SCHVÁLENÉ Jednodňová diaľničná známka bude. Končí ročná
13 | 06 | 2024 I Eka Balašková

V stredu, 12. júna parlament schválil novelu zákona o diaľničnej známke. Tá zavádza jednodňovú známku a minister dopravy Jozef Ráž ml. (nom. Smer-SSD) je spokojný, že táto novela bola schválená ešte pred letnou sezónou.

Jednodňová známka bude platiť počas kalendárneho dňa, na ktorý bola zakúpená. Novela bude účinná od 1. augusta 2024. Nová jednodňová diaľničná známka bude stáť 5,40 eura.

V rámci novely parlament zrušil tzv. ročnú známku. Tú nahradí 365-dňová.

„Som rád, že sme stihli schváliť zavedenie jednodňovej známky ešte pred letom. Výrazne tým pomôžeme všetkým, ktorí sa chcú vybrať na krátke výlety po Slovensku, a tiež zahraničným turistom, ktorí Slovenskom prechádzajú na ceste za letnou dovolenkou,“povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Rezort tiež pripomína, že platnosť jednodňovej známky trvá v kalendárny deň, na ktorý bola zakúpená, nie jeden deň od jej nákupu.

„Rovnako to funguje napríklad v Česku či Rakúsku," hovorí minister a pripomína, že namiesto „ročnej“ diaľničnej známky bude platná 365-dňová.

AKTUÁLNE Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení LEX ATENTÁT
Vláda v stredu schválila návrh zákona, tzv. lex atentát, ktorý má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Zároveň odporučila parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o reakciu na atentát na premiéra... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

„Táto duplicita spôsobovala problémy. Často sa stávalo, že si ich vodiči plietli a mysleli si, že ročná platí rok od zakúpenia, čo, samozrejme, nebola pravda. Takto v tom konečne bude poriadok,“uzavrel minister Ráž.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.