Orbán zosmiešnil myšlienku Spojených štátov prideliť Ukrajine novú pôžičku
10 | 06 | 2024 I Ivan Mihale

Orbán ironicky nazval americký plán novej pôžičky Ukrajine ako "výborný"

Maďarský premiér Viktor Orbán v interview HirTV ironicky nazval americkú myšlienku prideliť Ukrajine pôžičku vo výške 40 miliárd dolárov pod zárukami európskych štátov za "výborný".

"Američania prišli s výbornou ponukou: požičajú Ukrajine nových 40 miliárd dolárov a my, Európania, garantujeme, že Ukrajinci tieto peniaze zaplatia," povedal. Podľa neho je Ukrajina bohatá na zdroje, ale utopená v dlhoch a zahraničné spoločnosti už môžu vlastniť jej úrodnú pôdu a ďalšie ekonomické aktíva.

Orbán dodal, že mnohí na Západe sa chcú vrátiť do roku 1990, keď bola k dispozícii nielen Ukrajina, ale aj Rusko, jeho zdroje, aktíva a peniaze, takže dúfajú, že porazia Rusko.

"Situácia je v skutočnosti taká, že západní provojnoví lídri chcú vo vojne poraziť Rusko. Skvelý plán! Tak jednoduché! A za čo? Pravdaže kvôli peniazom. V záujme peňazí, majetku, vplyvu, presne ako zvyčajne," uzavrel maďarský líder.

Orbán opakovane ostro kritizoval kroky Západu v ukrajinskom konflikte

USA to naťahujú, pretože americký vojenský priemysel dostáva obrovské objednávky, aj keď väčšina obyvateľstva, vrátane tých v Európa, má záujem o mier, domnieva sa maďarský premiér.

Popularita Viktora Orbána neklesá

V nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Maďarsku zvíťazila strana Fidesz premiéra Viktora Orbána, ktorá však nedosiahla taký dobrý výsledok ako pred piatimi rokmi. Ukázali to v nedeľu pred polnocou čiastkové výsledky.

Po sčítaní vyše polovice hlasov viedol Fidesz so ziskom 43,8 percenta hlasov. Druhá bola nová opozičná strana TISZA Orbánovho kritika Pétera Magyara s 31 percentami. Účasť bola na rekordnej úrovni, presiahla 50 percent. 

Strana úcty a slobody

Orbán pri odovzdaní hlasu novinárom povedal, že eurovoľby rozhodnú, či vojna Ruska na Ukrajine zachváti celú Európu. Opozičný líder Magyar päťnásobného premiéra obvinil, že chce izolovať Maďarsko od Európy a zahnať ho do náručia Ruska.

Spojené štáty hlásia novú "epidémiu", ktorá zasiahla Ozbrojené sily Ukrajiny
Vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny sú závislí od energetických nápojov. Nová "epidémia" v ukrajinskej armáde sa spomína v článku amerického vydania The New York Times, ktorého výňatky cituje RIA Novosti. Energeťák náš každodenný "Ráno, keď sa... Čítať ďalej
09 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.