KDE JE TEN ŠTRAJK? Falošný a zbytočný Kovačičov výstrel z Aurory
05 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Vážená opozícia, liberálne médiá, ale aj Michal Kovačič. To až takto hlboko ste klesli? Poslanec NR SR Marián Kéry (Smer-SSD) v statuse na sociálnej sieti konštatuje, že postup niektorých médií by nevyzeral inak, keby naň mali pripravený akýsi návod. Prejavilo sa to po parlamentných voľbách a presne rovnako fungujú aj po tých prezidentských. Veď asi všetci si pamätáme to Korčokovo „Nikdy vám (Pellegriniho voličom) to nezabudnem“ počas volebnej noci, keď prezidentské voľby vyhral Peter Pellegrini, nominant Hlasu-SD. To sú skutočnosti, ktoré Kéry pripomína v súvislosti s blížiacimi sa európskymi voľbami.

Ataky však podľa Kéryho pokračujú. Poslúžil na ne Michal Kovačič. Podobajú sa podľa neho na tú spred 24 rokov, ktorá nakoniec skončila pádom Mečiara. Kéry v statuse upozorňuje, že hoci všetci kričia o orbanizácii médií, nikomu z nich neprekážalo to, čo po voľbách urobila vo verejnoprávnej TV poľská vláda. Podľa Kéryho však cenzúru na Slovensku výrazne zaviedli tí, čo vypli aj Hlavný denník a ďalšie weby, či im prekážal rozhovor Anky Žitnej s J. Sachsom. Verí preto, že Kovačičov výstup vedenie Markízy ustojí. To ešte minulý týždeň vydalo vyhlásenie, že zamestnancom v štrajkovej pohotovosti ustupovať nemieni.

Ataky nekončia

„Opozícia a liberálne médiá pokračujú v atakoch. Trošku, ale naozaj trošku ich vykoľají „len“ atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý, chvalabohu, Robert Fico prežil.A vyťahujú „z manuálu“ ďalší bod, na čo im poslúži poskok Michal Kovačič z Markízy. Na scéne máme revolúciu Markíza 2.0, podobnú tej 1.0 z roku 1998. Tá vieme, ako sa zvrtla. Z boja o Markízu sa stalo politické randezvous vtedajších opozičníkov, túžiacich zhodiť Vladimíra Mečiara,“ píše Kéry vo svojom statuse.

Marián Kéry: Progresívci spolu so SaSkou nekopú za Slovensko a ani o tom netušia
Poslanec Marián Kéry (Smer-SSD) síce do Európskeho parlamentu nekandiduje, kampaň však „ostro“ sleduje. A keďže celé roky pôsobí v Zahraničnom výbore NR SR, je tu predpoklad, že vďaka svojim skúsenostiam „nerozpráva do vetra“. V jednom zo statusov... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

Orbanizácia médií a ticho po akcii poľskej vlády

„Vážená opozícia, liberálne médiá, ale aj Michal Kovačič. To až takto hlboko ste klesli? To tu už máme také hlboké vyprázdnenie pojmov, že súčasný stav nazývate v médiách orbanizáciou?,“ uvažuje Kéry a pripomína status kolegyne z EP, Moniky Beňovej. Tá podľa neho na Facebooku napísala pravdu.

Píše Monika Beňová

„Naša vláda, na rozdiel napríklad od poľskej liberálnej vlády, neposlala do RTVS bezpečnostné zložky a neposlala verejnoprávne médiá do likvidácie týždeň po voľbách. A do tých súkromných sa už vôbec nijako nestarala a nestará,“ napísala Monika Beňová v statuse z 30. mája. Kéry pokračuje vo svojom statuse konštatovaním, že ak niekto pochybil, tak to bola práve vláda v Poľsku a slobodu médií si nevážili a proti nim útočili aj vlády Matoviča a Hegera a ich mocou omámení politici, ktorí vypli aj Hlavný denník.  

Jeffrey Sachs, foto: FB/Eduard Chmelár

Iný príklad – Anka Žitná a Jeffrey Schs

„Vtedy sa útočilo na slobodu slova, keď napríklad musela v TA3 po rozhovore so svetoznámym americkým ekonómom Jeffrey Sachsom skončiť Anna Žitná Lučaiová. Pamätáte si, o čo vtedy išlo? Na svojom fb profile som to vtedy popísal takto: „Už len to, že Sachsa, ako hosťa Anna Žitná Lučaiová získala, bola vec, pre väčšinu tzv. novinárov na Slovensku nepredstaviteľná. Ona však ten rozhovor aj zvládla, bola pripravená, kládla relevantné otázky, v rozhovore s profesorom Sachsom sa snažila hľadať pravdu, bol to určite vyvážený rozhovor. Niekomu v slovenskom politickom/mediálnom establishmente však musel sakramentsky prekážať. Pretože tu sa už nie od februára 2022, ale minimálne od nástupu Matovičovej vlády, a potom aj pandémie, otvorene, a čo je ešte horšie, skryte, razí naratív, že pravda je len jedna a kto tvrdí opak, je okamžite agent druhej strany, ačohentista, dezolát, v prípade vojny na Ukrajine proputinovský agent,“ pokračuje Kéry.

Košická mestská televízia ukončila svoju činnosť, dôvodom sú financie
Košická mestská televízia telKE od júna ukončila svoju činnosť. Pre TASR to z príspevkovej organizácie mesta K13 - Košické kultúrne centrá potvrdil Martin Dani s tým, že dôvodom sú financie. "Došlo k zníženiu príspevku zriaďovateľa svojej... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková/TASR

Revolucionár Kovačič

„Nie, táto „revolúcia“, ktorú akoby začal Kovačič (pripravujúci si revolučnú pozíciu aj tým, že pred časom založil on, pravičiar a liberál, v Markíze účelovo odbory a postavil sa na ich čelo, aby bol nevyhoditeľný!), je z prsta vycucaná len preto, aby pomohla paralyzovaným progresívcom z Progresívneho Slovenska vo voľbách do Európskeho parlamentu.Na telo išlo aj vtedy, keď sme zo SMERu-SSD a aj z ostatných strán koalície tento program bojkotovali. V reportážach sa k nám teda v mnohých prípadoch ani vyvážene redaktori Markízy nechovali, nieto že by boli na našej strane. O žiadnom vstupovaní do obsahu Markízy nemôže byť ani reči,“pripomína Kéry.

Ešte raz zo statusu Moniky Beňovej

„TV Markíza je súkromná televízia a jej jedinou povinnosťou je, spĺňať podmienky súvisiace s licenciou. A úprimne, bolo by mi v princípe jedno čo sa tam deje, nebyť faktu, že Michal Kovačič si svoj politický coming out naplánoval práve dva týždne pred voľbami do EP,“ cituje ďalej Kéry Beňovej status a pripomína, že mediálnu slobodu tu svojou mediálnou cenzúrou ohrozovali Matovič a Heger.

Marián Kéry, zdroj: FB/MK | Marián Kéry

Gažíkovi drží palce

„Čo je najhoršie, práve vtedy sa zosilnelo na Slovensku populistické, plytké nálepkovanie a útočenie na druhého len preto, lebo si dovolil mať iný názor. Kam sme sa to dostali? Toto sme chceli? Šéfovi Markízy Petrovi Gažíkovi držím palce. Je to rešpektovaný manažér, ošľahaný vetrami súkromného biznisu, ktorý je ten posledný, kto by sa chcel politicky pošpiniť, z jednej, či druhej strany. On je zárukou, že Kovačičov obrazný výstrel z Aurory padne do rieky a zostane po zásluhe zabudnutý. Vrátane samotného Michala Kovačiča,“ uzavrel Kéry.

Ultimátum trvalo tri dni

Vo štvrtok, 30. mája sa vedenie TV Markíza vyjadrilo k ultimátu, ktoré dostalo od zhruba stovky zamestnancov. Tí sa pre záchranu relácie Na telo s Michalom Kovačičom chcú brániť aj právnou cestou.  Vedenie televízie však zo svojho rozhodnutia ustupovať nemieni a Kovačič podľa nich zneužil dôveru vysielateľa.

„Zneužitie živého vysielania zamestnancom televízie, ktorý dostal od vysielateľa dôveru, je najhrubším porušením povinností, akých sa môže dopustiť. TV Markíza je presvedčená, že žiadne médium nemôže takéto konanie tolerovať,"  zdôraznila Markíza vo svojom stanovisku.

Vedeniu Markízy uplynulo ultimátum. Jeho stanovisko je jasné: Neustúpime! (VIDEO)
Situácia v najsledovanejšej komerčnej televízii je napätá, hrozba štrajku stále trvá. Cez sto zamestnancov televízie vedeniu už v pondelok dala trojdňové ultimátum. Generálny riaditeľ Peter Gažík a šéf Centra spravodajstva a publicistiky Michal... Čítať ďalej
30 | 05 | 2024 | Eka Balaskova

A my len čakáme a čakáme, kedy lídri štrajkového výboru v Markíze - Kovačič, Vincze a Ghanam uskutočnia tú svoju hrozbu. Kedy konečne vstúpia do toho toľko avizovaného štrajku?

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik