OPOZÍCIA ZÚRI! Nepáči sa im LEX ATENTÁT
12 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Progresívne Slovensko (PS) kritizuje v balíku opatrení, tzv. lex atentát, ustanovenia nesúvisiace s bezpečnosťou a ochranou ústavných činiteľov aj viaceré pasáže obmedzujúce právo na zhromažďovanie. KDH bude ešte o návrhu diskutovať, v predloženej podobe by ho pravdepodobne nepodporilo. SaS konštatuje, že opatrenia neprispievajú k zlepšeniu bezpečnostnej situácie, vo viacerých častiach vidí riziko zneužitia. Matovičovi poslanci z klubu Slovensko, Kresťanská únia a Za ľudí vládny návrh odmietajú a vyzvali hneď na jeho stiahnutie.

"Nezdá sa nám, že by tieto navrhované zmeny reagovali priamo na atentát tak, ako by sme si predstavovali. V tomto duchu je to trochu sklamanie," zhodnotil líder PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Avizuje pozmeňujúce návrhy a je otvorený diskusii s predkladateľmi. Veci nesúvisiace s atentátom, napríklad doživotná renta pre predsedu vlády či parlamentu, podľa neho nemajú čo robiť v tomto zákone, navyše v skrátenom legislatívnom konaní. Vo vzťahu k právu na zhromažďovanie považuje PS viacero ustanovení za problematické, napríklad určenú vzdialenosť od vládnych budov, v ktorej sa môžu konať protesty. Naopak, súhlasí s princípom obmedzenia zhromaždení v blízkosti obydlí politikov, lekárov či predstaviteľov iných profesií.

Poslanec KDH František Majerský skonštatoval, že niektoré veci v návrhu vníma pozitívne, no niektoré nie sú dobre nastavené. Priblížil, že o návrhu a jeho znení ešte budú v klube diskutovať, prípadne predložia aj pozmeňujúci návrh. Ak by neprešiel, v predloženej podobe by hnutie návrh pravdepodobne nepodporilo. S ochranou premiéra aj po skončení mandátu súhlasí. "Nebudeme sa tváriť, že sa v krajine nič nedeje," uviedol s tým, že k útokom na verejných činiteľov dochádza, no nemyslí si, že by mal mať preto dvojnásobný premiér doživotnú rentu.

Poslankyňa za SaS Mária Kolíková spochybňuje prínos opatrení k zlepšeniu bezpečnostnej situácie. Poukazuje napríklad na návrh na doživotnú rentu pre premiéra či predsedu parlamentu. V balíku vidí aj viaceré ustanovenia, ktoré môžu byť zneužívané proti demokracii. "Osobitne sa pozastavujeme nad oprávneniami, ktoré má dostať Slovenská informačná služba. Má zbierať informácie z dôvodu ochrany zdravia určených osôb. Bez ďalších bližších vysvetlení," upozornila. Poukázala aj na chýbajúce vyčíslenie dosahov zákona.

AKTUÁLNE Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení LEX ATENTÁT
Vláda v stredu schválila návrh zákona, tzv. lex atentát, ktorý má riešiť niektoré opatrenia na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Zároveň odporučila parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o reakciu na atentát na premiéra... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Poslanec Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) vníma návrh ako odmenu pre Fica "za rozkrádanie krajiny" a ako papalášske výhody za štátne peniaze. Poukázal na doživotný plat aj na náklady na ochranku a šoféra. Renta podľa neho bezpečnosť premiéra nijako nerieši. Poslankyňa z klubu Veronika Remišová namieta aj navrhovaný zákaz protestov pred obydliami politikov. Ide podľa nej o zásah do práva občanov na zhromaždenie. Obáva sa aj možného zneužitia ustanovenia zo strany politikov. Pozitívne nevníma ani možné pridelenie ochranky opozičným lídrom. Obáva sa, že v rukách súčasnej vlády by to bol nástroj na sledovanie opozície.

Tzv. lex atentát v stredu schválila vláda. Zákaz zhromaždení by mohol platiť v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. V prípade Ústavného súdu SR by mal platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla. Návrh počíta aj s novými dôvodmi na zákaz zhromaždenia. Chce napríklad zamedziť protestom pred obydliami. Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť". Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik