TRAKTORY OPÄŤ V AKCII: Francúzsko, Španielsko, Brusel. Poľnohospodárov štve Ukrajina (FOTO)
04 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Voľby do Európskeho parlamentu klopú na dvere a časť európskych poľnohospodárov je opäť na nohách a dáva politikom najavo, čo si o nich myslí. Francúzski a španielski farmári v týždni pred hlasovaním zablokovali španielsko-francúzsku hranicu, aby dali najavo, že už majú dosť dovozu poľnohospodárskych produktov z krajín mimo EÚ, najmä z Ukrajiny. A španielski dopravcovia dávajú najavo, že už majú plné zuby protestujúcich farmárov. Podobné protesty farmárov prebiehajú aj v srdci EÚ, v Bruseli.

Na francúzsko-španielskej hranici to vrie

 

Agentúra Reuters upozornila, že na francúzsko-španielskej hranici to vrie. Na hraničných priechodoch v Pyrenejach sa postarali o rozruch poľnohospodári z oboch krajín, ktorí dávajú najavo, že už toho majú plné zuby. Ich protestná akcia je o to naliehavejšia, že sa koná menej ako týždeň pred voľbami do Európskeho parlamentu.

„Vzhľadom na to, že máme európske voľby, uvidíme, či naši politici berú tento sektor vážne a počúvajú naše požiadavky,“ povedal agentúre Reuters španielsky farmár Josep Juscafrase (54).

„Je dôležité (usporiadať protest), pretože vo Francúzsku je poľnohospodárstvo ťažké. Bolo zanedbávaných asi 20 rokov alebo aj dlhšie. A my živíme ľudí, viete,“ povedal francúzsky farmár Sylvain Fourriques (39).

Pokračujú v protestoch

Francúzski a španielski farmári tak nadviazali na protesty z minulého a zo začiatku tohto roku, kedy sa búrili nemeckí, poľskí aj holandskí poľnohospodári. Nemeckým farmárom sa nepáčilo, že im vláda sociálneho demokrata Olafa Scholza chce znížiť dotácie, poľskí farmári demonštrovali proti dovozu lacnejších produktov z Ukrajiny a holandskí farmári volali po zmiernení Green Dealu. Voči poľnohospodárom sa im bruselský plán zdal až príliš tvrdý.

A politici po týždňoch protestov z rokov 2023 a 2024 čiastočne ustúpili, Green Deal začali zmierňovať a dotácie ponechávajú v určitej podobe v chode.
Benátky majú plné zuby turistov!
Benátky naďalej bojujú s prílevom turistov. Zákaz používania reproduktorov a skupinové obmedzenia. Sprísnenie pravidiel Úrady Benátok - jedného z najobľúbenejších turistických miest v Európe - zaviedli nové pravidlá pre cestujúcich. Odteraz sa... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Milan Laca
Dopravcovia už majú farmárov plné zuby

Na katalánskych hraniciach s Francúzskom farmári hrali futbal a varili paellu, zatiaľ čo blokovali prechody, čím vytvárali dlhé fronty áut a kamiónov. A tu sa hlásia o slovo španielski dopravcovia, ktorí dávajú svetu najavo, že majú plné zuby protestujúcich farmárov.

Kým tisíce vodičov kamiónov zostávajú zablokované na mnohých cestách bez toho, aby mohli vystúpiť alebo sa dokonca najesť..., farmári sa pokojne pripravujú na dobrú paellu. A kde je polícia?“ zaznelo zo strany španielskej dopravnej asociácie Fenadismer.

My živíme ľudí!

Server Euronews pripomenul, že protest zorganizovala španielska Revolta Pagesa, platforma katalánskych farmárov, spolu s radom poľnohospodárskych organizácií z celého Španielska a niekoľkými francúzskymi farmárskymi zväzmi. Farmári zablokovali všetky hlavné prechody tiahnuce sa od Irunu v Baskicku po La Jonquera v Katalánsku.

Musíme sa chrániť a zaistiť, aby nám európske úrady venovali pozornosť,“ povedal v pondelok novinárom prítomným na hraničnom priechode La Jonquera Martí Planas, hovorca Revolta Pagesa.

Očakáva sa, že koordinovaný španielsko-francúzsky protest potrvá 24 hodín a mal skončiť v stredu ráno.

Unió de Pagesos, zväz zastupujúci väčšinu katalánskych farmárov, sa odmietol pripojiť s tým, že vyvíjať tlak na voličov tesne pred voľbami je „nelegitímne“.

Protestujúci farmári so svojimi traktormi sa vo štvrtok 1. februára 2024 zúčastňujú na zhromaždení mimo poľnohospodárskeho veľtrhu v prístavnom meste Solún v severnom Grécku. Grécki farmári – zasiahnutí rastúcimi nákladmi a škodami na úrode spôsobenými nedávnymi záplavami a požiarmi – sú hroziace zablokovanie diaľnic, aby si vyžiadali daňové úľavy a vyššie dotácie. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Hnoj aj v Bruseli

Medzitým ďalšia skupina farmárov protestuje priamo v Bruseli. Policajti v hlavnom meste Belgicka odporúčajú obyvateľom, aby v maximálnej možnej miere využili hromadnú dopravu, pretože osobná automobilová doprava bude dnes pravdepodobne viaznuť. O proteste informuje The Brussels Times.

Utorkový protest nasleduje po ďalšom zo sobotňajšieho popoludnia, kedy sa na námestí Place de l'Albertine zišlo asi 100 ľudí, aby vyzvali v európskej politike na boj proti globálnemu otepľovaniu a zachovaniu ekosystémov bez penalizácií poľnohospodárov. Akciu zorganizovala organizácia Good Food Good Farming and Climate Action Network (CAN) Europe.

Bez prírody nie sú farmári a bez farmárov nie je jedlo,“ povedala Marilda Dhaskali z BirdLife. „Zákon o ochrane prírody je prvým hmatateľným krokom k zvráteniu prírodných a klimatických kríz. Pre vybudovanie skutočne odolnej budúcnosti pre budúce generácie je absolútne nevyhnutné, aby členské štáty EÚ tento zákon konečne urobili skutočnosťou.“

ŠOKUJÚCE NOVÉ NARIADENIE EÚ: Idete rýchlo? Auto vás samo potrestá!
Kto si od tohtoročného júla zaobstará nové vozidlo, musí počítať s tým, že mu už nebude pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti hroziť postih len v prípade, keď narazí na políciu. Potrestá ho aj jeho vlastné auto. Nové autá predávané od... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik