PO FICOVI ÚTOK NA ĎALŠIEHO EURÓPSKEHO LÍDRA! Bola napadnutá dánska prepremiérka
08 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Útok na ďalšieho európskeho sociálneho demokrata! Dánska premiérka a predsedníčka tamojších sociálnych demokratov Mette Frederiksenová bola v piatok napadnutá na ulici v Kodani. Útočník, ktorý ju mal začať biť v piatok večer priamo v centre Kodane, bol následne zatknutý.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová bola na námestí Kultorvet v centre Kodane napadnutá mužom dva dni predtým ako budú Dáni voliť v eurovoľbách, ktoré sa v krajine konajú 9. júna, pričom motív útočníka zatiaľ nie je jasný.

Úrad premiérky podľa televízie Sky News bez ďalších podrobností uviedol, že Frederiksenová "bola v piatok večer zbitá na námestí Kultorvet v Kodani mužom, ktorý bol následne zatknutý". "Premiérka je týmto incidentom šokovaná," ​​doplnil.

Agentúra Reuters potom dodáva, že podľa jedného z miestnych obyvateľov Frederiksenová po útoku odišla po svojich a nemala žiadne vonkajšie známky zranenia. "Vyzerala trochu vystresovane," povedal agentúre Reuters Soren Kjergaard, ktorý na námestí pracuje ako barista, s tým, že premiérku po napadnutí odviedla jej ochranka.

Atentát na Fica bol začiatkom

Server Politico v súvislosti s útokom pripomína, že sa počas kampane do tohtoročných eurovolieb rozhorelo násilie voči politikom v mnohých európskych krajinách. Pripomína najmä atentát na slovenského premiéra Roberta Fica či na sociálnodemokratického poslanca Matthiasa Ecka, ktorý bol cieľom fyzického útoku počas svojej kampane v Nemecku.

Viktor Orbán posiela odkaz Robertovi Ficovi
Maďarský premiér Viktor Orbán hovorí, že by sa rád stretol so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorému chce nie len vyjadriť spolupatričnosť, ale aj tlmočiť priania Maďarov. V rozhovore pre portál Mandiner hovoril aj o svojom vzťahu so... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Eka Balašková

V utorok bol tiež v nemeckom Mannheime na juhozápade Nemecka pobodaný nožom kandidát Alternatívy pre Nemecko (AfD) Heinrich Koch. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo bol v rovnakom nemeckom meste 25-ročným migrantom z Afganistanu spáchaný útok na účastníkov akcie hnutia Pax Europa. Počas útoku migranta bolo nožom zranených šesť ľudí, vrátane aktivistu a politika Michaela Stürzenbergera a 29-ročného policajta, ktorý v nedeľu zraneniam podľahol.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik