PRIESKUM: Voľby do europarlamentu. Tak preto má Šimečka taký strach!
04 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Najnovší prieskum agentúry Median odhalil, kto má najväčšiu podporu vo voľbách do Európskeho parlamentu. Niet divu, že líder Progresívneho Slovenska pritvrdil svoju rétoriku a začal útočiť všade, kde sa dá. Má strach, že prehrá do tretice.

Prvé tri priečky sú jasné

Najväčšiu podporu v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu (EP) má strana Smer-SD s 22,5 percenta. Nasleduje Progresívne Slovensko s 20,6 percenta a Hlas-SD s podporou 14 percent. Vyplýva to z májového volebného modelu eurovolieb agentúry Median SK.

Líder PS Michal Šimečka je z najnovšieho prieskumu určite sklamaný, lebo posledné roky boli kreslá v EP veľkou doménou práve progresívcov. Ako sa zdá, časy sa menia.

prieskum

Výsledok prieskumu, zdroj: Median

Naďovi Demokrati s dlhým nosom

Do Európskeho parlamentu by sa dostali aj zástupcovia za stranu Republika (9,4 percenta), hnutia KDH (7,2 percenta), strany SaS (sedem percent) a hnutia Slovensko a Za ľudí (6,6 percenta).

Tesne pred bránami europarlamentu by zostali strany a hnutia Demokrati (4,9 percenta), Magyar Szövetség (3,3 percenta), SNS (2,3 percenta či ĽSNS (1,4 percenta).

Bude predsedom parlamentu Andrej Danko? Robert Kaliňák sa vyjadril
Šéf koaličnej SNS Andrej Danko by bol dobrým predsedom parlamentu. V rozhovore Otvorene s Annou Vargovou na Rádiu Slovensko to uviedol minister obrany Robert Kaliňák, ktorý to spolu s premiérom Robertom Ficom (obaja Smer-SD) považujú za dobrý... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Bude vyššia účasť ako minulé roky?

Ochotu zúčastniť sa na voľbách určite deklaruje 44 percent opýtaných, skôr sa na nich plánuje zúčastniť 15 percent respondentov. Ďalších 20 percent deklaruje, že sa neplánuje zúčastniť na nadchádzajúcich voľbách a 21 percent svoju účasť na voľbách určite vylučuje.

Účasť častejšie deklarujú starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja.

Čo sa týka pevnosti voličských rozhodnutí, z opýtaných, ktorí nevylučujú svoju účasť na eurovoľbách, viac ako polovica deklaruje, že sú si istí a svoje rozhodnutie by nemenili. Ďalších 35 percent deklaruje, že sú si skôr istí a muselo by sa stať niečo neočakávané, aby zmenili svoje rozhodnutie. Nerozhodnutých spomedzi všetkých, ktorí nevylučujú účasť na voľbách, je aktuálne deväť percent.

Svojou voľbou sú si častejšie istí starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Nitrianskeho kraja alebo dôchodcovia.

On-line prieskum realizovala agentúra Median SK od 21. do 27. mája na vzorke 1006 respondentov.

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik