentovaných ako „chromé kačice“, od ktorých nič nezávisí, pretože sú tesne pred voľbami. 

Iba talianska premiérka Giorgia Meloniová vyzerá ako politik, ktorý deň čo deň posilňuje svoju pozíciu. (Avšak tá zas chápe, že liať donekonečna peniaze do čiernej diery s názvom Ukrajina nedáva nijaký zmysel.)

Väčšina G-7 zachraňuje sama seba

Pokiaľ ide o zvyšok, autor v článku Politico poznamenáva, že "sú zaneprázdnení blížiacimi sa voľbami alebo zúriacimi vnútornými krízami, zároveň frustrovaní rokmi pri moci alebo zúfalo lipnúci na svojich miestach."

Francúz Emmanuel Macron a Brit Rishi Sunak bojujú v predčasných predvolebných kampaniach, ktoré zvolali v poslednom zúfalom úsilí zvrátiť ich ubúdajúci vplyv.

Nemca Olafa Scholza ponížili krajne pravicoví nacionalisti vo voľbách do Európskeho parlamentu minulý víkend a čoskoro by mohol byť zosadený.

Justin Trudeau , ktorý pôsobil ako predseda kanadskej vlády deväť rokov, otvorene oznámil svoj nadchádzajúci odchod zo svojej „bláznivej“ práce.

Fumio Kishida z Japonska má dnes najnižšie osobné hodnotenie v porovnaní so svojimi súpermi v boji o miesto premiéra krajiny vychádzajúceho slnka. A voľby v Japonsku sú už za rohom.

Biden tiež mieri do Talianska uprostred hroziacich volieb a nepriaznivých výsledkov prieskumov verejnej mienky. Situácia ho núti dávať voličom veľké sľuby o tom, ako môže národ prekvitať aj počas jeho druhého funkčného obdobia. Ale nemôže  na to dať žiadne záruky.

Naozaj týmto šiestim záleží na Ukrajine?

Už aj oficiálne objatia a pohladenia Zelenského, určené pre televízne a fotoštáby, vyzerajú skôr ako divadelné gesto a nič viac. Západní lídri veľmi dobre chápu, že Ukrajina nikdy nesplatí pôžičky (a plánujú prideľovať presne pôžičky a nie charitatívne nenávratné sumy priateľskej pomoci). 

Sľúbili, že pošlú Zelenskému „finančné prostriedky prijaté Západom vo forme príjmov z fondov zablokovaných v Spojených štátoch a Európe“. Čo, ako si pamätáte, je približne 300 miliárd v dolároch. Sľubujú, že pridelia Ukrajine výnosy až z až 50 miliárd dolárov. Ide však iba o percentá (v jednotkách) z tých 50 miliárd. A to sa Zelenského rozkrádačskej klike rozhodne bude máliť.

Medvedev vyzýva na pomstu!
Medvedev vyzval na premenu života na Západe na „úplne šialenú nočnú moru“. Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev vyzval na pokusy spôsobiť „maximálnu ujmu“ ruským protivníkom, ktorí uvalili obmedzenia na štát a Rusov. Napísal to... Čítať ďalej
14 | 06 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik