Za Progresívne Slovensko robia špinavú robotu ich médiá (VIDEO)
12 | 06 | 2024 I Eka Balašková

V diskusii po voľbách do EP sa Erik Kaliňák (Smer-SSD) stretol s Irenou Biháriovou (PS), ktorej v relácii Analýzy24 zablahoželal k víťazstvu PS, no pripomenul, že je to tak trochu trpké víťazstvo, keďže medzi slovenskými europoslancami spojenca PS v podstate nemá. Nezabudol podotknúť, že má iného – silného spojenca, ktorým sú slovenské médiá bývalého mainstreamu, ktoré za PS urobia „špinavú prácu“.

Podľa Erika Kaliňáka už aj poslancom SaS to „lezie na nervy“ a ako svoj príklad toho, prečo má koalícia problém aj s mimovládnym sektorom uviedol fakt, že bol konfrontovaný stránkou demagóg.sk s tým, že tvrdí niečo, čo PS nikdy nepovedala, len to mala vo svojom predvolebnom spote. Lebo to povedali novinári, čo zdôraznila aj Irena Biháriová – tá hovorí, že tým PS cez médiá vlastne tlmočilo pocit veľkej časti spoločnosti. Kaliňák však pripomína aj ich starší spot, prípadne spot Ivana Korčoka s dehumanizáciou protikandidáta. Kaliňák tiež pripomenul, že nie je dobré, ak sa z médií, ktoré majú byť v politike rozhodcovia, stali hráči.

Konfrontovaný „demagógmi“

„Že som v nejakej diskusii povedal, že PS tvrdí, že Peter Pellegrini je proruský prezident. Oni mi poslali mail, ktorým ma informovali, že to nie je pravda. Že síce je prevda, že to PS má vo svojom volebnom spote do európskej kampane, ale hovoria to tam médiá,“ vysvetľuje Kaliňák, ktorý sa obhajoval otázkou, či teda PS nepovažuje Petra Pellegriniho za proruského prezidenta. Kaliňák na tomto príklade vysvetľuje, že Smer-SSD sú politici, ktorí za sebou nemajú obrovskú mediálnu podporu, Kým PS podporujú organizácie a médiá, ktoré presne vedia, na akého voliča sa zamerať.

Irena Biháriová spot vysvetlila tak, že v ňom v podstate len zaznela obava istej časti spoločnosti a médií a nie je správne, ak to Erik Kaliňák vloží do úst PS a nemôže im dávať za vinu, že hovoria niečo, čo hovoria iní.

„Nie, nerobíte to vy, robia to za vás médiá,“ uzavrel tému novo zvolený europoslanec.

Pamätá si kampaň spred štyroch rokov

„Ja si veľmi dobre pamätám vašu kampaň z roku 2020, keď ste si nasadili masky Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, dali ste im samopaly do rúk a tvárili ste sa, že vykrádajú štátnu pokladnicu a mieria na starých ľudí samopalmi a hovoria, že ty už nič nepotrebuješ,“ pripomína Kaliňák a nezabúda ani na dehumanizujúcu kampaň Ivana Korčoka, kde z Pellegriniho robil poslušného psa. PS preto nie je výnimkou slovenskej politiky.

Rieši slovník

„Čo ja riešim to je, keď slová, ako extrémisti, padajú v médiách,“ hovorí Kaliňák a ako príklad uvádza jeden z titulkov, ktorý tesne po atentáte na premiéra hlásal, že Matovič je kazisvet, ale extrémisti sú vo vláde, čo bol problém aj tejto volebnej kampane, kde niektoré strany strašili tým, že po 1. októbri „nevyjde slnko“.

Konštatuje preto, že pred parlamentnými voľbami sa z rozhodcov – teda médií, ktoré majú moderovať diskusie a usmerňovať možno premotivovaných diskutérov, spravili hráči.

„Nehovorím, že všetci, ale uznajme si, že niektorí novinári a to si hovoria aj niektorí novinári sami, nastúpili na aktivistickú linku, kedy aj pred týmito európskymi voľbami hovoril jeden novinár, ktorý už toho naozaj vystriedal, že ak neprídete voliť, budú za vás rozhodovať mafiáni, zločinci, kriminálnici. Toto sú pojmy, ktorým sa ani my nevieme úplne brániť, keď neexistuje jedno jediné rozhodnutie,“ vyčíta Kaliňák niektorým médiám.

Kaliňák o aktuálnom stave premiéra
Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas zotavovania sa po streľbe komunikuje v rámci koalície. Médiám to potvrdil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). "Jeho stav zodpovedá priebehu rehabilitácie.... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik