Jindřich Rajchl a nový rozmer atentátu na Fica: A ČESKÁ POLÍCIA ZRAZU MLČÍ!
03 | 06 | 2024 I Diana Zaťková

„Keby sa atentát odohral na politika z druhej strany politickej scény, reakcie tu na to budú zásadne iné a budú okamžite stíhaní všetci, ktorí by sa len slovkom zmienili o tom, že to bolo správne,“ hovorí Parlamentným Listom.cz šéf českej strany PRO Jindřich Rajchl k diskusiu o tom, ako je pristupované k atentátu na Roberta Fica a ľuďom, ktorí ho schvaľujú. Podľa neho je zrejmé, kto nesie vinu na radikalizácii útočníka.

Po atentáte na Roberta Fica, ktorý sa už zotavuje vo svojom byte, prišiel celý rad reakcií vrátane toho, kto niesol svoj diel viny, na nepriateľskej atmosfére a pod. Ako ste to vnímal?

Pre mňa je v tejto chvíli najdôležitejšie sledovať práve tie rôzne reakcie vo verejnom priestore a najmä v našej českej Poslaneckej snemovni. Bezprostredne po atentáte sa tu objavili nenávistné komentáre, ktoré útok buď schvaľovali, alebo podnecovali k útokom na iných politikov, a polícia na to prakticky nereagovala. Spomeňme si na situáciu po 24. februári 2022, kedy nás policajný prezident a najvyšší prokurátor Stříž a všetci ďalší varovali, že budú všetky prejavy schvaľovania ruského vstupu na Ukrajinu nemilosrdne stíhané, a polícia sa na sieťach každý druhý deň chválila, že niekoho stíhať začala, tak v súčasnej dobe polícia nekoná. Iba nám oznámili, že už dva prípady preveruje. To je predsa úplne šialené, pretože tých odporných reakcií boli stovky. 

Pritom schvaľovanie politického atentátu a vyzývanie k iným je spoločensky oveľa nebezpečnejšia vec ako súhlas s ruskou vojnou na Ukrajine, pretože to môže motivovať ďalšieho šialenca k tomu, aby spáchal niečo podobné. Jasný dvojaký meter v rámci českej politiky. Keby sa atentát odohral na politika z druhej strany politickej scény, reakcie tu na to budú zásadne iné a okamžite budú stíhaní všetci, ktorí by sa len slovkom zmienili o tom, že to bolo správne. Ten dvojaký meter do našej spoločnosti nepatrí a je za hranou humanity. Považujem to za degradáciu princípu demokratického právneho štátu. 

V súčasnej dobe obhajujem človeka, ktorý reagoval na Facebooku na príspevok týkajúci sa súdu s Ukrajincom, ktorý znásilnil a pokúsil sa zavraždiť pätnásťročné dievča v Plzni. Niekto na to na sieti napísal, že by ten Ukrajinec zaslúžil deportovať. Môj klient pod to napísal zastreliť. Myslel tým, samozrejme, že by si takýto človek zaslúžil trest smrti. Okamžite u neho bola polícia, je stíhaný, a dokonca už je súdený. Za to, že sa takto vyjadroval k odpornému kriminálnemu činu. V momente, keď tu niekto schvaľuje alebo podnecuje k podobným činom, ako bol atentát na Roberta Fica s oponentnými politickými názormi, než má päťkoalícia, nastalo ticho "po pěšine". Tu už prehráva spravodlivosť v našej krajine.

NEUVERÍTE, AKÉ BLUDY ŠÍRI HRÍB Z RTVS! Zobuďte ho niekto (VIDEO)
Mysleli sme, že už ničím neprekvapí! Mýlili sme sa... Moderátor relácie Pod lampou verejnoprávneho telerozhlasu Štefan Hríb sa v diskusii so šéfredaktorom denník N Matúšom Kostolným a exšéfom SaSky Richardom Sulíkom opäť predviedol. Nuž, bol medzi... Čítať ďalej
03 | 06 | 2024 | Diana Zaťková

Podľa prieskumu pre televíziu TA3 si viac ako 61 percent Slovákov myslí, že k atentátu prispela činnosť a rétorika opozície. Z druhej strany to ale verejne jej predstavitelia odmietajú. Váš pohľad?

Toto si predsa myslí každý racionálne uvažujúci človek, že túto vec vyprovokovala úplne šialená nenávistná kampaň progresivistickej opozície na Slovensku aj u nás. Sledujeme to každý jeden deň. Nálepky o tom, že je Fico Putinov sluha, dokonca porovnanie s Hitlerom, čo predviedla pani Nerudová. To vôbec do politiky nepatrí a spoločnosť to logicky radikalizuje.

Čím ju radikalizoval Fico? Tým, že prezentoval svoj program pre Slovensko? To nikto nemôže myslieť vážne! Sú to trápne výhovorky a snaha vyviniť sa zo zodpovednosti. Mimochodom, naša Poslanecká snemovňa odmietla hlasovať o uznesení, ktorým by atentát odsúdili. Tu máme odpoveď! V momente, keď Snemovňa päťkoaličnými hlasmi zamietne uznesenie o odsúdení atentátu na Roberta Fica, odpoveď je daná. Áno, oni túto atmosféru vyprovokovali, a ja hovorím, že im neverím ani jedno slovo z ich sústrastných prejavov, ktoré publikovali, len aby sa nepovedalo. Svojím hlasovaním v Poslaneckej snemovni ukázali, že ten atentát odmietajú akýmkoľvek spôsobom riešiť a chcú ho ospravedlňovať. S tým sa za žiadnu cenu nedokážem stotožniť a akceptovať to. 

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik