Ukrajina a Spojené štáty podpíšu bezpečnostnú dohodu
13 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Ukrajina a Spojené štáty podpíšu bezpečnostnú dohodu 13. júna. Bude sa týkať pomoci, ktorú Kyjev už dostáva.

"Naše rokovania s Ukrajinou sa skončili, podpíšeme dohodu," povedal americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan. Brífing, ktorý sa konal na palube lietadla amerického prezidenta letiaceho do Talianska, odvysielal Biely dom.

Dohoda sa nezmieňuje o použití americkej armády. Dokument bude obsahovať záväzok požiadať Kongres o finančnú pomoc Kyjevu. Konkrétne sumy však nie sú pomenované.

Sullivan predtým uviedol, že Washington nepošle na Ukrajinu poradcov, inštruktorov a vojenský personál. Podľa neho americké zbrane pre Kyjev menia situáciu, ktorá bola negatívna pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

V poslednej dobe Západ čoraz častejšie hovorí o zasahovaní do konfliktu na Ukrajine. Francúzsky líder Emmanuel Macron nevylúčil, že Paríž vyšle vojakov do vojnovej zóny, ak Rusko prelomí frontovú líniu a Kyjev požiada o pomoc.

Vyhlásenie francúzskeho politika generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg poprel. Povedal, že aliancia nepošle vojakov na Ukrajinu.

Pavel prijal na Pražskom hrade Čaputovú
Český prezident Petr Pavel prijal na Pražskom hrade slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá v stredu pricestovala do Prahy na poslednú zahraničnú cestu vo funkcii, informuje spravodajkyňa TASR. Po schôdzke s českým prezidentom politici... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.