Polovica pediatrov podala výpovede. V problémoch je aj TÁTO pohotovosť
13 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Vo výkone ústavných pohotovostných služieb vo Fakultnej nemocnici Trenčín pôsobilo ešte donedávna desať pediatrov. Aktuálne podalo výpoveď šesť z nic, čo dostáva od 1. júla detskú pohotovosť do vážnych problémov. Dôvod výpovedí je podľa informácií RTVS zákon z dielne ministerstva zdravotníctva.

Ešte v máji ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) avizovala skracovanie ordinačných hodín pohotovostnej služby a tiež ďalšie zmeny. Trenčianski pediatri vedeniu nemocnice podali výpovede s odvolávkou, že nesúhlasia práve s týmto zákonom. Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) sa nemyslí na pacienta a ani na ambulantných pediatrov. Ministerka s tvrdením nesúhlasí a nemocnica sa snaží nájsť riešenie medzi ambulantnými pediatrami. Tí však majú tiež práce viac, ako sú schopní zvládať.

Dolinková o zákone pred mesiacom

„Ambulantná pohotovostná služba (APS) sa s účinnosťou od 1. júla 2024 bude skracovať z 22.00 h na 20.00 h s tým, že denná ambulantná starostlivosť o naše deti bude v ambulanciách zabezpečená počas 35 hodín týždenne tak, aby bola poskytovaná každý deň a z toho jeden deň do 18.00 h," uviedla ministerka ešte v polovici mája.

Fungovanie detských ambulantných pohotovostí by sa mohlo od júla skrátiť
Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h na 20.00 h. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh zákona, ktorý v pondelok predstavila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Zároveň sa v ňom... Čítať ďalej
06 | 05 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Nesúhlas so zákonom

V liste uvádzajú, že ich rozhodnutie je reakciou na schválenie skrátenia ordinačných hodín na ambulantných pohotovostiach z 22:00 na 20:00 hod. Tento zákon, ktorý má vstúpiť do platnosti 1. júla, podľa nich zvýši pracovné zaťaženie nemocničných pohotovostí, pretože pacienti, ktorí doteraz mohli byť ošetrení na ambulantnej pohotovosti do neskorých večerných hodín, budú teraz smerovaní do nemocníc.

Vedenie výpovede potvrdilo

„Obdržali sme výpovede šiestich pediatrov z vykonávania ústavných pohotovostných služieb. Zabezpečenie ústavnej pohotovostnej služby od 1. 7. je v štádiu riešenia,“ informovala RTVS hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. Pediatri svoj krok odôvodnili listom, ktorý adresovali riaditeľovi nemocnice a primárovi kliniky.

Upozorňovali na to už dávno

Každý pediater pritom už odpracoval dostatok hodín pohotovosti, čo je časový fond na tento rok. „Nemocnice dopredu upozorňovali, že sa nemyslí na problémy nemocníc. Keď tieto pohotovosti zrušíme obvodným pediatrom, práca nezmizne, zostane a presunie sa len do nemocníc a detských oddelení na pohotovosti a na pribudnutie práce nie sú pripravení,“uviedol Peter Visolajský, predseda LOZ.

TERAZ TAKTO: "Svedok chcel usvedčiť Čurillovcov a Záleskú," tvrdí syn mŕtveho advokáta
Posledný marcový deň v roku 2022 sa malo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pojednávať v kauze takáčovcov. Advokát Gabriel Almáši mal vypočúvať dvoch svedkov, ktorí mohli narobiť problémy čurillovcom. Do Pezinka však nedorazil –... Čítať ďalej
13 | 06 | 2024 | Eka Balašková

Ministerka vidí problém inde

„Asi sa musia veľmi často, predpokladám, točiť v tých službách, a preto dôvodom nie je skrátenie APS," uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková s tým, že podľa nej je na tomto oddelení skrátka málo lekárov, čo nesúvisí s novým zákonom.

Obávajú sa problémov

Ak nemocnica spoločne s ministerstvom situáciu nevyriešia do 1. júla ľuďom hrozí, že sa ich deti nedostanú k potrebnej starostlivosti a ústavná pohotovostná služba bude v ohrození. O pomoc nemocnica podľa RTVS požiadala ambulantných pediatrov.

„V žiadnom prípade, ja slúžim pohotovostné služby, ale na oddelení slúžiť nebudem. Nevládzeme, ja nemôžem odísť do dôchodku, nemá kto prísť na moju ambulanciu. Mám 1 230 pacientov, nás takýchto pediatrov je 10. Keď 10 pediatrov zloží ambulanciu, som zvedavá, čo urobia v odbore,“objasnila pre RTVS jedna z trenčianskych pediatričiek.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.