TERAZ TAKTO: "Svedok chcel usvedčiť Čurillovcov a Záleskú," tvrdí syn mŕtveho advokáta
13 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Posledný marcový deň v roku 2022 sa malo na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pojednávať v kauze takáčovcov. Advokát Gabriel Almáši mal vypočúvať dvoch svedkov, ktorí mohli narobiť problémy čurillovcom. Do Pezinka však nedorazil – zastavil sa na pumpe, kde si kúpil kávu so sebou, z ktorej si odpil a po jeho kolapse za volantom auto vyletelo do poľa. Ako prví sa na mieste nehody objavili operatívci z NAKA, spolupracujúci s tzv. čurillovcami. Tých zachytil objektív jedného z fotografov, ako čosi hľadajú v kufri, kde mal čerstvo zosnulý advokát spisy. O záhadnom, dodnes nevyjasnenom úmrtí advokáta Almášiho hovorí v relácii Teraz takto jeho syn, Gabriel Almáši mladší.

Advokát Gabriel Almáši ml. upozornil, že zatiaľ "takáčovci" neboli potvrdení, ako zločinecká skupina, pričom v kauze je veľa sporných svedectiev. Celý postup vyšetrovania smrti advokáta Almášiho, ktorý zomrel v aute počas cesty na pojednávanie bol neštandardný a viac neukázal ani protokol o zadržaní auta. Našli v ňom však nedopitú kávu, v ktorej bol amfetamín, pričom advokát nikdy drogy neužíval. Na pojednávaní, na ktoré Almáši nedorazil, mal byť vypočúvaný človek, ktorý avizoval, že "sa zlomí". Dozorným prokurátorom pre toto pojednávanie bol prokurátorom Šurek a sudkyňou bola Pamela Záleská.

Údajná zločinecká skupina

Gabriel Almáši mladší upozorňuje, že zatiaľ sa o zločineckej skupine takáčovcov hovoriť nedá, keďže vyšetrovanie zatiaľ nebolo právoplatne dokončené.

„Môj otec zastupoval od samého začiatku v danej veci ako advokát svojho brata Juraja Almášiho a Patrika Vidašiča. Veľmi dobre poznal celý spis a obsah tohto spisu,“ uvádza informácie na pravú mieru Almáši ml. s tým, že ide o spis, ktorý obsahuje možno až 20-tisíc strán.

„V tejto kauze je veľa dôkazov, ktoré sú postavené len na výpovediach spolupracujúcich osôb. Vyplýva to aj z výpovedí viacerých obvinených, že boli manipulované viaceré konania. Ako modus operandi (spôsob prevedenia, pozn. red.) používali reťazenie väzby, vyťahovanie vecí „zo šuflíka typu vypovedaj toto a toto a dnes môžeš ísť z väzby domov“ a podobne,“ dopĺňa Almáši ml. spôsoby vyšetrovateľov.

Kauza mafiánskych vrážd: Súd s Róbertom Lališom pokračuje
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje súdny proces v kauze mafiánskych vrážd, kde čelí obžalobe Róbert Lališ, považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov. Predvolaní sú viacerí svedkovia vrátane matky zavraždeného... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Na pojednávanie už neprišiel

Juraj Almáši a jeho rodina boli pritom v inom prípade pod policajnou ochranou. To, že ho vzali pod policajnú ochranu si vyžiadali informácie, že je na neho pripravovaná úkladná vražda. 30. marca bola bratom umožnená v právnickej kancelárií príprava na pojednávanie, ktoré malo byť na druhý deň. Advokát Almáši však už naň neprišiel. Aj preto, že páchatelia mali odsledované jeho štandardné správanie, ktorého súčasťou bolo aj dať si kávu na niektorej z púmp po ceste.

Neštandardné postupy

“Pokiaľ niekto dostane infarkt, príslušné je dopravné oddelenie. Lenže kým dopraváci prišli, všetky úkony už boli urobené. Urobili ich operatívci z NAKA. Spisy boli majetkom advokátskej kancelárie. Môj otec ležal mŕtvy vedľa auta. Neležal v kufri, nebol dôvod, aby sa v ňom niečo hľadali. Nebol dôvod ani na to, aby polícia auto na štrnásť dní zadržala,“ hovorí syn nebohého advokáta Gabriel Almáši mladší.

„V protokole sa píše, že tam bol veľký opuch mozgu, opuch pľúc, obličiek. Čo nie je pri infarkte štandardné. Keď to čítate, vyzerá to, akoby to bola explózia v tele,” dodáva syn.

Protokol o zadržaní vozidla existuje, ale...

Podľa syna advokáta Almášiho bolo celé správanie sa OČTK neštandardné Protokol o zadržaní vozidla síce spísaný bol, ale nebolo v ňom nič konkrétne.

„To auto mali odstavené na policajnom parkovisku. Po štrnástich dňoch sme v aute našli nedopitú kávu. Otec si ju väčšinou kúpil a na jeden dúšok vypil. Bolo nám čudné, že bola nedopitá. Kávu sme poslali na expertízu. Po dvoch mesiacoch prišli výsledky, že v káve sa nachádza vysoká koncentrácia drogy amfetamín. Otec nikdy drogy neužíval,” podotýka Almáši ml.

Udalosť, ktorá potešila (nielen) slovenskú diplomaciu
Minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Juraj Blanár víta "prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN k situácii v pásme Gazy, predloženej Spojenými štátmi americkými, ktorá otvára cestu k dosiahnutiu trvalého prímeria a prepusteniu všetkých... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vypočúvanie kľúčového svedka

„V ten deň mal otec pred súdom vypočúvať kľúčového svedka Tomáša Matoviča. Existuje prepis nahrávky, kde Tomáš Matovič hovorí, že ak ho Gabo bude točiť otázkami, položí celých takáčovcov a povie pravdu, ako boli manipulované trestné konania zo strany Čurillu, Ďurku, Magulu a spomínal aj sudkyňu Záleskú. Že on, svedok, sa tam rozsype, ak ho Gabo začne točiť otázkami,”vysvetľuje okolnosti sprevádzajúce smrť advokáta Almášiho jeho syn.

Čo bude ďalej

„Podávame trestné oznámenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Tie sú nám odmietané, alebo si ich prehadzujú po rôznych orgánoch, z jednej prokuratúry na druhú," hovorí Almáši ml. s tým, že príslušným prokurátorom, ktorý dozoroval prípad, na ktorý už advokát nedorazil, bol prokurátor Šurek. Napriek tomu, že jediný advokát Patrika Vidašiča na pojednávanie nedorazil, sudcovia Záleská a Buvala chceli ďalej pojednávať aj s vedomím, ako chvíľu pred tým skončil obhajca Patrika Vidašiča a advokátovho brata.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.