AKO SA TO VYVRBÍ? SNS verí, že koalícia sa dohodne pri voľbe predsedu NR SR
05 | 06 | 2024 I Diana Zaťková/TASR

Koaličná SNS verí, že na pondelkovom (10. 6.) rokovaní sa vládna koalícia dohodne na postupe pri voľbe nového predsedu Národnej rady (NR) SR. Považuje za dôležité, aby sa na inaugurácii zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, ktorá bude 15. júna, zúčastnil nový predseda parlamentu. TASR o tom informovala hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

"Pre koalíciu je dôležitá súdržnosť, preto SNS verí, že na pondelkovom rokovaní, tak ako bolo dohodnuté, sa na júnovú schôdzu dohodne postup na voľbe nového predsedu Národnej rady SR," uviedla Škopcová. Nového predsedu volia poslanci NR SR. Najbližšia riadna schôdza sa začína 11. júna.

SNS zároveň reagovala, že vníma podporu strany Smer-SD pri obsadzovaní postu predsedu NR SR. Vicepremiér Robert Kaliňák (Smer-SD) v utorok (4. 6.) uviedol, že predseda SNS Andrej Danko by bol dobrým predsedom parlamentu. Považuje to za dobrý návrh pre stabilitu a vyváženosť koalície. Obsadenie postu je podľa neho na dohode SNS a Hlasu-SD.

Politický dlh Hlasu

SNS tvrdí, že Hlas-SD má politický dlh voči Smeru-SD aj SNS. "Bez jasnej podpory strán Smer-SD a SNS by strana Hlas-SD nezískala post prezidenta SR," uviedla hovorkyňa. Strana Andreja Danka tiež oceňuje, že Pellegrini ako budúci prezident ostal v štruktúrach strany Hlas-SD.

"SNS vidí v pozícii Petra Pellegriniho ako zakladajúceho predsedu strany Hlas-SD garanciu stability koalície," dodala Škopcová. Pellegrini má pozastavené členstvo v Hlase-SD a ostala mu pozícia zakladajúceho predsedu, v ktorej sa mu ponechali určité kompetencie.

Hlas to vidí inak

Nový predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok vyzval partnerov na rešpektovanie koaličnej zmluvy a trvá na nároku Hlasu-SD na post šéfa parlamentu. Strana na tento post nominuje svojho

Matúš Šutaj Eštok a Peter Pellegrini, foto: FB/Hlas-SD

Šutaj Eštok v stredu po rokovaní vlády uviedol, že bude vždy rešpektovať dohody. "Stanovisko Hlasu poznáte už dlhé mesiace," odkázal. Kaliňák doplnil, že úspechom Pellegriniho vo voľbách sa mocenské pomery na Slovensku zmenili a zmenili sa aj v rámci poslania tzv. koaličného trojlístka. Zopakoval, že Danko by bol dobrým predsedom parlamentu. Deklaroval, že koalícia sa chce na mene nového predsedu NR SR dohodnúť a bude hľadať čo najefektívnejší spôsob. Zmenou je podľa neho aj to, že Hlas-SD má nového predsedu.

ŠIMEČKA TO MÁ ZA PÁR! PROGRESÍVNA PANIKA, OPOZÍCIA V KÚTE...
Od atentátu na premiéra Roberta Fica uplynuli tri týždne. A progresívna opozícia, spolu s liberálnymi médiami, je v čoraz väčšej panike. Pripomína to poslanec Marián Kéry (Smer-SSD). Tieto tri týždne hodnotí tak, že opozícia na čele s PS a Michalom... Čítať ďalej
05 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik