Prezident Pellegrini pripomenul "slušnoľuďom": Musíme sa učiť rešpektovať výsledky volieb bez agresivity
12 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Voľby sú sviatkom demokracie a jej súčasťou je aj rešpekt k rozhodnutiu ľudí v nich. Je úlohou politikov na Slovensku tento rozmer demokracie svojim voličom pripomínať. V exkluzívnom rozhovore pre TASR to povedal zvolený prezident SR Peter Pellegrini.

Pellegrini si podal opozíciu

Politici podľa neho v boji o podporu voličov niekedy nepostrehnú hranicu, kedy sa treba zastaviť, inak hrozí, že napätie v spoločnosti prekročí únosnú hranicu. "Musíme sa naučiť plne rešpektovať výsledok volieb. Nebyť z neho frustrovaní, nebyť agresívni, neplánovať týždeň-dva po neúspechu niektorej zo strán pomaly prevrat," zdôraznil nastupujúci prezident.

Demokracia dáva podľa Pellegriniho každej strane nespokojnej so svojím volebným výsledkom šancu na reparát v nasledujúcich voľbách. "Politické strany by mali cítiť, kedy je konflikt ešte zdravý, kedy je vyvolanie emócie ešte v poriadku a kedy presahuje hranice slušného správania alebo bezpečia," konštatoval.

Dodal, že príliš veľký nárast napätia evidoval už od parlamentných volieb, a aj preto si za kľúčové heslo prezidentskej kampane zvolil ideu pokoja. "Videl som, že napätie narastalo v rodinách, na pracoviskách, v rôznych skupinách obyvateľstva. Hovoril som o tom, že Slovensko potrebuje začať búrať ten pomyselný múr," povedal Pellegrini.

Česi sa chytajú za hlavu: ŠKANDÁL slovenského exministra Naďa dolieha aj na Černochovú!
Protizákonná pomoc Ukrajine! Slovenský škandál Jara Naďa dolieha aj na jeho českú kolegyňu Černochovú, píšu české Parlamentní Listy (PL). Na Slovensku sa bude riešiť postup bývalého ministra obrany Jaroslava Naďa. Ten presadil odovzdanie trinástich... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Aj preto s úradujúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou reagovali na tragédiu v podobe ozbrojeného útoku proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) spoločne. "Pani prezidentka možno oslovuje jednu časť spoločnosti a ja druhú. Chceli sme občanom povedať, že sa stala hrozná vec, aby sa zdržali prehnaných reakcií. Chceli sme zabrániť nejakej potýčke alebo nebodaj tragickému incidentu," pripomenul Pellegrini udalosti po 15. máji.

Má to v rukách aj parlament

Spoločnú ambíciu organizovať okrúhly stôl parlamentných politických strán sa podľa neho síce realizovať nepodarilo, chce však na ňu v budúcnosti nadviazať. Cieľom podľa Pellegriniho nemá byť umelé zmierovanie politicky rozdielnych stanovísk alebo robenie priateľov zo súperiacich politikov, ale debata o budúcnosti Slovenska a hraniciach politickej kultúry. "Mám obavy o udržanie elementárnej politickej kultúry aj na pôde parlamentu," konštatoval. Za pozitívum však označil uznesenie parlamentu, ktoré pokus o atentát odsúdilo a podporili ho všetci prítomní poslanci.

On osobne by chcel ako prezident nadviazať na pozitíva svojich predchodcov a sám priniesť pridanú hodnotu v podobe podpory spoločenskej diskusie o dlhodobej vízii rozvoja Slovenska. "Chcem veľa cestovať po Slovensku, rozprávať sa s ľuďmi," poznamenal. Zároveň potvrdil, že jeho prvá oficiálna cesta v úlohe prezidenta SR bude do Českej republiky. S tamojšou hlavou štátu Petrom Pavlom sa má zísť 26. júna.

Presne TOTO môžeme očakávať od Progresívcov!
KARVAŠOVÁ Z PS-KA SA VYJADRILA, ŽE NEROZUMIE, ČO JE TO OBHAJOVAŤ NÁRODNÉ ZÁUJMY! Liberáli v Európe ťažko prepadli. To je dobrá správa. Horšou je, že sa tým zvýšila relatívna váha Progresívcov v tejto extrémistickej frakcii, skonštatoval podpredseda... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Konečne prezident všetkých, nie len progresívcov

Veľkú pozornosť venuje Pellegrini príprave inauguračného dňa v sobotu 15. júna, počas ktorého sa zložením prísahy na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR ujme výkonu funkcie prezidenta SR. Ako hlava štátu a vrchný veliteľ armády sa zúčastní na vojenskej prehliadke, následne na svätej omši v Dóme sv. Martina. Chce organizovať symbolický medzigeneračný obed a položiť vence k Bráne slobody na Devíne aj k Mohyle M. R. Štefánika na mieste jeho tragického úmrtia.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik