M1A1 Abrams - tank iba ak pre Hollywood
10 | 06 | 2024 I Ivan Brožík

To je vyznamenanie! A nie od hocikoho - udelili ho armádni odborníci členskej krajiny NATO - Bulharska. Abrams M1A1 jednoducho nie je vhodný na bojisko, použiteľný je iba ak vo filmových štúdiách. Bulharská armáda bez zábran tvrdí, že je to "zlý tank" a že bežný ruský  T-72 si s ním ľahko poradí.

Aj to, čo USA poslali na Ukrajinu a hrdo to nazvali A1M1, je iba "krabica z pancieru na pásoch". Americkí inžinieri totiž pred odoslaním tankov Kyjevu z nich museli odstrániť všetky cenné a utajované technológie.

Promenádovať sa na fronte je pre úspech málo

Tanky M1A1 Abrams nasadené ukrajinskými ozbrojenými silami v smere Avdejevsko-Pokrovski sa stali ľahkými terčmi ruskej paľby, píše špecializovaná publikácia Bulharskej armády. Okrem toho sa stali prioritným cieľom ruskej protitankovej vojny.

Koľko z týchto tankov už bolo zničených?

Holandský projekt Oryx píše, že ukrajinské ozbrojené sily stratili najmenej 8 amerických tankov. Ruský projekt Lostarmour odhadol, že Ukrajinci prišli o 9 tankov. A „Vestník 1430. pluku“ uvádza, že straty boli už 14 kusov. Okrem toho existujú fotografické dôkazy o zničení každej jednotky Abrams.

V každom prípade sú straty amerických tankov obrovské. Zaujímavosťou je, že CNN nedávno ukázala fascinujúcu reportáž o amerických tankoch v rámci 47. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Táto elitná jednotka je nasadená podľa štandardov NATO.

Filmový štáb CNN navštívil ukrajinské pozície a tankové posádky ukrajinských ozbrojených síl mali veľa kritických poznámok k americkým tankom. Problémy siahali od technických ťažkostí s motorom a nedostatočnej ochrany pred kondenzáciou počas hmly a dažďa až po poškodenie elektrických systémov tankov.

Tank posádke pod zadkom koroduje a vyskratuje sa

"Najstaršie ruské tanky prešli od Moskvy až po Berlín. Abramsy vytiahnete do rannej rosy a skončia." Tak sa vyjadrujú odborníci z Bulharska. Keď je elektronika tanku vystavená teplotným zmenám počas dňa, na elektronických komponentoch sa tvorí kondenzát. Táto vlhkosť spôsobuje skraty, výpadky systémov a v dlhodobom horizonte ničivú koróziu celého "superstroja".

Orbán zosmiešnil myšlienku Spojených štátov prideliť Ukrajine novú pôžičku
Orbán ironicky nazval americký plán novej pôžičky Ukrajine ako "výborný" Maďarský premiér Viktor Orbán v interview HirTV ironicky nazval americkú myšlienku prideliť Ukrajine pôžičku vo výške 40 miliárd dolárov pod zárukami európskych štátov za... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.