Braňo Ondruš exkluzívne pre HD: Väčšina Ukrajincov už nechce bojovať! (VIDEO)
03 | 06 | 2024 I Eka Balaskova

Kandidát na europoslanca za Hlas-SD a štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Braňo Odruš si myslí, že EÚ by sa mala vo vzťahu k Ukrajine konečne stať mierotvorcom namiesto súčasného rozdúchavania vojenského konfliktu. Pri tomto tvrdení sa opiera o záujem samotných Ukrajincov. Povedal to v krátkom rozhovore pre Hlavný denník.

„Vidno veľký rozdiel medzi tými, ktorí chcú robiť medzinárodnú účelovú politiku v podstate najmä motivovanú odporom voči Rusku a tými, ktorým ide naozaj o ľudí,“ myslí si Ondruš, ktorý sa priznáva, že nemá rád zovšeobecňovanie typu „Ukrajina má právo brániť sa“, či „Ukrajina musí tento boj vyhrať“.

„Ja na rozdiel od týchto štváčov, hovorím o Ukrajincoch a Ukrajinkách. Takže – Ukrajina má právo brániť sa a aj Ukrajinci majú právo brániť sa. Ukrajina by mala ten konflikt vyhrať, aj Ukrajinci by mali ten konflikt vyhrať. Ale otázka znie, či Ukrajina chce bojovať, alebo Ukrajinci a Ukrajinky,“ vysvetľuje štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

TO NEMÔŽU MYSLIEŤ VÁŽNE! Progresívne Slovensko a denník N už nepoznajú hranice
Začiatkom februára tohto roka sa vzdal svojho poslaneckého mandátu Tomáš Hellebrandt z Progresívneho Slovenska. Ako dôvod najskôr uviedol „osobné dôvody“, neskôr však na verejnosť prenikla informácia, že pán Hellebrandt má závažné ochorenie, o... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Eka Balaskova

„V tejto súvislosti máme veľa konkrétnych dôkazov, že veľká časť, dovolím si dnes už povedať, že väčšina Ukrajincov a Ukrajiniek bojovať jednoducho nechce,“hovorí Ondruš s tým, že za takýto dôkaz považuje nedávny prieskum ukrajinských sociológov. Vyplynulo z neho, že pokračovanie tohto konfliktu podporuje menej, ako desať percent Ukrajincov.

„Ešte lepším dôkazom je, k čomu sa musela uchýliť ukrajinská vláda. Donedávna platil taký režim, že ukrajinské zastupiteľské úrady mohli predĺžiť platnosť ukrajinských cestovných pasov. Ale ukrajinská vláda dnes potrebuje akýmkoľvek násilným spôsobom dostať naspäť ukrajinských mužov, aby ich poslala na východný front. Preto najskôr rozhodla, že predlžovanie týchto cestovných dokladov bude možné iba na území Ukrajiny,“ objasňuje Ondruš s tým, že neskôr sa to zmenilo tak, že síce ich predlžovali aj zastupiteľstvá v iných štátoch, ale muži museli dokladovať, že svoje vojenské povinnosti majú riadne splnené.

„Je legitímnym právom ukrajinskej vlády aplikovať brannú povinnosť, ktorú majú v Ústave podobne, ako SR a vyžadovať od svojich mužských občanov, aby si ju plnili,“ dopĺňa Ondruš. Za prejav hyenizmu považuje to, že dnes ideme „vyháňať“ z nášho územia tých, ktorých sme tu pred dvoma rokmi prichýlili, ako vojnových odídencov len preto, lebo dobrovoľne odmietajú zastúpiť do konfliktu.

„Týmto spôsobom vidíme, že dnes sa Ukrajinci odmietajú vrátiť naspäť na Ukrajinu, kde by pod hrozbou finančného trestu alebo väzenia, nastúpiť na front a pokračovať vo vojne,“ hovorí ďalej Ondruš, ktorý ľudsky rozumie ich rozhodnutiu ostať tu a neisť do boja. Na príklade dvoch odídencov, ktorí si najviac želajú mier hovorí, že kľúčovou nie je vôľa Ukrajiny, čo vníma ako politické zaklínadlo, ale vôľa Ukrajincov a Ukrajiniek.

„Tí majú zjavne oveľa väčšiu túžbu po mieri, ako ukrajinské politické vedenie, alebo dokonca politické vedenie EÚ,“ hovorí Ondruš, ktorý je presvedčený, že ak majú európske inštitúcie patriť Európanom, tak aj v tomto prípade by sme mali brať do úvahy názor ľudí.

„Ľudí, ktorí absolútne prirodzene utiekli pred vojnovým konfliktom, ktorých sme prijali s otvorenou náručou v snahe pomáhať im a nie imaginárne pomáhať politickým predstaviteľom,“ uzatvára Ondruš.

Kandidátka Progresívcov Ostrihoňová - jasný produkt amerického VYMÝVANIA MOZGOV!
NIE JE VŠETKO ZLATO ČO SA BLYŠTÍ. ANI V POLITIKE! Na kandidatke PS sa objavila blondínka, ktorá sa známou stala najprv ako Sajfova manželka, potom akože nezávislá redaktorka Markízy, neskôr “objektívnej” verejnoprávnej televízie. Ale odkiaľ prišla... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik