Blaha prezradil, kto by ho mohol nahradiť vo funkcii podpredsedu parlamentu
10 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Zatiaľ ešte podpredseda slovenského parlamentu Ľuboš Blaha (Smer-SSD) bol v sobotných voľbách zvolený za poslanca Európskeho parlamentu. To je veľká vec, netají svoju spokojnosť. Naznačil aj svojho možného nástupcu na svoj post

Ľuboš Blaha na Telegrame priznáva, že takýto výsledok je vysoko aj nad jeho očakávania. Ďakuje preto aj za to, že sa do EP prekrúžkoval s druhým najlepším výsledkom aj napriek útočnej kampani hlavne médií voči jeho osobe. Dôležité však je, že aj Francúzsko na čele s Macronom sa začína obracať na cestu mieru. Tú potvrdili aj slovenskí voliči. Avizuje tiež, že viac sa k eurovoľbám strana vyjadrí na tlačovej besede. Celé to však má pre neho aj trošku smutnú príchuť. Tá však nezabráni europoslancom Smeru, aby aj v EP presadzovali hlas mieru. Ako vyzerá zoznam tých, čo sa prekrúžkovali najvyššie?

Nad očakávania

„Je to síce druhé miesto, ale v celkovom počte europoslancov za Slovensko sme liberálnu pravicu porazili. A to je najdôležitejšie - Progresívcov sme porazili. Spoločne, ale predsa. Päť europoslancov za Smer je nad všetky očakávania. Priznám sa, pred mesiacom som tipoval 3 kreslá, prinajlepšom 4. Tento výsledok je nádherný,“ píše Blaha.

Druhý najkrúžkovanejší

„Osobne ma veľmi teší, že som získal 187 tisíc krúžkov. Prekrúžkoval som sa na čelo kandidátky Smeru. Skončil som druhý na Slovensku. Ďakujem za to, priatelia. V parlamentných voľbách som získal 220 tisíc hlasov, ale pri ďaleko väčšej účasti. Veľmi si to vážim - z mojej podpory musí slniečkarov triafať šľak. Tak veľmi ma nenávideli, od rána do večera do mňa kopali, liberálne médiá ma dennodenne lynčovali a bum, aj tak ma volili nadpolovičná väčšina voličov Smeru. 187k – pecka,“ netají spokojnosť podpredseda Smeru.

Teší sa z víťazstva mierových myšlienok

„Celkovo budeme eurovoľby komentovať až v pondelok dopoludnia na tlačovke Smeru, ale už teraz sa výborne zabávam nad výsledkami vo Francúzsku - prezident Macron dostal taký výprask, že už aj rozpustil parlament a vypísal predčasné parlamentné voľby. Konečne pochopil, čo si Francúzi myslia o jeho militaristickej politike, ktorá ženie Európu do vojny proti Rusku. My Slováci Francúzom odkazujeme - merci beaucoup,“ komentuje Blaha situáciu vo Francúzsku.

Aj Slováci chcú mier

„Aj na Slovensku vyhral mier nad vojnou. Progresívci a KDH ako vojnové strany majú menšinu, Smer s Hlasom a Republikou, ktoré odmietajú vojnu, majú väčšinu. Osobitne potešilo, že do europarlamentu sa nedostali tí najväčší gauneri slovenskej politiky ako Matovič, Sulík či Naď. Gratulujeme,“ teší sa z celkového pomeru slovenských síl v EP.

Reakcie víťazov po zverejnení oficiálnych výsledkov
Víťazom volieb do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku sa stalo Progresívne Slovensko (PS) (27,81 percenta), nasleduje strana Smer-SD (24,76 percenta), tretie je hnutie Republika (12,53 percenta). Do europarlamentu sa dostali aj kandidáti za... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale

Polepšili si

„Smer získal o takmer 10% viac ako počas minulých eurovolieb. Máme 5 poslancov namiesto 3. To sú veľké úspechy. A mňa úprimne teší, že v europarlamente budem môcť intenzívne spolupracovať s mojimi ľavicovými a vlasteneckými priateľmi, ako sú Erik Kaliňák, Judita Laššáková či Braňo Ondruš,“ sľubuje Blaha.

Trošku smutná príchuť

„Mrzí ma len jedno - že sa tohto nedožil môj otec. Vedel, že som chcel ísť do Európy bojovať za Slovensko už dávnejšie - môj sen sa mi splnil. Viem, že by si bol hrdý, tati. Ďakujem, priatelia. Ideme do veľkého boja. Za mier, za Slovensko, za Roberta Fica. Držme si palce,“ burcuje Blaha na záver.

Prezradil, kto by ho mohol nahradiť vo funkcii podpredsedu parlamentu

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa po zvolení za poslanca Európskeho parlamentu plánuje vzdať funkcie v slovenskom parlamente začiatkom júla, ešte na schôdzi začínajúcej sa v utorok (11. 6.). Ešte v ten deň by sa mohol zvoliť jeho nástupca. Potvrdil, že jedným z vážnych kandidátov na post je súčasný šéf brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar (Smer-SD).

Samotného mandátu poslanca NR SR sa Blaha, ako aj jeho stranícky kolega Erik Kaliňák chcú vzdať deň pred nástupom do Európskeho parlamentu, v polovici júla. "Dovtedy ďalej fungujeme v slovenskom parlamente, ja ďalej budem na pozícii podpredsedu národnej rady," poznamenal Blaha na pondelkovej tlačovej konferencii.

Erik Kaliňák bude aj po nástupe do europarlamentu ďalej pôsobiť ako šéf zboru poradcov premiéra Roberta Fica (Smer-SD). "Práca poradcu sa nevylučuje s mandátom poslanca tak na Slovensku, ani v rámci Európskej únie," skonštatoval.

Najviac prednostných hlasov získali Ľudovít Ódor a Ľuboš Blaha. Koľko hlasov získal váš favorit?
Najviac prednostných hlasov v sobotných (8. 6.) voľbách do Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku získal líder kandidátky Progresívneho Slovenska (PS) Ľudovít Ódor (294.944 hlasov). Za ním nasleduje dvojka kandidátnej listiny Smeru-SD Ľuboš Blaha... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Reklamný článok/JM Communication, s.r.o., Drotárska cesta 56, Bratislava, IČO: 51711842.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.