Syn Joea Bidena bol uznaný vinným. Hrozí mu 25 rokov (FOTO)
12 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Ako trest ovplyvní americké prezidentské voľby? V utorok 11. júna porota v Delaware uznala 54-ročného Huntera Bidena, syna amerického prezidenta Joea Bidena, vinným z klamstva o užívaní drog pri kúpe strelnej zbrane. Dátum vynesenia rozsudku ešte nie je stanovený, no už teraz je jasné, že môže byť prísny, informuje Lenta.ru.

Dve z obvinení majú maximálny trest odňatia slobody na desať rokov, zatiaľ čo tretiemu obvineniu hrozí maximálny trest odňatia slobody na päť rokov. Hunter Biden čelí aj obvineniu z porušenia daňových zákonov pri obchodných transakciách a užívaní drog. Napriek tomu Joe Biden sľúbil, že jeho synovi neudelí milosť, ak ho súd uzná vinným. O tom, čomu čelí Hunter Biden a do akých škandálov sa dostal, si prečítajte v článku Lenta.ru.

Prečo bol Hunter Biden uznaný vinným?
Hunter Biden bol uznaný vinným z porušenia federálnych zákonov o zbraniach. Vyšetrovanie zistilo, že v období drogovej závislosti vlastnil revolver Colt Cobra.

Federálna porota v Delaware zistila iba tri porušenia, a to, že Hunter Biden 1) nelegálne vlastnil strelnú zbraň, keď bol závislý; 2) uviedol nepravdivé životopisné údaje pri vypĺňaní žiadosti o kúpu strelnej zbrane; 3) urobil nepravdivé vyhlásenie o informáciách, ktoré mal obchodník so zbraňami.

Foto: Carlos Barria/Reuters

Kedy boli spáchané zločiny?
Zločiny, z ktorých je Hunter Biden obvinený, boli spáchané predtým, ako bol jeho otec zvolený za prezidenta Spojených štátov.
Vyšetrovanie prípadu sa začalo ešte v roku 2018 za prezidenta Donalda Trumpa.
Čo je v stávke pre Huntera Bidena?
Hunterovi Bidenovi podľa CNN hrozí až 25 rokov väzenia. Dve z obvinení majú maximálny trest odňatia slobody na desať rokov, zatiaľ čo tretiemu hrozí maximálny trest odňatia slobody na päť rokov. Za každé započítanie sa tiež nesie maximálna pokuta 250 000 dolárov.
Hunter Biden vinu poprel.
Kedy bude vyhlásený rozsudok?
Termín vynesenia rozsudku ešte nebol oznámený, no zvyčajne k nemu dôjde do 120 dní od vynesenia rozsudku.
Verdikt tak bude známy do polovice októbra – pred prezidentskými voľbami, ktoré sa budú konať v novembri tohto roku.

Foto: Hannah Beier/Reuters

Čo môže Hunter Biden urobiť po svojom obvinení?
Podľa CNN sa Hunter Biden proti rozhodnutiu súdu pravdepodobne odvolá. To si však vyžiada veľké výdavky, ktoré sú pre neho už aj tak vysoké.
Faktom je, že prezidentov syn využíva služby právnikov, ktorí vedú „veľmi agresívnu právnu kampaň“ v niekoľkých konaniach naraz.
Ako by mohol verdikt ovplyvniť prezidentské voľby?
Proces so synom Joea Bidena bol predtým problémom predvolebnej kampane demokratov, no teraz môžu ich odporcovia z Republikánskej strany USA využiť toto obvinenie na diskreditáciu prezidenta.
Britský expert jednoznačne: DNI ZELENSKÉHO PRI MOCI SÚ SPOČÍTANÉ!
Britský analytik Mercouris poukázal na nespokojnosť so Zelenským v Spojených štátoch. Britský expert Alexander Mercouris povedal, že Spojené štáty vysielajú Kyjevu jasné signály o nespokojnosti s ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským.... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková
Zaujímavé je, že odsúdenie Huntera Bidena prišlo len 12 dní po tom, čo porota na trestnom súde na Manhattane podobne uznala Donalda Trumpa vinným v trestnom prípade za zatajenie platieb pornoherečke Stormy Daniels. V prípade bývalého prezidenta sa však verí, že obžaloba by mohla naopak zvýšiť jeho podporu.

Tím Donalda Trumpa zároveň považoval rozsudok Huntera Bidena za odpútanie pozornosti od mnohých iných zločinov, ktoré podľa ich názoru spáchala prezidentova rodina. „[Rodina Bidenovcov] zarobila desiatky miliónov dolárov v Číne, Rusku a na Ukrajine. Vláda darebáka Joea Bidena (...) sa končí 5. novembra a Bidenovci už nikdy nebudú využívať prístup k vláde pre osobný zisk,“ uviedol tím vo vyhlásení.
Dokáže Joe Biden omilostiť svojho syna?
Joe Biden už predtým opakovane zdôraznil , že sa nechystá omilostiť svojho syna. Obžaloba zároveň negatívne ovplyvňuje nielen hodnotenie demokratov, ale aj stav mysle ich kandidáta, ktorý je veľmi znepokojený prípadom svojho syna.
Politik hneď po vynesení rozsudku zdôraznil , že je na svojho syna aj napriek rozsudku o vine hrdý. „Som prezident, ale som aj otec. Jill a ja milujeme nášho syna a sme hrdí na muža, ktorým sa dnes stal,“ povedal Joe Biden.
 

Odsúdenie Huntera Bidena je prvým prípadom v histórii USA, keď bol blízky príbuzný prezidenta uznaný vinným zo zločinu.

Foto: Leah Millis/Reuters

Čo je ešte známe o trestnom stíhaní Huntera Bidena?
Proti Hunterovi Bidenovi bolo začaté trestné konanie, ktoré obsahuje celkovo 12 článkov. Obvinenia sa týkajú nelegálneho držania zbraní, užívania drog a daňových únikov vo výške 1,4 milióna dolárov: podľa vyšetrovateľov prezidentov syn míňal peniaze na zábavu, vrátane drog, prostitútok a alkoholu, ale neplatil účty.

Hunter Biden osobne priznal svoje závislosti, od drog a alkoholu, ktoré sa objavili počas štúdia na univerzite. Vo svojich memoároch Beautiful Things napísal , že sa stal závislým od drog a alkoholu v dôsledku traumy z detstva – straty matky a mladšej sestry. A smrť jeho staršieho brata Bo, ktorý zomrel v roku 2015 na rakovinu, jeho závislosť od nelegálnych látok len umocnila. V dôsledku toho ho jeho manželka Kathleen opustila, pretože nemohla vystáť životný štýl svojho manžela.
USA FLIRTUJE S NEONACISTAMI! Biden podporil nacistický Azov. Moskva reaguje
Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že ukrajinskej brigáde Azov, ktorá má dlhú históriu spojenia s nacistickým socializmom, bude umožnené získať americké zbrane a výcvik, informuje americký portál Breitbart News. Rusko okamžite... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

V roku 2020 sa objavili fotografie Huntera Bidena s drogami, zbraňami a ženami a bola zverejnená jeho korešpondencia s maloletými dievčatami. Okrem toho prezidentov syn stratil laptop, kde boli uložené informácie o jeho investičných a lobistických aktivitách. Našli tiež fotografie drog, prostitútok a dokonca aj neplnoletých dievčat, ktoré boli urobené počas dovoleniek v domoch a na jachtách, a potvrdenie, že Hunter bol zapojený do nelegálneho zahraničného lobovania a prania špinavých peňazí.
Stovky zdokumentovaných porušení zákonov USA

Celkovo boli na notebooku Bidena Jr. nájdené stovky zdokumentovaných porušení zákonov USA, vrátane 140 údajných finančných trestných činov, 191 trestných činov súvisiacich so sexom a 128 trestných činov súvisiacich s drogami.

V roku 2023 Hunter Biden vyjadril ochotu priznať sa k daňovým únikom a nezákonnému držaniu zbraní a súhlasiť s liečbou drogovej závislosti, ale sudca odmietol schváliť dohodu o vine a treste.

Do akých ďalších škandálov bol zapletený Hunter Biden?
Najznámejší škandál týkajúci sa syna Joea Bidena súvisí s jeho obvineniami z korupcie na Ukrajine. Faktom je, že ešte v roku 2014 sa Hunter Biden stal súčasťou tímu Burisma Holdings, ukrajinskej spoločnosti, ktorá sa zaoberala prieskumom, výrobou a marketingom uhľovodíkov a stala sa jedným z lídrov v tomto odvetví. Nastúpil do predstavenstva a viedol právnu divíziu holdingu napriek minimálnym znalostiam a skúsenostiam v energetike.

Za svoju prácu dostával Hunter Biden až 50-tisíc dolárov mesačne. Celkovo sa mu za takmer päť rokov takto podarilo zarobiť 2,3 milióna dolárov. Zároveň počas celého pôsobenia vo firme nikdy nenavštívil Ukrajinu v pracovných záležitostiach.
V senáte USA prepukla Rusko-Ukrajinská bitka
„Putin nechce a ani nepotrebuje Ukrajinu. Ani žiadne územie v Európe.“ Toto vyhlásil senátor USA Tommy Tuberville (republikáni) a nastalo peklo. Všimli si parlamentnilisty.cz. "USA sú najdôležitejším spojencom Ukrajiny. Demokrati stoja v otázke... Čítať ďalej
12 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

V tom istom čase bola beneficientom Burisma Holdings spoločnosť Huntera Bidena a jeho obchodného partnera Devon Archer Rosemont Seneca Partners LLC. V rokoch 2014-2015 pravidelne dostávala od Burisma Holdings viac ako 166 tisíc dolárov mesačne.

V dôsledku toho sa začalo vyšetrovanie voči spoločnostiam Hunter Biden a Burisma Holdings na Ukrajine. Ale Joe Biden, ktorý vtedy pôsobil ako viceprezident Spojených štátov, dosiahol od prezidenta krajiny Petra Porošenka rezignáciu generálneho prokurátora Viktora Shokina, aby zastavil vyšetrovanie.

Keď sa Donald Trump dostal k moci, požiadal ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby prípad znovu otvoril, ale Spojené štáty považovali žiadosť za nezákonnú a pokúsili sa prezidenta odvolať. V Spojených štátoch momentálne prebieha vyšetrovanie prípadu.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik