V Košiciach priniesla búrka krúpy, mesto zasiahol DOWNBURST!
07 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

V oblasti Gelnice sa sformovala zatiaľ najsilnejšia búrková bunka dnešného dňa, ktorá prerástla až do supercely.

Tá zasiahla metropolu východu, kde priniesla intenzívne krupobitie a aj silný nárazový vietor. V meste sa vyskytol downburst, informuje iMeteo.sk.

Ulice Košíc dnes najskôr zasypali dvojcentimetrové krúpy a následne voda. Kanalizáciu najskôr upchala vrstva krúp a voda tak následne len veľmi ťažko opadávala. Hneď niekoľko ciest a ulíc v meste tak zaplavila voda.

Intenzívne krupobitie sa vyskytlo prakticky vo všetkých častiach mesta.

Košice zasiahol aj downburst

Najväčšie problémy však v Košiciach spôsobil silný nárazový vietor, za ktorých môže downburst.

Na meteorologických staniciach v meste boli zaznamenané poryvy vetra s rýchlosťou 70 až 90 km/h. Lokálne však mohol byť vietor ešte silnejší.

„Silný vietor v meste vyvrátil niekoľko stromov, ktoré aktuálne odstraňujú hasiči. Za takto silný vietor v meste môže downburst,“ dodáva iMeteo.

Downburst je meteorologický jav, pri ktorom dôjde k náhlemu a silnému prúdeniu vzduchu smerom nadol z oblaku na zemský povrch.

Tento prúd vzduchu môže dosiahnuť rýchlosť až 240 km/h. Po dopade na zem sa tento vzduch šíri horizontálne všetkými smermi, čím môže spôsobiť rozsiahle škody, podobne ako pri tornáde. Downburst je často sprevádzaný silným dažďom a búrkami. Vzniká vtedy, keď sa chladný vzduch v oblaku rýchlo ochladí a stane sa hustejším, čo spôsobí, že padá smerom nadol.

Keď tento prúd vzduchu dosiahne zemský povrch, môže vytvárať silný vietor, ktorý môže vyvracať stromy, či dokonca poškodzovať budovy

Riziko tornád

Najsilnejšie búrky sa v nočných hodinách budú podľa ESTOFEX sústreďovať pri našich severných hraniciach, kde bude situácia v rámci Slovenska najnebezpečnejšia.

V lokalite Vysokých Tatier vydala služba výstrahu 2. stupňa pred silnými búrkami a nebezpečnými sprievodnými javmi.

„Tie môžu priniesť najmä veľmi silný vietor, krupobitie a nie je vylúčený ani vznik tornád. Podtatrancom sa preto odporúča byť v noci doma a obmedziť svoj pohyb počas večera a noci v exteriéri, prípadne neparkovať svoje autá po stromami,“ dodáva iMeteo.sk.

Pôda je v tejto oblasti dostatočne nasýtená po intenzívnych zrážkach, preto silný vietor bude ľahšie vyvracať stromy a situácia môže byť naozaj veľmi vážna. Ľahko môže dôjsť aj k výpadkom elektriny.

VIDEO:

Česi píšu: Ficov prvý prejav po atentáte obletel svet
Prvý prejav slovenského premiéra Roberta Fica od 15. mája, keď bol vážne zranený pri pokuse o atentát, obletel svet, aj keď o niečo pomalšie ako správa, že bol postrelený. Informovali najmä agentúry, ktoré potom využívali iné médiá. Agentúra... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik