OSTRÝ ODKAZ exministra školstva o svete, ktorý vytvorili novinári a ktorý ich nakoniec zožral
02 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

Novinári v Markíze podľa exministra školstva Juraja Draxlera tancujú na veľmi tenkom ľade. Draxler je presvedčený, že niektorí z tých, ktorí verejne vystúpili proti majiteľom, si to už podľa všetkého uvedomujú a aj preto sa veľmi rýchlo zľakli rečí o vzbure. Pre ostatných v príspevku na sociálnej sieti doplnil, čo im hrozí.

Názor exministra školstva Juraja Draxlera zverejnený na sociálnej sieti preberáme v plnom znení.

Reči o tom, že sa idú brániť využijúc právo na odbory - toto je veľmi chabé. Po prvé, mnohí z nich ani nemajú riadny pracovno-právny pomer, takže môžu ťažko byť odborármi. Po druhé, tých ostatných nikto neobmedzuje v ich základných právach zamestnancov, a takisto sa ich požiadavky netýkajú kvality pracovného prostredia.

Mimochodom, toto je extrémne, ale extrémne ironická situácia, pretože Markíza kedysi tvrdo bojovala proti Robertovi Ficovi pred jeho úplne prvým nástupom k moci, nemali ho radi ako "nezodpovedného socialistu". Ak by sa k moci nikdy nedostal, práva na fungovanie odborov by ostali také kruto oklieštené, ako to zaviedla Dzurindova vláda. A to by si už vôbec neškrtli.

Vraj bránia slobodu výkonu novinárskeho povolania. Toto ale veľmi neplatí, sú zamestnancami súkromnej firmy (tí, čo robia na živnosť, dodávateľmi). A firma má hocikedy právo zmeniť svoje zameranie. Ako mediálna spoločnosť môže povedať, že ide robiť viac lifestyle príbehov, alebo viac tvrdého bulváru alebo sa zameria na dokumentárne filmy. Majú do toho zamestnanci čo hovoriť? Asi sotva.

Im ide akurát o to, aby im zamestnávateľ umožnil robiť to, čo obsahovo baví ich. No, to by chcel kde-kto 🙂 Ak by ich obmedzovala vláda, áno, môžu sa brániť napríklad poukázaním na tlačový zákon a podobne. Tu sa ale veľmi nemajú čoho chytiť.

Vraj ide o slobodu médií v krajine. Ale tú vláda neobmedzuje. Oni majú právo ísť do iného média a tam robiť, čo ich baví. Alebo si založiť vlastný projekt, prečo nie?

Problém ich situácie je v tom, že ak by sa rozhodli, podobne ako Kovačič, chod firmy sabotovať, súdy sa na to nemusia pozerať vôbec blahosklonne.

A na to by som si na ich mieste radšej dal veľmi, veľmi veľký pozor.

Navyše, roky sa tvária ako tvrdo komerčné, kapitalistické médium. Tá firma presne takto funguje. Tak prosím, veď rozhodne trh, teda divák. Ak nebude chcieť pozerať spravodajstvo aké chce vedenie, budú môcť povedať, že mali pravdu.

Obávam sa ale, že divák ich nepodrží. Tí skalní, akých si sami vytvárali, doslova potrebujú iný druh správ, ako politiku. A zvyšok národa, ako vieme napríklad z prieskumov, s ich druhom žurnalistiky nesúhlasí. Mnohí to pozerali proste preto, že nič iné nebolo (televízie mali spravodajstvo veľmi podobné).

Takže, neostáva im nič iné, ako nechať to na majiteľoch. Ak sa niektorí v dôsledku situácie stanú nezamestnanými, aspoň môžu chodiť na prednášky o kapitalizme k Ivanovi Miklošovi, alebo think-tankovým kapitalistom z INESS-u, ktorých tak radi roky propagovali. Veľa zábavy prajem.

Smola. Ešte raz: sami ste si vytvárali svet, ktorý vás nakoniec zožral.

Zoroslav Kollár "rozobral" exministra Jaroslava Naďa (VIDEO)
Podnikateľ, právnik a politický komentátor Zoroslav Kollár zverejnil video, v ktorom sa rozhovoril o šéfovi mimoparlamentnej strany Demokrati Jaroslavovi Naďovi. Kollár podrobil exministra obrany Naďa v súčasnosti kandidujúceho na post... Čítať ďalej
02 | 06 | 2024 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik