POZOR! TIETO VÝROBKY ROZHODNE NEJEDZTE!
06 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Je tu leto a s ním prichádza aj teplé počasie, ktoré urýchľuje výskyt nežiadúcich baktérií aj v mäsových výrobkoch. Ich následkom môže byť aj salmonelóza, s ktorou ľudia nezriedka končia aj v nemocnici. Tentokrát prichádza s varovaním česká Štátna veterinárna správa (ŠVS), ktorá odhalila niekoľko mäsových výrobkov, ktoré na trh prinášajú malí výrobcovia v krajoch, kde žije (Zlínsky, Moravskosliezsky kraj), prípadne nakupuje (Juhočeský kraj) aj množstvo Slovákov. Ktorých výrobkov sa to týka, informuje Pluska.

Ide o dve klobásy a jednu tlačenku. Vyšetrenia u nich preukázali nebezpečnú baktériu, pričom okrem stiahnutia nepredaných výrobkov majú výrobcovia aj ďalšie povinnosti. Čo môže spôsobiť baktéria Listeria monocytogenes a ako predísť jej vzniku?

Sto kíl výrobkov

Pluska informuje, že zdravotne nevyhovujúce produkty boli predané vo vlastných predajniach, pričom šaržiam, ktorých sa to týka, ešte neuplynul dátum spotreby. Do domácností sa tak dostalo 100 kg výrobkov, ktoré by spotrebitelia mali vrátiť na mieste nákupu.

Prieskum! Vieme, ako vnímajú súčasnú spoločensko-politickú situáciu Slováci!
Súčasnú spoločensko-politickú situáciu vníma 44 percent respondentov prostredníctvom príliš vyhroteného politického súboja. Pre ďalších 28 percent opýtaných sú to nezmieriteľné protichodné názory a pre 17 percent nárast extrémizmu. Vyplýva to z... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Miškovická klobása zo zveriny

Tento produkt sa predáva v zlínskom kraji a jeho výrobcom je firma VENISON CZ s.r.o., Míškovice č. p. 228, 768 52 Míškovice, CZ 72840001. Predmetná šarža bola vyrobená 17. mája a dátum spotreby je 24. jún, pričom v tejto šarži bolo vyrobených 30 kg výrobku

„V čase oznámenia výsledku laboratórnej skúšky už bola celá šarža predaná konečným zákazníkom. Keďže do dátumu spotreby zostávajú ešte viac ako tri týždne, niektorí zákazníci môžu mať výrobok stále doma,"upozornil Petr Vorlíček, hovorca SVS s tým, že výrobok bol distribuovaný len cez predajňu výrobcu.

Vršovická tlačenka svetlá

Produkt sa predal v Moravskosliezskom kraji a vyrába ho Pavlína Pavlíková, Vršovice č. p. 100, 747 61 Vršovice, CZ 8251. Šarža, o ktorú sa jedná, bola vyrobená 20. mája a dátum spotreby uplynul 6. júna, pričom veľkosť tejto šarže je 32 kg.

Klobása svätého Sebastiána, tepelne spracovaný mäsový výrobok, trvanlivý

Tento zdravotne nevyhovujúci výrobok od výrobcu Jatka Lišov - Petr Číhal s.r.o., Lazna 1051/18f, 373 72 Lišov, CZ 338  bol zachytený v Juhočeskom kraji. Vyrobený bol 16. mája a spotreba mu končí 20. júna. Veľkosť vyrobenej šarže: 50 kg.

Aj tento výrobok sa predával len v predajniach výrobcu.

Čo v nich našla kontrola

Kontrola v štátnych veterinárnych ústavoch ukázala vo vzorkách výrobkov prítomnosť baktérií listérie. ŠVS následne nariadila stiahnuť výrobok z trhu a pozastaviť jeho výrobu. Výrobcovia sú povinní vykonať mimoriadnu sanitáciu priestorov. Výrobu budú môcť obnoviť až po tom, čo  predložia negatívne výsledky vyšetrenia výterov a vzoriek.

Slovenskí biskupi sa v Ríme modlili za obete zrážky vlakov v ČR
Slovenskí biskupi vo štvrtok počas rannej omše v Lateránskej bazilike v Ríme vyjadrili sústrasť pozostalým po zrážke vlakov v Pardubiciach, pri ktorej v stredu (5. 6.) neskoro večer zahynuli štyria ľudia a desiatky ďalších sa zranili. TASR o tom... Čítať ďalej
06 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Baktérie Listeria monocytogenes

Tento „postrach“ môže spôsobiť ochorenie nazývané listerióza a do organizmu sa dostáva cez nesprávne skladované, či upravované potraviny.

„Zdravý jedinec sa s nízkymi dávkami listérií zvyčajne vyrovná bez problémov. Baktérie však môžu predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí s oslabenou imunitou, starších ľudí, deti a tehotné ženy," uviedol Vorlíček.

Ako zabrániť množeniu

„Dôležité je najmä dodržiavať dátum spotreby a potraviny skladovať pri teplotách odporúčaných výrobcom. Baktérie sa potom spoľahlivo zničia dostatočnou tepelnou úpravou potravín," dodal hovorca štátnych veterinárov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik