Deň inaugurácie nového prezidenta sa blíži. Aký bude program?
10 | 06 | 2024 I Ivan Mihale/tasr

Zvolený prezident SR Peter Pellegrini sa ujme prezidentského úradu v sobotu (15. 6.) v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave počas slávnostnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Program inaugurácie sa bude vysielať v priamom prenose RTVS. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla Kancelária NR SR.

Po ukončení slávnostnej schôdze bude nasledovať prehliadka jednotiek Ozbrojených síl SR a slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Dóme sv. Martina. Pellegrini následne prevezme prezidentský palác a rozlúči sa s odchádzajúcou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Na prednom nádvorí bude prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR a v priestoroch paláca bude nasledovať slávnostný obed na pozvanie prezidenta. Vo večerných hodinách sa bude konať slávnostná recepcia v priestoroch Bratislavského hradu.

Riaditeľ odboru zahraničných vzťahov a protokolu Kancelárie NR SR Peter Vilčák priblížil, že medzi hosťami inaugurácie sú najvyšší ústavní činitelia, poslanci NR SR, zástupcovia diplomatického zboru, zástupcovia vlády, registrovaných cirkví na Slovensku aj osobní hostia a rodina Pellegriniho. Na inauguráciu pozval aj všetkých neúspešných kandidátov z prvého kola.

Ústava SR hovorí, že zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta zložením sľubu. Sľub skladá pred Národnou radou SR do rúk predsedu Ústavného súdu SR napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta. Pellegrini bol zvolený za hlavu štátu v aprílových prezidentských voľbách.

Slová novozvoleného prezidenta Pellegriniho k eurovoľbám
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini praje novým slovenským europoslancom, aby dôstojne reprezentovali Slovenskú republiku. Uviedol to na sociálnej sieti. Zároveň sa poďakoval všetkým, ktorí sa na voľbách do Európskeho parlamentu zúčastnili. Teší... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.