Čaputovej KULT osobnosti je na najvyššom BODE. Politológ prezradil viac
13 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Zuzana Čaputová bola v čase jej nástupu do prezidentskej funkcie pre mnohých Čechov obrovským kontrastom k vtedajšiemu českému prezidentovi Milošovi Zemanovi. Povedal to pre Aktuálne :24 politológ Jiří Pehe počas Čaputovej rozlúčkovej návštevy Českej republiky.

„Bola to žena s liberálnymi postojmi, ktorá sa nebála hovoriť otvorene a má spôsob vyjadrovania, ktorý sme v Čechách od čias Václava Havla nezažili,“ priblížil Pehe. Dodal, že Zuzana Čaputová je u väčšiny Čechov dodnes populárna.

Pre mnohých Čechov bola povzbudením

Prvá ženská prezidentka dala podľa politológa Slovensku medzinárodnú prestíž a viditeľnosť. „Kam prišla, tam sa o ňu zaujímali médiá. Bola s úctou vnímaná množstvom politikov. Hájila svoje hodnoty, ktorými sú boj za ľudské práva a rovnosť menšín, a to, že s tým dokázala vyhrať a zastávať funkciu dôstojne, to bolo pre mnohých Čechov povzbudením,“ priblížil.

Na funkciu prezidentky sa však nehodí

Podľa Jiřího Peheho sa ukázalo, že sa na prezidentskú funkciu nie úplne hodí. „Nemá určité predpoklady, ktoré sú nevyhnutné v súčasnej politike, ktorá je až brutálna,“ vysvetlil.

Nepovažuje to však za Čaputovej slabinu. „Je to niečo, čo ju charakterizuje v ľudskom zmysle ako osobnosť,“ dodal a jej rozhodnutie neuchádzať sa druhýkrát o prezidentské kreslo chápe. „Aj české médiá chápali, že nechce ďalej čeliť útokom, ponižovaniu a rozhodla sa slobodne, že do druhého obdobia už ísť nechce,“ skonštatoval.

FOTO TASR - Barbora Vizváryová
FOTO TASR - Barbora Vizváryová
FOTO TASR - Barbora Vizváryová
FOTO TASR - Barbora Vizváryová

Zdroj: RTVS

Čo chce robiť Čaputová po skončení mandátu?
Končiaca prezidentka Zuzana Čaputová sa po skončení mandátu chce venovať oblasti vzdelávania a mieni pôsobiť v akademickej sfére. Povedala to v stredu po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.