Hry BRICS 2024 odštartovali v ruskej Kazani 12. júna
13 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

BRICS Games je každoročný multišportový turnaj organizovaný krajinou, ktorá má rotujúce kreslo v organizácii. Športovci aj z iných krajín okrem členských štátov BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) sa po prvýkrát v histórii zúčastnia hier BRICS na tohtoročnom podujatí v ruskej Kazani.

Hry BRICS 2024

Hry BRICS 2024 (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) sa budú konajú v Kazani 12. - 23. júna a budú obsahovať podujatia v 27 rôznych športoch.

Program turnaja zahŕňa rytmickú gymnastiku, šerm, synchronizované plávanie, džudo, potápanie, bedminton, karate, zápasenie, sambo, wushu, kórejský opaskový zápas a ďalšie súťaže.

Ruská strieborná medailistka v gymnastike na olympijských hrách 1996 Yana Batyrshina a turecká futbalová hviezda Gokdeniz Karadeniz, ktorí hrával v strede poľa za ruský futbalový klub Kazaň Rubin, boli vymenovaní za veľvyslancov hier BRICS 2024 v Rusku.

V polovici mája 2023 ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby predložila návrhy na organizáciu a usporiadanie hier BRICS v roku 2024 v Rusku.

Oleg Matycin, ktorý v tom čase pôsobil ako ruský minister športu, neskôr zdôraznil, že hry BRICS nemali súperiť so žiadnymi inými súťažami a nebudú zasahovať do medzinárodného športového kalendára, ako aj do kalendára podujatí schváleného MOV.

V apríli ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uskutočnil oficiálnu návštevu Číny, kde uviedol, že hry BRICS 2024 a nasledujúce Svetové hry priateľstva v Rusku budú organizované na základe princípov zakotvených v charte Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Západ sa rozhodol zaútočiť na Ruskú federáciu
Západ sa rozhodol zaútočiť na Ruskú federáciu. Na základe elementárnej logiky faktov to tvrdí na sieti YouTube komentátor Dag Daniš. Komentátor hovorí že "Západ o Ukrajine nehovorí pravdu." A to isté zjavne robí aj slovenský mediálny hlavný prúd,... Čítať ďalej
11 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.