RUSI VARUJÚ: Letiská mimo Ukrajiny sa stanú naším legitímnym terčom!
13 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Lietadlá F-16 a vojenské letiská mimo územia Ukrajiny sa stanú legitímnymi terčmi pre Rusko, ak sa budú podieľať na bojových misiách proti ruským silám, vyhlásil šéf branného výboru dolnej komory ruského parlamentu Andrej Kartapolov. S odvolaním sa na ruské médiá to uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinský minister obrany Rustom Umerov koncom mája povedal, že americké lietadlá jeho krajina dostane už veľmi skoro. Ich dodávky prisľúbilo niekoľko západných krajín a ukrajinskí letci teraz dokončujú výcvik.

Ruská agentúra RIA Novosti tvrdí, že sa Kyjev rozhodol rozmiestniť časť stíhačiek v zahraničí. To potvrdil zástupca ukrajinského letectva Serhij Holubcov, podľa ktorého "určitý počet lietadiel bude umiestnený na bezpečných základniach mimo Ukrajiny".

Rozhlasovej stanici Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda povedal, že tieto stroje budú môcť byť použité ako náhrada zničených stíhačiek počas opráv a pre výcvik ukrajinských pilotov v zahraničí.

Legitímne terče

Podľa Kartapolova sa takéto zahraničné letiská stanú legitímnymi terčmi v prípade, že odtiaľ ukrajinské lietadlá F-16 odštartujú, potom vstúpia do ukrajinského vzdušeného priestoru, odkiaľ odpália rakety, a znovu sa vrátia na zahraničné letisko.

AJ RUSI SI VŠIMLI: Slovenskému exministrovi vojny Naďovi prihára pod zadkom!
Slovenské ministerstvo obrany prisľúbilo zákonné opatrenia kvôli presunu MiG-29 na Ukrajinu! Táto správa, ktorú zverejnila ruská tlačová agentúra Ria Novosti zarezonovala aj v Moskve. Igor Melicher, štátny tajomník Ministerstva obrany SR, potvrdil,... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Rusko, ktoré na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi zaútočilo, na západné dodávky zbraní reaguje opakovane výhražnou rétorikou. Ruský prezident Vladimír Putin napríklad v poslednom týždni uviedol, že zváži posielanie zbraní protivníkom tých štátov, ktoré samy dodávajú zbrane Ukrajine.

Časť západných krajín nedávno povolila Ukrajine používať nimi dodané zbrane aj pri útokoch na vojenské ciele na území Ruska.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.