Reakcie víťazov po zverejnení oficiálnych výsledkov
10 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) (27,81 percenta), nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta), tretie je hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za Hlas-SD (7,18 percenta) a KDH (7,14 percenta). Účasť v eurovoľbách dosiahla 34,38 percenta. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Novozvolená europoslankyňa za PS Cifrová Ostrihoňová sa teší na výzvy, ktoré prídu s jej pôsobením v europarlamente

Ako ďalej uviedla počas volebnej noci, teší sa i na to, že zažije iný kariérny svet, keďže dosiaľ pôsobila v mediálnom priestore.

„Verím, že tento mandát budem vedieť napĺňať zodpovedne a efektívne,“ dodala. Pokiaľ ide o jej pôsobenie v EP, Cifrová Ostrihoňová uviedla, že sú jej blízke témy slobody médií i bezpečného pracovného prostredia pre novinárov a novinárky. Rovnako by sa chcela zameriavať na dosiahnutie bezpečnejšieho a menej nenávistného online priestoru, ale i na podporu žien.

SMER - SSD rešpektuje výsledok volieb a gratuluje víťazovi

SMER - SSD rešpektuje výsledky volieb do Európskeho parlamentu a gratuluje víťazovi volieb, Progresívnemu Slovensku a novozvoleným poslancom. Zo Slovenska sme do Bruselu vyslali jasný signál, keď väčšinu získali poslanci národných a konzervatívnych politických síl. Občania zadali jasnú objednávku na zmenu politiky EÚ, keď pri rekordnej účasti väčšinovo odmietli prístup EÚ k vojne na Ukrajine, posielaniu zbraní a progresívnej ideológii v podobe Green Dealu a popierania tradičných hodnôt.

SMER - SSD ďakuje svojim voličom, ktorí sa rozhodli podporiť našich zástupcov historicky najsilnejším výsledkom. Je to potvrdením mandátu vlády SR na suverénnu zahraničnú politiku v prospech všetkých občanov, ako aj naplnenie našej predvolebnej výzvy: Za mier!🕊️ Za Roberta Fica!🍀
Za Slovensko!🇸🇰

M. Uhrík: Výsledky sú pre nás príjemným prekvapením a záväzkom

Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sú pre hnutie Republika príjemným prekvapením, zároveň aj obrovským záväzkom a zodpovednosťou. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol líder Republiky Milan Uhrík.

Uhrík sľubuje, že europoslanci z Republiky budú pracovať pre Slovensko. Mrzí ho, že vyhralo Progresívne Slovensko a že prepadli hlasy drobných vlasteneckých strán. Tie podľa neho odmietli ponuku na spájanie síl. Gratuluje zvoleným poslancom Smeru-SD a Hlasu-SD, dúfa, že na úrovni EP budú vzťahy medzi nimi korektné a že v zásadných veciach budú držať spolu, "držať za Slovensko".

Republiku čakajú rokovania o vytvorení frakcie. Uhrík hovorí, že už teraz majú niekoľko pozvánok, no čakajú na definitívne výsledky volieb v ostatných členských štátoch EÚ, aby vedeli posúdiť najlepšie a reálne možnosti. "Verím, že sa nám podarí v Európskom parlamente vytvoriť silný vlastenecký blok," dodal.
Hnutie Republika sa dostalo do EP so ziskom 12,53 percenta hlasov. Okrem Uhríka bude europoslancom za hnutie aj Milan Mazurek.

Hlas verí, že zvolení europoslanci budú v prvom rade reprezentantmi SR

Hlas-SD verí, že novozvolení europoslanci budú v prvom rade reprezentantmi Slovenska a jeho národnoštátnych záujmov. Strana to uviedla v reakcii na oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Deklaruje, že ich rešpektuje.

"Povinnosťou každého európskeho poslanca je konať v prospech svojej vlasti a ľudí, ktorí v nej žijú," povedal predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Strana sa poďakovala všetkým voličom za ich účasť v eurovoľbách. "Osobitne však ďakujeme všetkým voličom Hlasu, že nám umožnili získať v našich prvých európskych voľbách zastúpenie v Európskom parlamente a zaradiť sa tak medzi štyri súčasné parlamentné strany zo siedmich, ktorým sa to podarilo," podotkol Šutaj Eštok.

Je presvedčený, že europoslanec za ich stranu Branislav Ondruš bude dôstojným reprezentantom SR a jej národnoštátnych záujmov, ako aj zástancom autentickej ľavicovej a sociálnej politiky. V súvislosti s poslednými mesiacmi na slovenskej politickej scéne Hlas pripomína potrebu plného rešpektu k výsledkom volieb.

Hlas-SD získal v eurovoľbách 7,18 percenta hlasov.

KDH poďakovalo voličom, v EP chce hájiť záujmy Slovenska

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) poďakovalo za hlasy získané v eurovoľbách. V Európskom parlamente (EP) chce hájiť záujmy Slovenska. Uviedlo to v reakcii na oficiálne výsledky eurovolieb.

"Stopäťtisícšesťstodvakrát ďakujeme za vaše hlasy a podporu. My vás nezradíme a budeme aj naďalej hájiť záujmy Slovenska v Európskom parlamente," uviedlo na sociálnej sieti.

Kresťanskí demokrati získali v eurovoľbách 7,14 percenta hlasov. Za europoslankyňu bola za ich hnutie zvolená Miriam Lexmann.

T. Taraba sa poďakoval za odovzdané hlasy

Vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý kandidoval vo voľbách do Európskeho parlamentu za SNS, sa poďakoval každému priaznivcovi za odovzdaný hlas. Na sociálnej sieti napísal, že za jeho kandidatúrou bolo primárne mobilizovať národného voliča a nie uplatniť si mandát.

"Rešpektujem všetkých tých, ktorí sa pravidelne verejne vyjadrovali, že ma voliť nebudú, pretože nechcú, aby som odišiel z vlády," uviedol Taraba. "V každom prípade mi bolo cťou opäť kandidovať za historicky najstaršiu národnú stranu," skonštatoval.

Taraba tiež pripomenul, že na podobe kandidátky SNS sa dohodli ešte pred minuloročnými parlamentnými voľbami. "Vtedy nikto z nás nepredpokladal, že budeme poslancami alebo ministrami. Voliči zjavne ukázali, aby každý, kto získal dôveru v národných voľbách, túto zodpovednosť vykonával na Slovensku a tento mandát naďalej budem vykonávať naplno," dodal vicepremiér.

SNS sa do europarlamentu nedostala, získala 1,90 percenta hlasov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.