Prezident Peter Pellegrini: Bez historického vedomia nemožno budovať hrdú budúcnosť
07 | 06 | 2024 I Eka Balašková

Memorandum národa slovenského je programový dokument slovenských štátoprávnych, politických a kultúrnych požiadaviek, prijatý na slovenskom národnom zhromaždení 6. – 7. júna 1861 v Martine. Výročie jeho prijatia a odkaz Memoranda nám všetkým pripomenul aj nastávajúci prezident Slovenskej republiky, Peter Pellegrini.

Memorandum slovenského národa v štyroch bodoch obsahovalo ustanovenia zásadného významu, ako uznanie Slovákov za svojbytný politický národ v rámci Uhorska; vytvorenie Hornouhorského slovenského okolia alebo Slovenského okolia, ktoré by spravovali Slováci prostredníctvom svojich volených zástupcov; jazykovú požiadavku, aby sa v úradoch, na súdoch a v školách ako úradný jazyk používala slovenčina a založenie Matice slovenskej.

Medzi menej závažné ustanovenia patrili požiadavka na zriadenie Právnickej akadémie; požiadavka na zriadenie katedry reči a literatúry slovenskej na univerzite v Pešti; požiadavka, aby školy mohli vyučovať v slovenčine; požiadavka, aby sa mohli vydávať slovenské hospodárske časopisy; požiadavka, aby sa mohli zriaďovať slovenské hospodárske spolky a ďalšie podobné požiadavky, ktoré môžeme označiť ako snahu o školskú a kultúrnu samosprávu.

V záverečnom bode Memoranda je vyhlásenie, že v snahe o občianske práva Slovákov chce slovenský národ stáť po boku všetkých ostatných uhorských národov. Toto vystihuje záverečné heslo Memoranda: „jedna, slobodná, konštitucionálna vlasť a v nej sloboda, rovnosť a braterstvo národov!“

Prezident pripomína

„Bez historického vedomia nemožno budovať hrdú budúcnosť. Preto si dnes uctime významnú udalosť akou bolo prijatie Memoranda národa slovenského, významného politického dokumentu, ktorý požadoval uznanie Slovákov za samobytný politický národ, založenie Matice slovenskej, ako aj zavedenie slovenčiny do úradov a škôl,“napísal Peter Pellegrini na sociálnej sieti.

Bez koreňov niet koruny

„Memorandum národa slovenského patrí k prelomovým dokumentom národného sebauvedomenia. Pripomeňme si tento významný deň, pretože bez historického vedomia nemožno budovať hrdú budúcnosť v globálnom svete, kde častokrát dochádza k stieraniu kultúr a národná identita je vytláčaná na okraj,“ uzavrel čoskoro inaugurovaný prezident.

Facebook / Peter Pellegrini

GP SR koná v prípade trestného oznámenia poukazujúceho na lustrácie sudcov
Generálna prokuratúra (GP) koná v prípade trestného oznámenia podaného pre podozrenia z nezákonných lustrácií sudcov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová. Upozornil na to Denník N. "Predmetné trestné... Čítať ďalej
07 | 06 | 2024 | Ivan Mihale/tasr

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.