POVODŇOVÁ VLNA z Rakúska dorazila do Bratislavy! Vyhlásenie MIMORIADNEJ SITUÁCIE na spadnutie! (FOTO)
04 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

Hladina Dunaja a Moravy stále stúpa. Na Devíne stavajú protipovodňové zábrany! Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava - Dunaj a Devínska Nová Ves - Morava, informuje Bratislavský kraj na sociálnej sieti.

Hladina Dunaja stúpa a očakáva sa, že v Bratislave prekročí výšku sedem metrov ešte dnes. Krátko po desiatej predpoludním prekročila výška hladiny 680 cm. Hranica 1. stupňa povodňovej aktivity je od 650 cm.

Devín je pripravený vyhlásiť mimoriadnu situáciu

V záplavovom území pod Devínskou cestou v Bratislave sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Bratislavská mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

"Stav hladiny budú hliadky pravidelne kontrolovať, v prípade hroziaceho nebezpečenstva bude postup aktivít koordinovaný so záchrannými zložkami," uviedla na svojom webe mestská časť Devín. Tvrdí, že po kulminácii hladiny a následnom návrate rieky do jej koryta sú hasiči pripravení pomôcť s odčerpávaním vody zo stavieb. "Dezinfekčné prostriedky či iné nevyhnutné pomôcky budú poskytnuté na základe individuálnych žiadostí," doplnila.

Vallo priblížil, že v Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, v Devíne na hranici druhého stupňa. V bratislavskej Devínskej Novej Vsi prognóza predpokladá kulmináciu hladiny Moravy v prvom stupni povodňovej aktivity spolu s Dunajom.

MIMORIADNE Poplach v Bratislave, dnes sa má vyliať Dunaj!
Hladina rieky Dunaj v Bratislave stúpa a mesto Bratislava je v pozore už od pondelka. Problém sa začal v Nemecku, kde bola povodeň na niekoľkých miestach, pričom už v najkritickejších lokalitách neprší, no nižšie ústrky Dunaja stále stúpajú.... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je od pondelka (3. 6.) uzatvorené dolné parkovisko. "Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre druhý stupeň," priblížil Vallo. Doplnil, že v okolí parkoviska pod hradom Devín osádza Slovenský vodohospodársky podnik dočasné protipovodňové zábrany.

"Mimo osídlených území už buď sú, alebo v blízkej dobe budú zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vybrežením riek počas povodní ráta. V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov," skonštatoval Vallo. Liahniská preto priebežne monitorujú a po vyliahnutí lariev komárov v nich bude mesto ihneď zasahovať s larvicídom BTI.

"Situácia sa v závislosti od počasia môže vyvíjať. O ďalších krokoch a opatreniach budeme informovať," dodal primátor hlavného mesta.

Po búrke sú zaplavené cesty v meste Vranov nad Topľou aj v obci Kamenná Poruba

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Pre TASR to potvrdil prednosta mestského úradu Imrich Kónya s tým, že v meste už zasadal aj krízový štáb.

"Zatopené sú niektoré ulice v mestskej časti Čemerné, priemyselné objekty, dvory a pivnice," uviedol s tým, že situáciu monitoruje aj mestská polícia. Problémy spôsobila naplavená voda z polí a blato. Doplnil, že aktuálne sa v meste pracuje na sprejazdnení jednotlivých úsekov ciest. Škody zatiaľ spočítané nie sú.

Aj v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou je po poobednom silnom prívalovom daždi vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Ako pre TASR potvrdil starosta obce Miroslav Janoško, v obci voda z potoka zaplavila úseky ciest. "Na chodníku pred základnou školou nám podvihlo zámkovú dlažbu. Uvidíme, aké budú škody, ideme na obhliadky, keďže hladina vody začína klesať," uviedol starosta s tým, že evidujú škody aj na súkromnom majetku, zatopené sú pozemky či pivnice.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal v utorok pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb.

Tomáš Taraba zvoláva krízový štáb!
Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred... Čítať ďalej
04 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová/TASR

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik